Merkeze bağlı Kavaklar Mahallesi’nde kaydedilen bu fotoğrafta da görüldüğü üzere gecekondu evleri zamana karşı direnişini sürdürüyor. Kentin farklı bölgelerinde her geçen gün yükselen rezidans  binalar halkın tepkisini alsa da hız kesmeden devam ediyor. Giresun'da son 30 yıldır sürdürülen mekân politikaları, hizmet ve finans sektörlerinin ağırlığını artırmakta, kapalı yerleşim alanlarının kentin farklı bölgelerine yayılmasına ve gecekondu bölgelerinin fiziksel bir değişime uğramasına sebep oluyor.

Fiyatlar Normal

Kentin merkezi noktalarına ya da yapılanmaya yeni açılan alanlarına inşa edilen ve yükseklikleriyle bulunduğu bölgeden ayrışan konutlar da, kentin silüetinde fark edilir bir yoğunluğa ulaşmaktadır. Giresun'u temelden değiştiren mekânsal düzenlemelerin bir parçası haline gelen, TOKİ'ye ait bir konut tipi olabildiği gibi, bir rezidans olarak da inşa edilebilen yüksek binalar, ikâmet edenler için alışılagelenden farklı bir yaşam ve kent kullanım biçimini beraberinde getiriyor. Gecekonduda yaşayan mahalle sakinleri ise yaşamından oldukça mutlu olduklarını belirtirken,kira fiyatlarının da normal olduğunu söylediler.

İşte Rezidan Bina Yaşamına Dair Bilimsel Araştırma

Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Kültürel Çalışmalar Dergisi’nin geçmişe dönük araştırmasında ise rezidan binalarda yaşayanlarla ilgili detaylar dikkat çekti.İşte o detaylar: “Çalışma kapsamında ele alınan rezidans tipi yüksek binaların, özellikle üst katlarda yaşayanlar için yeni bir gündelik hayat tecrübesi sağladığı, ikâmet edenlerin, evleri, otomobilleri, mahalleleri, komşuları ve kentleriyle yeni bir ilişki geliştirmelerine sebep olduğu düşünülüyor. Araştırmada, bu tip binalarda yaşayanlarla evlerinin salonlarında derinlemesine görüşmeler yapılarak, yaşam deneyimleri tasvir edilmeye çalışılmaktadır. Yüksek binalar ve gündelik hayat arasındaki ilişkinin irdelendiği çalışmada, betimsel veri aracılığıyla, mekânın insan üzerindeki belirleyiciliğini çözümlemek amaçlanmaktadır.”
SEDAT KARAKAYA/GİRESUN
 
Editör: TE Bilisim