Toplantıya; Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi yönetim Kurulu Başkanı Metin Kara ve çok sayıda kişi katıldı.  Toplantıda konuşma yapan Trabzon Valisi Yücel Yavuz güçlü ekonomiye vurgu yaptı.

 Vali Yavuz; “Siz değerli esnaf ve sanatkârlarımız Türkiye’mizin çimentosusunuz. Toplumun vazgeçilmezisiniz.  Kitabın ortasından konuşalım. Bizim şuan Trabzon’da ağırlık Suriyeli olmak üzere yaklaşık 6 bin 500 misafir nüfusumuz var. Ağırlıklı olarak Suriyeli misafirlerimiz ilgiye muhtaç biz onlara her türlü imkânı sağlıyoruz. Onları gördüğümüzde aklımıza şunların gelmesi lazım bir ülke, devleti, milleti, vatanı, sevdası, manevi değerlerine eğer dikkatli ve hassa bir şekilde sahip çıkmazsa bakın neler olabileceğinin göstergesidir. Onlar sığındılar bize. Yani biz millet olarak devletimize, vatanımıza sahip çıkmadığımız durumda dağılacağımızın ve bizim başlıca gidecek yerimizin olmadığını unutmayalım. 

Bunun için de başta ekonomimizin güçlü olması lazım, zengin olması lazım. Sayın Cumhurbaşkanımızın söylediği şudur; şuan da ortalama 10 bin dolar civarın da olan milli gelirimizin en az 22 bin bandında olması lazım. Bunu hak ediyoruz buna da potansiyelimiz var. Prangalardan kurtuluyoruz. Dünyanın en güçlü 10 ekonomisinden biri olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz. Biz kararımızı verdik Özgüven patlaması ve bilinçlenme ile geleceğe güçlü adımlarla yürüyeceğiz. Trabzon ve komşu illerle birlikte çalışmalar ortaya koyacağız” dedi.  

“Ayağımıza Sıkmayalım”

Toplantıda açıklamalarda bulunan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç esnafa turizm konusunda uyarılarda bulunarak; “Şehrimiz ticaret şehri, turizm şehri. İleri sanayiye sahip bir şehit değiliz kabul ama bu şehir esnaf şehridir. Ortahisar Belediye Başkanı olarak şehrimizin esnaf hürriyetine hizmet eder tarzda, şehre gelen ziyaretçileri sadece Uzungöl’e değil Sümela’ya değil şehrin merkezine sokmak için burada çalışma başlattık. İstiyoruz ki bu alanları güzelleştirelim. Bu şehri hep beraber daha iyi noktalara taşıyalım. Buna ihtiyacımız var. Güçlü kalmak zorundayız.  Şehrimizin özellikleri var ama bir taraftan esnaf olarakta ayağımıza sıkmayalım. Ziyaretçilere iyi davranalım. Bu gelen ziyaretçileri sömürmeyelim. Altın yumurtlayan tavuk yumurtlamaya devam etsin tavuğa ateş etmeyelim” şeklinde konuştu.  

“Bu Bizim Namus Borcumuzdur”

Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Metin Kara  yaptığı açıklamada esnafın borcuna dikkat çekerek; “Başkanlıkta kıdem yoktur, hizmet kervanı vardır. Bu kooperatifin 30 yılını biliyorum. Bizde buralarda ebedi kalmayacağız. Yaptıkları işin sorumluluğunu ve vebalini üzerinde hissetmeyenler hep suçu başkalarına attı fakat ben her zaman sorumluluğu ve vebali yüreğimde hissettim. Başkanlığım süresince siz değerli ortaklarımıza 300 milyon TL’lik kredi kullandırdık. Bugün itibariyle geri dönmeyen kredimiz 2 milyon TL’dir. Burada hepimiz esnafımız, hesap yapabiliyoruz. Bu borcun dönmemesinin nedeni 2001 krizidir. Ben şunu diyorum, Trabzon esnafı, bu ülkeye olan borcunu her zaman namus telakki etmiştir. Bu bizim namus borcumuzdur” şeklinde konuştu.

“Cüzdanı İle Vicdanı Arasında Sıkışan Kişi Şehre İhanet Eder”

“Turizm konusu çok önemli, bu konuda hassasiyetimiz hat safhada” diyen Kara açıklamasında şu ifadeleri kullandı; “Bu sektör çok hızlı büyüyor ve ülkeleri kalkındırıyor. Müşteri beklentilerini üst düzeyde karşılamalı ve bu sektörden daha fazla pay almalıyız. Esnaflık ahilik geleneğine bağlı olarak yürütülmeli. Geçen yıl ufak tefek şikâyetler aldık. Kimse cüzdanı ile vicdanı arasına sıkışmasın yoksa bu şehrin geleceğine ihanet ederler. Son dönemlerde Körfez ülkelerinden gelen turistler söz konusu. Her dönem kendimizi yenilemeliyiz. Yerli ve yabancı turistlere aynı gözle bakılmalı. Eğer turiste yanlış yapılırsa bedelini hep birlikte öderiz. Bu konuda şikâyet gelirse asla müsamaha göstermeyeceğiz. Tur şirketleri ile gelen turistler şehir esnafı ile buluşturulmalıdır. Bunu da Sayın Valim sizden rica ediyoruz.”

Sonay ÇALUK
 
Editör: TE Bilisim