Görüntü Kirliliğine Son Verildi
 
Trabzon’un en gözde yerlerinden biri olan Kemeraltı’ndaki tarihi doku, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç öncülüğünde gün yüzüne çıkartılmaya devam ediyor. Önce Semerciler Caddesi’nde yapılan muhteşem çalışmayla başlayan dev proje 2’inci ve 3’ünci etap olarak devam edecek. 1’inci etapta Proje kapsamında binaların dış cepheleri birbirleriyle uyumlu şekilde yenilendi. Tabelalar ve reklam panoları kaldırılarak görüntü kirliğine son verildi.
 
Vatandaşların Takdirini Topladı
 
Yenilenen aydınlatma sistemi ile ışıl ışıl olan Kemeraltı, akşam saatlerinde bile vatandaşların uğrak noktası haline geldi.Kemeraltı Çarşısı’nın Bursa, İstanbul ve Edirne gibi birkaç şehirde bulunan ve Sultan Çarşısı (Suk-i Sultani) diye adlandırılan tarihi bir mekan olduğunu belirten Başkan Genç, "Kemeraltı Osmanlı’da ticaretin kalbi durumundaydı. Projemizle birlikte bu durum daha da pekişerek tarihi mekana canlılık gelecek. Üst katlardan başlayarak alt katlara inilip çarşıya yeni bir görünüm kazandırıldı. Dış cepheler yenilendi” dedi.
 
 Dev Proje Hazırlanmıştı
 
Bilgi veren Başkan Genç,“Başta pencereler ve bunların kenarları, tenteler, yağmur suyu olukları, tabelalar ve vitrinler birbirleriyle uyumlu şekilde yeniden elden geçirildi. Böylece farklı tabela ve tentelerin neden olduğu görüntü kirliliği ortadan kaldırılarak bir bütünlük sağlanmış oldu" diye konuştu.Kemeraltı Sokak Sağlıklaştırma Projesi’nin 2. ve 3. etabının Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılacak. Başkan Genç, "Buranın projesi belediyemiz tarafından hazırlanmıştı” dedi.
 
Çarşılar Silsilesi Kazanacağız
 
Başkan Genç,“Bu doğrultuda Bakanlığımız 2. etap kapsamında Çarşı Mahallesi, Semerciler Caddesi Yan Kolu, Terziler Sokak, Kazazlar Sokak, Hamam Sokak, 3. etap kapsamında ise Kemeraltı Sokak ve yan bağlantı yollarının yapımını devraldı. İnşallah, Bakanlığımızın da desteğiyle Ortahisar’ımız simge projelerden birini kazanmış olacak. İlçemizin tarihi hüviyetinin ortaya çıkmasının yanı sıra esnafımızın işyerlerinin değerini ve işlerini daha da artıracak bir çarşılar silsilesi kazanacağız” ifadelerini kullandı.
 
Hareketlilik Ve Canlılık Gelecek
 
Sözlerine şöyle devam eden Belediye Başkanı Genç,“Projemizin bitirilmesiyle birlikte Ortahisarımız, kent merkezinde tarihi dokusunu ortaya çıkaracak yeni bir turizm aksı kazanacak. Kemeraltı’na yeni bir hareketlilik ve canlılık gelecek. Bu şekilde şehrimize gelen turistler ve ziyaretçiler kent merkezinde daha fazla geçirerek ekonomimize katkı sağlayacak" şeklinde konuştu.
 
Tüm Çalışma 2019’da Bitecek
 
Birinci etap 155 metreden ibaret olup, uygulama ihalesi yapılmış, sözleşme bedeli 1.788.000,00-TL’dir.  Uygulama işi  % 80 oranında tamamlanmıştır.   İkinci etap 200 metre olup, Belediyemiz tarafından röleve ve restorasyon projeleri tamamlanmış, Trabzon Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulunca onaylanmış ve uygulama yapılmak üzere Kültür Bakanlığına Ağustos 2017 sonuna kadar gönderilmesi öngörülmektedir. 3. Etap 340 metre olup, röleve ve restorasyon projeleri için Kültür Bakanlığı tarafından ihalesi yapılmış, 2018 yılı temmuz ayında tamamlanması planlanmaktadır. Tüm uygulamanın 2019 yılı sonuna kadar bitirilmesi öngörülmektedir.
Editör: TE Bilisim