Ekici, gazetecilere yaptığı açıklamada, söz konusu işçileri çalıştıracak üreticilerin, işçilerin kimlik bilgilerini ve mahallede kalacakları süreyi muhtarlara bildirmesini istedi.

Fındık sezonunda çalıştırılacak işçilerle ilgili mahalle muhtarının sorumlulukları olduğunu belirten Ekici, şöyle konuştu:

"Fındık sezonunun açılmasıyla üreticilerimiz Doğu ve Güneydoğu Bölgesinden gelen mevsimlik tarım işçileri ve yurt dışından gelen yabancı uyruklu tarım işçilerini çalıştıracaklar. Bu noktada da fındık hasadında çalışacak olan mevsimlik işçilerle ilgili muhtarlarımızın da sorumlulukları bulunmaktadır. Mevsimlik tarım işçilerini çalıştıracak olan üreticilerin, bu kişilerin kimlik bilgilerini ve mahallede ne kadar süreyle kalacaklarını muhtarlara bildirmesi gerekiyor. Fındık hasadında çalışacak mevsimlik tarım işçileriyle ilgili bilgilerin muhtarlar tarafından takip edilmesi gerekiyor."

Muhtarların, alınan bilgileri İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne, kolluk kuvvetlerine, İŞKUR veya Ziraat Odasına iletmesi gerektiğini aktaran Ekici, "Gürcistan'dan gelecek kişiler için ise çalışmaya gelen Gürcü uyruklu işçilerin ilçelerde Kaymakamlıklardan, illerde Valiliklerden çalışmaya geldiklerine dair belge almaları gerekiyor. Bu belge ise 90 günü geçmemek kaydıyla veriliyor. Bu konulara muhtarların hassasiyet gösterip takip etmelerini rica ediyoruz." diye konuştu.

Ekici, takibi yapılmayan işçilerin yakalanması durumunda muhtarların ve işçileri çalıştıracak kişilerin suçlu duruma düşeceğini sözlerine ekledi.
 

Editör: TE Bilisim