Toplantı da Bölge Müdür Yardımcı Hakkı Gedik çalışmalar ile ilgili bilgi verdi açıklamalarda bulundu. Gedik yaptığı açıklamada; “Orman Bölge Müdürlüğü olarak 2017 yılı içerisinde yapmış olduğumuz çalışmalar ile 2018 yılı içerinde planladıklarımızı paylaşmak isterim. Bölge Müdürlüğümüz 8 işletme müdürlüğü ile hizmet vermekte. Son 10 yılda yapımlı ormancılık çalışmaları ile bölge müdürlüğümüz sınırların da ki orman alanının genel alana oranı yüzde 31’de yüzde 34’e yükselmiştir” dedi.
 
Çalışmalar Devam Etmekte
 
“Bölge Müdürlüğümüz ormanlık alanı 6 milyon 431 bin hektardır. Ormansız alan ise 12 milyon 191 bin hektardır” diyen Gedik; “Genel alanımız ise 18 milyon 604 hektardır. Ormancılık faaliyetleri kapsamında 2017 yılı içerisinde 61 milyon 311 bin TL’lik bir yatırımımız oldu. 2018 yılı içerisinde 51 milyon civarında” ifade etti. Gedik açıklamasında orman kadastro faaliyetleri ile ilgili; “Bölge Müdürlüğümüzde ki 6 milyon 413 bin hektar ormanlık alanın 6 milyon 179 hektarının kadastrosu tamamlandı. Kadastrosu tamamlanmış alanlarında yüzde 90’ının orman olarak tescili yapımlı çalışmakta devam etmekte” şeklinde konuştu.
 
2 Milyon 971 Bin Adet Fidan Toprakla Buluşturmuştur
 
Gedik açıklamasında şunları kaydetti; “2017 yılında ağaçlandırma ve iyileştirme çalışmaları kapsamında 2 milyon 971 bin adet fidan toprakla buluşturmuştur. Genel Müdürlüğümüzün yürütmekte olduğu “5 bin köye 5 bin orman” eylem planı kapsamında bölge müdürlüğümüz kapsamında da 2017 yılında çalışmalar yapılmıştır ve devam edecektir. Çalışmalar iyileştirildi. Bizim sıkıntılarımızdan bir tanesi orman zararlıları. Geçmiş yıllarda kurular oldu. Bunların bertaraf edilmesi için böcekleri toplamak için kuşlar. Bütün destekle ormanlar için. Zararlılara karşı mücedele devam edece.”
 
“Ekibimiz ve araç kapasitemiz geniş”
 
Yangınlar ile ilgili bilgi evren Gedik; “Bir sorunumuz da yangınlar. Bölge Müdürlüğü olarak 861 personel, 29 adet araç ve iş makinesi ile sahadayız. Geçmiş yıllarda ki yangın istatistiklerini vermek istiyorum; 2007-2017 yılları arasında yıllık ortalama 39 adet yangın çıkmıştır ve bu çıkan 39 yangının yıllık ortalama 238 hektar ormana zararı olmuştu. Bu rakam 2017 yılı içerisinde 38 yangınımız olmuştur. Toplam da 167 hektar sahamız zarar görmüştür” diye konuştu.
 
Orman Demek Zorundayız

 
Kadastro ve Mülkiyet Şube Müdürü Murat Yavuz ise kadastro çalışmaları ile ilgili vatandaşın tapulu arazinin orman arazisi olarak yazıldığına yönelik soruya şu şekilde cevap verdi; “2005 yılına kadar orman kadastro çalışmalarını biz yapıyorduk. 2005 yılında bir yasa çıktı. Kadastro Müdürlüğü yapıyor bu çalışmaları. Vatandaşın elinden ki belgeleri geçersiz saymak gibi bir durumumuz yok. Bizi gördüğümüz tapular şöyle; vatandaş sınırları bu dağdan bu dağa diyor. Metre karesine bakıyorsun 9-10 metrekare.  O tapuyu o araziyi aplike etme bizim görevimiz değil. Aplike edilmeyince orman arazisi yazılıyor. Topu işi ile bizim işimiz yok. Vatandaş benim fındıklığım çayım diyor. Bizim elimizde hava fotoğrafları var. 1970- 1980 yıllarına ait. Biz bunların eskiden orman olduğunu tespit edersek buralara Orman diyoruz, demekte zorundayız. Yıllardan beri 2b doğrultusunda çalışmalar yapıyoruz. Orman niteliğini kaybetmiş yerleri hazine adına orman statünse çıkarmak. Eğer fındıklık ve çaylıklara orman dediysek bunları hazine adına satışa çıkarılarak tapularını alıyorlar. Vatandaş terk etmiş arazisini gitmiş eski işlediği yerler orman olmuş. Hala oranın bağ bahçe olarak kullanılması lazım. Biz orayı gördüğümüzde 2B yapma şansımız var mı yok. Kırsal kesimlerden kente göç başlayınca tarım alanları ormana dönüşüyor.” diye konuştu.
 
Çamburnu Ağaçlandırılacak
 
Orman Yangınları İle Mücadele Şube Müdürü Sinan Bayrak Çamburnu ile ilgili sorulara cevap verdi. Bayrak; “Sürmen Çambunu’nda yangın çıktı. Orman yangınlarımız yaptığımız istatistiklere göre insan kaynaklı. Bizim burada ki mücadelemizde en ufak bir sıkıntımız olmamıştır. Ama olaydan yaklaşık 3 ay sonra 2 tane başmüfettişimiz geldi ve bizi denetledi.  Ekibimizle, araçlarımızla, orman muhafaza memurumuzla, bölge müdürlüğümüz ile olayın başına gittik ama bu bir afettir sizlerde biliyorsunuz. Biz burayı ağaçlandıracağız. Ağaçlandıracak hale getirmişizdir” ifadelerini kullandı. Programa;  basın mensupları ve çok sayıda kişi katıldı. Program basın mensuplarının ağaç dikimi ile son budu.
Sonay ÇALUK

Editör: TE Bilisim