İl Çevre ve Şehircilik Müdürü Çiftçi, yaptığı açıklamada, yapı inşaatları ve kullanılan yapı malzemelerinin denetimi ile çeşitli faaliyetlerin çevreye olumsuz etkileri nedeniyle çevre denetimleri gerçekleştirildiğini belirtti. 

Denetimlerin, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü bünyesindeki Yapı Denetimi Şube Müdürlüğü, Yapı Malzemeleri Şube Müdürlüğü ile Çevre Yönetimi ve Denetimi Şube Müdürlüğü personeli aracılığıyla yapıldığını vurgulayan Çiftçi, yapı denetimleri kapsamında geçen yıl ildeki 265 şantiyenin denetlendiğini ifade etti.

Çiftçi, 26 yapı denetimi firma bürosunun ise yıl içinde ikişer kez denetlendiğine dikkati çekerek, yapı denetimlerinde projeye aykırı imalattan dolayı bir yapı firmasına bin 374 lira para cezası uygulandığını kaydetti. Yıl içinde 400 yapı müteahhidine yetki belgesi verildiğini belirten Çiftçi, şöyle konuştu:

"Yapı malzemeleri denetimleri kapsamında 2016 yılında PVC kapı pencere, yalıtım camı, doğal taş ve agrega üreticilerine piyasa gözetimi ve denetimi kapsamında 371 denetim yapıldı. 23 hazır beton firmasının piyasaya sürdüğü betonlar için 141 denetim gerçekleştirildi. Bu denetimler sayesinde inşaatlarda kullanılan yapı malzemelerinin standartlara göre üretiminde önemli bir aşama sağlandı. Denetimler kapsamında kanun ve yönetmeliklere aykırı üretim yapan 6 firmaya 35 bin 380 lira idari para cezası verildi."

 Çiftçi, çevre denetimleri kapsamında Trabzon'da katı atık, emisyon ve gürültü konusunda yıl boyunca planlı, ani ve şikayete dayanan denetimler yapıldığını aktararak, bu tür şikayetlerin ALO 181 ve BİMER'e sözlü iletildiğini ya da yazılı olarak yapıldığını söyledi.

Kıyı şehri Trabzon'un dağınık yerleşime sahip olduğuna işaret eden Çiftçi, "HES faaliyetleri ve kendine özgü karakteristik özelliği nedeniyle çevre sorunları ve buna bağlı şikayetler oldukça fazla. Trabzon'da 2016 yılında çevreye ilişkin 521 denetim gerçekleştirildi. Denetimler sonucunda 15'i tüzel kişilik olmak üzere 27 idari yaptırım kararı ile 1 milyon 696 bin 851 lira idari para cezası uygulandı." şeklinde konuştu.
 

Editör: TE Bilisim