Kaya, “Doğu Karadeniz Bölgesi'nde katı atıkların düzensiz bertaraf edilmesi ve gelişigüzel vahşi depolama yöntemlerinin uygulanması bölgenin uzun süredir çözüm bekleyen önemli bir çevre sorunudur. Trabzon ve Rize illerinin çöp sorununu çözmek amacıyla kurulan Trabzon ve Rize İli Yerel Yönetimleri Katı Atık Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği’nin (TRABRİKAP), Bakanlık ve belediyelerle birlikte faaliyete geçirdiği çöp depolama alanları sorunu çözmek bir yana Trabzon’un başına yeni ve büyük sorunlar açar hâle gelmiştir. Sürmene ilçesine bağlı Çamburnu Beldesi Kutlular Mahallesi’nde 2007 yılında faaliyete başlayan 'Kutlular Düzenli Depolama Sahası'nda uzun yıllardır vahşi düzende bir depolama yapılmaktadır. Depolama ömrünü tamamlayan ve kapasitesinin de üzerine çıkılan bu depolama alanı kapatılması gerekirken, yeni bölümler eklenip yükseltilerek adeta bir çöp dağına dönüştürülmüştür. Bölgedeki çöp depolama faaliyetlerinin doğaya, çevreye ve canlı yaşamına yaptığı etkileri telafisi mümkün olmayan zararlara neden olmaktadır.

Çöp alanından etrafa yayılan kötü kokular; derelere, yer altı sularına karışan, hatta denize kadar ulaşan çöp sızıntı suları nedeniyle canlı yaşamı olumsuz etkilenmektedir. Çöp depolama alanı çevresindeki yerleşim yerleri pis kokular ve çevre kirliliği nedeniyle yaşanamaz hâle dönüşmüştür.

Dünyada sarıçam ormanlarının deniz seviyesine inebildiği nadir alanlardan biri olan Çamburnu Tabiat Parkı, güneyinde yer alan bu çöp depolama alanı nedeniyle tehlike altındadır.   İnsanların yaşam alanını, havasını, suyunu kirleten, sağlığını ve psikolojisini bozan; belgesel filmlere, hatta resim sergilerine konu olan bu çöplüğün hiç vakit kaybetmeden kapatılması gerekmektedir. 

Benzer şekilde Araklı ilçesi Taşönü mevkiinde yapılması planlanan, faaliyete geçmesi halinde yakınındaki 10 köyde yaşamı olumsuz etkileyecek ve bölgedeki turizm yollarını adeta bir çöplük yoluna çevirecek olan çöp depolama alanı projesinden vazgeçilmesi gerekmektedir. Tüm bu olumsuz gelişmelerle birlikte Rize’nin çöpünün yıllardır Trabzon’da biriktirilmesi de Trabzonlu vatandaşların tepkisine neden olmaktadır. Bu gerekçelerle Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki çöp sorununa çevreye ve canlı yaşamına duyarlı bir şekilde kalıcı çözümler aramak; Trabzon’daki çöp depolama faaliyetlerinin çevreye ve canlı yaşamına olumsuz etkilerini tespit ederek ortadan kaldırmak amacıyla bir Meclis Araştırması açılması gerekmektedir” dedi.
 

Editör: TE Bilisim