Ankara'dan özel uçakla sabah saatlerinde Gürcistan'ın Batum kentine gelen Bakan Tüfenkçi, karayolu ile Artvin'in Hopa İlçesi'ne geçti. Sarp Sınır Kapısı'nda Artvin Valisi Ömer Doğanay ve Rize Valisi Erdoğan Bektaş tarafından karşılanan Bakan Tüfenkçi'ye gümrük görevlileri çiçek sundu.

Şov Yapma

Sarp Sınır Kapısı'nda incelemelerde bulunan Bakan Bülent Tüfenkçi, uluslararası taşımacılık yapan nakliyecilerle görüştü. Bir TIR şoförünün, 'Derdimiz büyük' diyerek sınırda uzun süre beklemekten yakınması üzerine, "Nakliyecilere şov yapma. Hepsi bizim arkadaşımız' diyen Bakan Tüfenkçi'ye başka bir TIR şoförü de şov yapmadıklarını söyledi. Sorunlara çözüm için bölgeye geldiğini ifade eden Tüfenkçi, "Pilot, 'bu karda kışta inemeyiz' dedi ama 'inelim arkadaşlar bekliyor' dedim. Bir an önce sizin yanınıza gelmek istedim. Geçişleri hızlandırmak için buradayız. Sorunları dinleyeceğiz ve hep birlikte düzelteceğiz" diye konuştu.

'Plaka Tanıma Sistemi Devreye Girecek'

Sarp Sınır Kapısı'nda basına kapalı gerçekleştirilen toplantının ardından açıklamalarda bulunan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, kapının yeniden inşa edildiğini belirterek şöyle konuştu:

"Kapıda işleyiş sistemini değiştirerek tek durak esası üzerine kapı yapıyoruz. Şimdiki sistemde 6 yerde dur-kalk işlem yapılırken yeni sistemde bütün işlemleri bir noktada başlayıp bitiriyoruz. Sahanın içerisine yığılmaları önleyecek modern bir sistemi hayata geçireceğiz. Plaka tanıma sistemi de devreye girecek. Kapıdan giriş ve çıkışlarda araçların plakası okunarak yollarına devam etmesini sağlayacağız."

Muratlı Kapısı  

Türkiye ile Gürcistan arasındaki üçüncü sınır kapısı olacak olan Borçka İlçesi'ndeki Muratlı kapısının açılması noktasında da çalışmaların sürdüğünü ifade eden Bakan Tüfenkçi şunları söyledi:

"Bu konuda Gürcistan tarafı biraz yavaş davranıyordu. Bizlerin, Başbakanımızın ve Cumhurbaşkanımızın girişimleri neticesinde Muratlı kapsının yeniden hayata geçmesi noktasında kapının ete kemiğe büründüğünü söyleyebiliriz. Gürcistan tarafı Başbakan düzeyinde adım atmaya söz verdi. Biz de Türkiye tarafında Muratlı kapsının yeniden ve modern bir kapı olması noktasında proje çalışmalarımıza başladık. İnşallah o kapıyı da Gürcistan'daki gelişmelere paralel olarak hayata geçirmiş olacağız."

Artvin Valisi Ömer Doğanay, ziyareti anısına Bakan Tüfenkçi'ye tablo hediye etti. Bakan ve beraberindekiler daha sonra Rize'ye hareket etti.
 
Editör: TE Bilisim