Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) yurt çapında yapmayı planladığı '6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve Uygulanması'na dair bilgilendirme toplantılarına Trabzon'dan başladı. KVKK ile Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) işbirliği ile KTÜ Osman Turan Kongre Merkezi’nde düzenlenen bilgilendirme toplantısına Kişisel Verileri Koruma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Bilir'in yanı sıra Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Trabzon Cumhuriyet Başsavcısı Mithat Kutanoğlu, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.

Önemli Açıklamalar

Toplantıda konuşan ve önemli tespitlerde bulunan Trabzon Cumhuriyet Başsavcısı Mithat Kutanoğlu da dijital ortamda verilerin bilerek veya bilmeyerek uluslararası aktörlerle paylaşıldığına dikkat çekti. Kutanoğlu “Birçok uluslararası aktör bunu ticari bir metal olarak veya ülkemize yönelik saldırılar için kullanıyor. En başta telefonlarımıza parmak izini yüklüyoruz. O parmak izi telefon firmalarına veya oradaki örgütlere gidiyor” dedi. Özel hayata ilginin giderek arttığını belirten Kutanoğlu, şöyle konuştu:

Haklarımızı Arayamıyoruz

Bizim hayatımıza ilişkin belli ses, görüntü paylaşımları uluslararası merkezli yayınlandığında bir haklarımızı arayabiliyor muyuz ? Maalesef arayamıyoruz. Bu kuruluşların hiçbirisi Türkiye’de muhatap bir temsilcilik açmayı kabul etmedi. Bizim üzerimizden para kazanıyorlar, buradan reklam alıyorlar ama hiçbirisi Türkiye’de temsilcilik açarak ülkedeki insanların maruz kaldığı saldırılardan tehditlere şantajlarla ilgili ‘ben bunları yapanlar size veririm’ deme anlamında bir muhatap ortaya koymadı. 

İlgimizin Azalması Gerekiyor

Elimde Türkiye’ye ilişkin bir rakam yok ama inanıyorum ki 100 bin insanımız Facebook, Twitter ve Youtube ve benzeri sitelerden hakaretlere, tehditlere maruz kalıyor. Hepimiz tehlike ile karşı karşıyayız. Bizim insanımız özel yaşama çok meraklı. Halbuki özel yaşam kişiyi ve muhataplarını ilgilendiren bir alandır. Toplumun genelini ilgilendiren bir alan değildir. Başkasının özel yaşamına olan ilgimizi azaltmamız gerekiyor. Bu yaşamdaki verilerden elimizi çekmemiz gerekiyor.”

12 Yıl Hapsi Olabiliyor

5 parmak izini alarak kaydediyor. Biz maalesef yapmıyoruz. Bazen espri olsun diye bazen işe yarar düşüncesiyle paylaştığımız, kaydettiğimiz bazı verilerin sonucu 12 yıl hapis olabiliyor. Bu kapsamda uydudan çekilen görüntüler. Bugün sadece kişiyi görebiliyor belki ama yarın daha özel alanları görecek. Uluslararası sözleşmelerle çalışılması gerektiğini düşünüyorum. Seyahat ederken bir ilçenin sınırına girdiğiniz zaman ilçe belediye başkanı 'şehrimize hoş geldin' diye mesaj atıyor. Bu konum bilgisi açık olduğu için geliyor. Acaba ben o şehre girdiğimi bilinmesini istiyor muyum? 

Eminiz Deniliyor Ama Bu Yetmiyor

Trabzon Valisi Yücel Yavuz ise, yaptığı konuşmada, yaşlıların bile akıllı telefon istediğini dile getirerek “Normalde kişisel verilerin paylaşılmasına kimse bir şey demiyor. Önemli olan bu verilerin kötü kullanımının önüne geçmek. Yaşlılarımız, büyüklerimiz bile teknoloji olan telefonları istiyor. Torunuyla görüntüle konuşmak istiyor. Abdestimizden eminiz deniliyor ama bu yetmiyor. Evet tuşuna basmadan önce ne yaptığımızın farkında olacağız. Dünya teknoloji ile yarışıyor. Dikkatli olmak durumundayız. Devletimiz bu konuda düzenlemeyi yaptı inşallah bunun neticesi alınacaktır. Kişisel verilerimizin güvence altında olduğumuzu bilmemiz lazım” ifadelerini kullandı.
Editör: TE Bilisim