Boztepe Mahallesi, Maraş Caddesi ve Uzun Sokak'ı ziyaret eden Başkan Genç, vatandaşlara cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini anlattı. Genç, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin en önemli kazanımının seçim sonuçlarının açıklanmasının hemen ardından hükümetin kurulacak olması olduğunu belirtti.

Başkanlık sisteminde cumhurbaşkanının, bakanların büyük kısmını meclis dışından atayacağı için; yürütmenin, yasamayı etkileme ve müdahale etme gücünün ortadan kalkacağına dikkat çeken Başkan Genç, böylece yasamanın elinin daha da güçlendirileceğini kaydederek, "Ve milletvekilleri hükümetten bağımsız olarak yasa teklifi verme imkanına kavuşacak. 

Mevcut sistemde bakanlar aynı zamanda iktidar partisinin milletvekilleri olduğu için hükümet, bütün yasama faaliyetlerini kendi kontrolü altında tutuyordu. Yani iktidar partisinin onayı olmadan hiçbir kanun teklifi mecliste onaylanamaz. Şu ana kadar AK Parti'nin 15 yıllık iktidarında çıkan kanunların %100'ü AK Parti grubu tarafından meclise sunulmuştur ve AK Parti'nin onayı ile kabul edilmiştir. Şu ana kadar muhalefet tarafından verilerek kabul edilen hiçbir kanun tasarısı yoktur. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde ise muhalefet partileri birleşip kanun tekliflerini meclisten geçirebilirler. Seçim barajının düşürülmesiyle daha çok parti meclise girecektir. Bu da halkın meclisteki temsil gücünü artıracaktır. 

Şu anda cumhurbaşkanı yaptığı işlerden dolayı sorumsuz durumda. Cumhurbaşkanı sadece vatana ihanetten dolayı Yüce Divan'da yargılanabiliyor ama bunun da kanunda tanımlanan bir suçu ve cezası yok. Şimdi gelecek sistemde ise cumhurbaşkanı yapmış olduğu bütün eylemlerden dolayı 400 milletvekilinin oyuyla Yüce Divan'da yargılanabilecek. Sorumsuz cumhurbaşkanı döneminden, sorumlu cumhurbaşkanı dönemine geçiyoruz. Yani her şey şeffaf olacak. Meclis, cumhurbaşkanını, yardımcılarını ve bakanları denetleyecek. Bunun da çeşitli yolları var. Meclis araştırması ve soruşturması, genel görüşme, yazı soru yoluyla meclis cumhurbaşkanı ve bakanları denetleyecek." diye konuştu. 
 

Editör: TE Bilisim