Genel Müdür Acu, yaptığı yazılı açıklamada, DSİ olarak son 15 yılda Artvin'de, aralarında Türkiye'nin en yüksek barajı Deriner de olmak üzere 3 dev baraj inşa edildiğini anımsattı.

Bununla birlikte baraj gölleri altında kalan 135 kilometre karayolu ve 75 kilometre köy yolu inşa ettiklerini kaydeden Acu, "Aynı zamanda Artvin ve ilçelerinde toplam 61 derenin ıslahını tamamladık. Böylece Artvin şehir merkezi, 98 meskun mahal ve 2 bin 969 dekar araziyi taşkın zararlarından koruduk. 2017 yılında 19 dere ıslah projesinde inşa çalışmaları devam etmekte olup, 63 dere ıslahı için de plan ve proje hazırlamalarımız devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Acu, 2016 ve 2017'de Hopa, Arhavi ve Borçka ilçelerinde meydana gelen taşkınlardan sonra aciliyet arz eden derelerde üst havza etüt ve planlama çalışmalarına ağırlık verildiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"2018 yılında da üst havza tedbirlerine ağırlık verilerek tüm ilçelerimizde etüt ve planlama çalışmaları bu yönde devam etmektedir. Üst havza tedbirleri kapsamında erozyon ve rusubat kontrolüne yönelik 10 metre ve üzeri tersip bentlerinden 2016 yılında 3, 2017 yılında ise 10 olmak üzere toplam 13 tersip bendi tamamlanmıştır. 2018 yılı yatırım programına göre Artvin ve ilçelerinde 10 metre ve üzeri toplam 19 tersip bendi tamamlanacaktır. 2019 yılı ve sonrasında ise 38 tersip bendinin tamamlanması planlanmaktadır. Böylece üst havza tedbirleri kapsamında Artvin'de 10 metre ve üzeri toplam 70 tersip bendi inşa edilmiş olacaktır. Üst havza çalışmaları biten derelerde, aşağı havzalarda taşkın kontrol tesisi inşaatlarına devam edilecektir."

Artvin'de turizm ve balıkçılık faaliyetlerine katkı sağlamak maksadıyla Deriner Baraj Gölü üzerinde Zeytinlik ve Soğanlı köylerinde iskele yapılması çalışmasına başlandığına işaret eden Acu, şunları kaydetti:

"Bugüne kadar Artvin'de inşa edilen barajlar nedeniyle baraj gölü altında kalan karayolları ve köy yolları günümüz şartlarına uygun şekilde yeniden inşa edilmiştir. Muratlı, Borçka, ve Deriner barajları kapsamında Artvin'de 135 kilometre devlet yolu ile 75 kilometre köy yolu yapılmıştır. Bu yollar kapsamında toplam uzunluğu 22 bin 960 metre olan 42 tünel ile toplam uzunluğu 4 bin 318 metre olan 32 köprü, dengeli konsol köprü ve viyadük inşa edilmiştir. İnşa edilen bu yolların maliyeti 1,85 milyar liradır. Benzer şekilde Çoruh Nehri'nin bir başka altın gerdanlığı olan Yusufeli Barajı ve HES projesini inşa ediyoruz. Yusufeli Baraj Gölünden etkilenecek köy yollarının relokasyonu kapsamında proje çalışmaları devam etmektedir."

Acu, 1 Ocak-31 Aralık 2017 tarihleri arasında Artvin'de 1 altyapı, 1 prefabrik bina, 3 taşkın koruma tesisinin tamamlandığını ifade ederek, tamamlanan 3 taşkın koruma tesisi ile Artvin şehir merkezi, Şavşat ilçe merkezi, Ortaköy, Yolgeçen, Erikli, Cevizli, Köprülü ve Vezirköy köylerinde toplam 6 köy, 4 mahalle ve 32,6 dekar zirai arazinin taşkın riskinin azaltıldığını vurguladı.

29 Kasım 2017'de Ankara'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın teşrifleriyle tamamlanan 375 eserin açılış töreninde Artvin'de 7 taşkın koruma tesisinin hizmete alındığını aktaran Acu, bu tesislerle Artvin, Hopa ilçe merkezi, Dereiçi, Köprügören, Yeşilköy, Çamlı, Subaşı, Tekkale, Küplüce, Bostancılar ve Demirciler köyleri, Sundura, Ormanlı ve Elmalı mahalleleri ile 635 dekar zirai arazinin taşkın riskinin azaltıldığını kaydetti.

Acu, bu projelerin yapılmasında en büyük destekçileri olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na teşekkür etti.
Editör: TE Bilisim