Yapılan açıklamada, “Bazen hatayı kabullenmek en büyük erdemdir. Yapılan eleştirileri dinlemek ve ona göre kendini düzeltmeye çalışıp gerekli önlemlerin alınması özellikle enerji gibi çok hassas bir sektörde olan kurumsal firmalarda bu firmalardan hizmet alan biz vatandaşların en doğal beklentisidir. AKSA Elektrik bugün yapmış olduğu talihsiz basın açıklaması ile ihmal ve hataları düzeltip önlem almak yerine kendini savunma yoluna gitmiştir.

Oysaki vefat eden Cafer Yıldız’ın yakınları olarak beklentimiz çok basit ve sadedir; ortalama her yıl 1-2 kazanın gerçekleştiği ölümlerin meydana geldiği bölgede gerekli tedbirlerin alınması ile bundan sonra can kayıplarının meydana gelmemesi ve geride gözü yaşlı analar ile yetim çocukların kalmamasıdır.

Bu bölgeyi iyi bilen bir Şehir Plancısı olarak gelelim basın açıklamasındaki hatalara bazen yanlışı savunmak daha büyük yanlışların söylenmesine neden olur. Umarım bu açıklamayı AKSA firmasının yetkilileri duyar ve ihmali savunmak yerine önlem alınmasını yoluna gider. AKSA firmasının yapmış olduğu basın açıklamasında “20 km mesafede bulunan Demirkapı Deresi, dik yamaçların ve arazi yapısının sarp olması ile dikkat çekmektedir.” Denilmektedir. Oysa ki yaralanma ve can kayıplarına neden olan enerji nakil hattı dereye pareler olarak vadi boyunca uzanmaktadır. Uzungöl başlangıcı 1150 rakım olup Demirkapı yaylasına gelindiğinde rakım 1850 dir. 

Yaklaşık 14.5 km lik bir mesafede 700 metrelik bir yükseklik artışı ortalama eğimin %4.5 olduğu bir parkurdan bahsetmekteyiz. Keza ölüm ve yaralanmaların büyük bir bölümünün kaza bölgesi ile Uzungöl arasında olduğu göz önüne alınırsa bu aradaki eğim 4.5 km de 140 metre yükselti yani %3 tür. Yani söylenildiği gibi dik yamaçlar ve yüksek bir eğim söz konusu değildir vadiye pareler düz sayılacak bir parkur bulunmaktadır. Zaten yetkililerden beklenen enerji nakil hattının güzergahının değiştirilmesi değil yerden 6-7 metre yükseklikten geçen yüksek gerilim elektrik hatlarının direklerinin yükseltilmesi veya kabloların kapalı olarak geçirilmesi sureti ile önlem alınmasıdır.  Yine AKSA firmasının yapmış olduğu basın açıklamasında; ” Kırsal kesimde yüksek gelirim enerji nakil hatlarının hiçbir dünya ülkesinde teknik olarak kapalı kablo ile yapılamamasının yanı sıra belirtilen vadinin lokasyon koşullarının olumsuz olması sebebi ile bu enerji nakil hattı güzergahının işletme açısından en uygun yerde olduğunu özellikle belirtmek isteriz.” Denilmektedir. Herkes iyi bilir ki bu vadi Trabzon’un en önemli turizm bölgelerinden biri olup ilkbahar yaz sezonunda bu vadiyi her gün yüzlerce araç binlerce insan ziyaret etmektedir. Yani basın açıklamasında belirtildiği gibi kırsal bil alan değil fiili olarak meskun alan özelliği göstermektedir. 

Zaten aynı basın açıklamasında AKSA yetkilileri de alanın Ülkemizin Karadeniz bölgesinde bulunan en önemli turizm bölgelerinden olduğunu belirtmiştir. Yine AKSA firmasının yapmış olduğu basın açıklamasında; ” Yaşanan talihsiz olay öncesi ilgili yerde emniyet mesafesinin sağlandığı olay sonrası yapılan tüm incelemelerde tekrar tespit edilmiş ve altı çizilmiştir.” denilmektedir. Oysaki hepimizin malumudur ki bir bölgede her yıl aynı sebepten ölümlü ve yaralanmalı kaza gerçekleşiyorsa bir problem var demektir ve orda alınan tedbirler yeterli değildir. Bunu görmek için alim olmaya gerek yoktur. AKSA firmasından beklentimiz; kaza yerinde basın açıklaması yaparken inceleme yapmaya gelen firma yetkilileri ve ekiplerinin basın açıklaması yapan bizi görüp arkasına bakmadan kaçar gibi geri gitmeleri veya yapılan bu basın açıklaması ile ihmalleri sümen altı yapmaya çalışması değil bu bölgede gerekli önlem alınmasını sağlamasıdır. Yaşanan ölüm ve yaralanmalara değinmeyip haklarında çıkan haberlere üzülen AKSA firmasının bu talihsiz açıklamasını üzülerek okumuş olup bu açıklamayı yapmaktan hicap duyduğumu üzülerek dile getirmek isterim.”
 

Editör: TE Bilisim