Cumhurbaşkanı Erdoğan, son olarak  İstanbul’da Kızılay ve Kızılhaç temsilcilerinin katıldığı bir uluslararası toplantıya hitap ederken yine bu temayı işledi ve “İlk aşamada halen ülkemizde yaşayan yaklaşık 4 milyon Suriyeli sığınmacının, kendi evlerine dönebilecekleri güvenli bölgeler oluşturmayı hedefliyoruz” diye konuşmuştu.Bu sözler Suriyeli mülteci barındıran her il için umut olurken,yaklaşan Ramazan ayı nedeniyle mülteci dilenci sayısındaki artışta dikkat çekti.

Her Köşe Başında  Dileniyorlar

Giresun mülteci alan illerin arasında yer alırken,şehrin hemen her cadde ve sokaklarını mesken edinen dilenci mülteciler halkı canından bezdiriyor.SYDV’den tüm ihtiyaçları karşılanan yeme,barınma masrafları fazlasıyla karşılanan sığınmacıların yine garibanı oynaması tartışmalara zemin hazırlıyor.Ülkemizde tüm hak ve özgürlükleri son raddesine kullanan sığınmacı mültecilerin sokaktan toplanmasını isteyen Giresunlular seslerini yükseltti. Giresunlu vatandaşlardan Emin Şahin:  “Türkiye’nin nüfusunu 81 milyon olarak kabul edersek, nüfusun yüzde 4.5’i orandaki bir mülteci kitlesi bu toplama eklenmiştir. 

Meseleye şöyle de bakabiliriz: Suriye’nin nüfusu için iç savaşın başladığı 2011 yılı itibarıyla Dünya Bankası’nın verdiği 20.8 milyon rakamını esas alırsak, güney komşumuzun 2011’deki nüfusunun yaklaşık yüzde 17’sinin bugün Türkiye’de yaşadığı gibi bir sonuç ortaya çıkıyor.Giresun gibi küçük bir ilde bile yüksek rakama ulaşacak olan mülteciler  bu ülke için bir sıkıntı mıdır bilmiyorum ama ülkelerine göndermek en doğrusu düşünüyorum.”diye konuştu.

En çok Suriyeli mülteci barındıran il olan İstanbul’da ise bu sayının yarım milyonu geçerek 557 bine gelmiş olması dikkat çekici olarak karşılandı.Suriyeli mültecilerin il nüfusuna oranı açısından bakıldığında, mülteci yoğunluğunun en yüksek olduğu il Kilis olduğu bilgisine ulaşıldı. Bu ilin 136 bin olan nüfusuna 114 bin Suriyeli mülteci eklendi. Mültecilerin nüfusa oranı ise yüzde 84.3.
SEDAT KARAKAYA
 
Editör: TE Bilisim