Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi Kasım ayı toplantıları bugün başladı. İlk gün olması nedeniyle bir hayli kalabalık olan Belediye Meclisini, Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu yönetti. CHP İl Başkanı Güzide Uzun, İYİ Parti İl Başkanı Azmi Kuvvetli ve AK Parti Ortahisar İlçe Başkanı Temel Altunbaş’ta meclisi takip eden isimler arasında yer aldı.  

Meclisin başlangıcında konuşan Başkan Zorluoğlu,  dolmuşların modernizasyonu ile ilgili konuştu. Zorluolu, belediyenin dolmuş esnafına sunacağı projeleri açıkladı. 
 
Zorluoğlu, “6 aydır üzerinde çalışıyoruz. Trabzon’da önemli ulaşım aracı olan dolmuşları modernizasyon meselesi. Dolmuşların 2020 yılı Haziran ayından itibaren engellilere uygun hale getirilmesi gerekiyor. İklimlendirme konusunda da daha konforlu hale gelmesi gerekiyor. Bizim şu anda kullanılan araçların hiçbir tanesi 2020 Haziran ayından itibaren kanunen kullanılabilir durumda olmayacak. Kanun gereği bu dolmuşların modernizasyonu gerekiyor. Biz şoförler cemiyetiyle yakın iletişim halinde olduk. Ama sadece Şoförler Cemiyetiyle değil tüm durak başkanları ile bir araya gelerek istişarede bulunduk. Bir takım öneriler yapıldı, bizim tekliflerimiz oldu.  Burada temel hedefimiz, vatandaşlarımızın halkımızın bu hizmetten en iyi şekilde yararlanmasıdır. Daha konforlu, daha güvenilir, ihtiyaca cevap veren dolmuş anlayışı…  Burada şoförler cemiyetimizin de durak başkanlarının da ellerini taşın altına soktuklarını memnuniyetle ifade etmek isterim” dedi. 
 
Dolmuşlar İçin 3 Alternatif 

Ortaya 3 tane alternatif çıktığını kaydeden Zorluoğlu, “Bunlardan bir tanesi mevcut dolmuşların koltuk artırımı yapılmada mevcut haliyle yenilerek aynı şekilde devam etmesi. Sayılarında değişiklik olmadan modelleri yükseltilerek, engelli olacağı 2 tane artacak şekilde.. 12 +1 şekilde modern araçlarla devam edilmesi. İkincisi koltuk sayısının arttırılmasıyla 16+1’e çıkartılarak sayının azaltılması ortakların sayısının 3’e çıkarılması. Bu ikinci öneri 3 ortaklı dolmuş sistemine geçilerek dolmuşların büyütülmesi, koltuk kapasitenin arttırılması.  3. Öneri ise koltuk sayısının 17 üzerine çıkartılarak dolmuşların halk otobüsü gibi kapasite kazanması. Bunun kendine göre avantajları var. KDV, Gelir vergisi gibi..  Bunların ayrıntıları durak başkanları, dolmuş sahipleriyle paylaşıldı. Bilgilendirme sürecini devam ettiriyoruz. Önümüzdeki bir iki hafta içinde bu seçeneklerin tamamını bütün muhataplarına avantajlarıyla dezavantajlarıyla anlatma imkanı olacak. Bu konu gündemimizde. Her hangi bir krizi hali yok” dedi.
Editör: TE Bilisim