Tekniker unvanıyla mezun olanların çalışma hayatlarının belirsizlikle dolu olduğu ifade etti. Baki, bu durumun düzeltilmesi ve sorunun çözülmesi için yapılması gereken çalışmaları 3 başlık altında sıraladı.

Meslek Odası Kurulmalı

Orhan Baki açıklamasında durumun düzeltilmesi ile ilgili maddeleri sırladı. Baki 1’inci madde ile ilgili; “Meslek Odamızın Kurulması. Meslek Odası şeklinde yapılanmak istiyoruz. Anayasal hakkımızdır. Oda olabilmek için gerekli tüm şartlara fazlasıyla sahibiz. Oda tasarımızı 2 dönem TBMM’ne sunduk. Ancak Bayındırlık Komisyonundan geçirerek, meclis gündemine getiremedik. Komisyonlarda incelenen konuların birçoğu jet hızıyla geçerken, meslek odası tasarımız için komisyonlar sonun başlangıcı olmuştur. Ekonomik anlamda özel ve kamu sektörüne dolayısıyla bütçeye ek külfet getirmeyecek bir istektir. Her alanda iş kalitesinin artmasına, üretime, istihdama ve çalışma barışına katkı sağlayacak bir düzenlemedir. Oda tasarımızı 3. kere güncelledik yeniden 23 Şubat 2017 tarihinde yeniden TBMM ne sunacağız” şeklinde konuştu. 

İşlevsel Hale Getirilmeli 

Baki 2’inci madde ‘Görev Yetki ve Sorumlulukların Belirlenmesi’ni ise şu şekilde ifade etti; “Anayasayla tanımlanan ve güvence altına alınan Tekniker Unvanı, tanım olmaktan çıkartılıp, işlevsel hale getirilmelidir. 1992 yılında 3795 sayılı yasa çıkarılmış olmasına rağmen görev yetki ve sorumluluklar düzenlenmediği için iş üretemiyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı ve Bayındırlık Bakanlığı yetki düzenlemesi için kanunla görevli kılındı. Kamuda istihdam darlığı yaşıyoruz. Özel sektörde iş yapmak isteyenler yetki karmaşası yaşıyor, iş üretemiyor, angaryaya zorlanıyor. Yasa ve yönetmeliklerce tanımlanmış bir yetkimiz yok.

YÖK Üç Yıldır Bekletiyor

Orhan Baki son olarak 3’üncü madde ‘Lisans Tamamlamayı’ ise şu şekilde ifade etti; “2 yıl daha okuyup Mühendis olursanız yapamayacağınız iş yoktur. Her kapı size açıktır, çalışma hayatının şekillenmesi dahil, her kararın altında sizin imkanınız vardır. Ülkemizde, Teknik okulların lisans tamamlama konusunda fazla seçenekleri yoktur. Mezun olanların ancak yüzde 3-5 şans bulmaktadır. YÖK, gerekli düzenlemeleri yapmayarak teknik branşlarda lisans tamamlama eğitiminin, geri kalmasına neden olmuştur. Lisans tamamlamak isteyen yüz binlerce öğrenci vardır.  Gelişmiş ülkelerin tamamı veriyor, hatta tıp eğitimi veriyor. Teknikerler Birliği olarak Avrupa ve Amerika’nın sayılı üniversiteleriyle görüşmeler yaptık. Üyelerimizin lisans tamamlama eğitimi için anlaşma aşamasındayken, YÖK bu eğitimi ülkemizde, üniversitelerimizde yapacağız diyerek bizi bekletti. 3 yıldır bekliyoruz” diye konuştu. 

 

Editör: TE Bilisim