Cumhuriyet Halk Partisi 16 Nisan Referandumu’nun yıl dönümünde 81 ilde Olağanüstü Hal’in kaldırılması için eş zamanlı oturma eylemi düzenledi. Partililer, Trabzon İl Başkanlığı tarafından düzenlenen eylemde Trabzon Meydan Parkı’nda bir araya geldi.

 Trabzon’da düzenlenen oturma eylemine CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, Trabzon İl Başkanı Güzide Uzun, CHP ilçe başkanları, partililer ve çok sayıda kişi katıldı. CHP İl Başkanı Uzun burada açıklamalarda bulundu. Uzun; “Karadeniz’in köy enstitülerinin ışığı olan Beşikdüzü ilçemizde ki Miraç gecesi köy enstitüleri parkının bir gece de yok edilmesini buradan kınıyorum” dedi.  

“1 yıl geçti”

Uzun burada yaptığı açıklamada; “Ülkemizi tek adam rejimine dönüştürme amacıyla hazırlanan ve tarihe mühürsüz seçim olarak geçen 16 Nisan referandumunun üzerinden tam 1 yıl geçti. 15 Temmuz askeri darbe girişiminin ardından 20 Temmuz’da ilan edilen OHAL altında gidilen referandum, meşruiyeti olmayan bir rejim değişikliğini ülkemize dayatmıştır. Sivil darbe ortamında, “Evet” demenin devletin tüm kurumlarıyla desteklendiği, “Hayır” demenin ise adeta yasaklandığı bir dönem yaşanmıştır” ifadelerini kullandı.

“OHAL’e son verilmeli”

“21 aydır süren OHAL ile ülkemizdeki baskı rejimi kurumsallaşmıştır. Demokrasiye ve hukuk sistemine yönelik bir saldırı halini alan OHAL rejimi, insan haklarını, ifade özgürlüğünü ve her türlü protesto eylemini baskılamanın da aracı olmuştur” diyen Başkan Uzun; “ KHK’lar eliyle parlamento, yani halkın iradesi gasp edilmiştir. Türkiye’yi tek tipe sokmak için sivil toplum kuruluşlarına, sendikalara, meslek oda ve birliklerine yönelik operasyonların ardı arkası kesilmemiştir. AKP iktidarının muhaliflerine bir sopa olarak kullandığı OHAL, bu faşizan sınırlarını bile aşmış; sağcı solcu, muhafazakâr sosyal demokrat, kimseyi ayırmadan tüm topluma karşı işlenen bir suç haline gelmiştir. OHAL ile ülkemizde hiç kimsenin can ve mal güvenliği kalmamıştır. Halkın iradesine karşı işlenen bir suç haline gelen OHAL rejimine derhal son verilmelidir. Hukukun askıya alındığı, parlamentonun yok sayıldığı, milli iradenin tanınmadığı, milletvekillerinin rehin alındığı faşizm düzeni ortadan kalkmalıdır. Sivil toplum örgütlerine, sendikalara, meslek odalarına ve birliklerine yönelik iktidar gücü ile açılan savaş son bulmalıdır. Sivil darbe ile tek koltukta birleştirilen yasama, yürütme ve yargı erkleri, yeniden, çağdaş demokrasilerde olduğu gibi kendi koltuklarına geçmelidir” şeklinde konuştu. 

Halkımızı Teslim Alamayacaklar

İstanbul Milletvekili Levent Gök ise açıklamasında partililere “Uyanık olacağız sandıklara sahip çıkacağız” diyerek; “Bugün ülkemizin 81 meydanında haykırıyoruz. Kendinden korkan yurttaşlarından korkan bir iktidar var karşınızda. 15 Temmuz Darbesi’nden bu yana olağanüstü hal ile yönetiliyoruz. 7. Kez uzatılmak için meclise Çarşamba günü getirecekler. Bunun için ayaktayız. Biz diyoruz ki ne yaparsanız yapın Trabzon’umuza da, Ülkemize de demokrasi gelecek. Bunu istiyoruz. Biz demokrasi diyoruz onlar olağanüstü hal diyor. Biz fındık üreticisi hakkını alsın diyoruz onlar diyor ki eylem yapamazsın olağanüstü hal var. Öğrenci, işçi, esnaf, şeker pancarı üretenler şekerin hakkını korumak istiyorlar olağanüstü hal var diyorlar. Bunlar bulmuşlar ballı bir yönetim olağanüstü halin arkasına sığınarak ülkeyi inim inim inletiyorlar. Şimdi üniversitelerde Kazım Koyuncu’nun anılmasını bile yasakladılar. Kazım Koyuncu’nun, şeker pancarı üreticisinin olağanüstü hal ile ne ilgisi var. Halkımızı asla teslim alamayacaklar.” diye konuştu.
Sonay ÇALUK
Editör: TE Bilisim