TOKAT 571, dünyada bir ilk olarak hem yakın temas, hem de uzak mesafe atışları için kullanılan silahların özelliklerini bir arada barındırıyor. Tek/seri, atış destekli (dipçik açık), atış desteksiz (dipçik yarım sürgülü) çalışma sistemine sahip olan TOKAT 571, emniyet mandalına basıldığında veya kılıfından çıkarıldığında otomatik olarak kendini atışa hazır hale getiriyor. Namluya mermi sürme, silahı kurma ve dipçiği çıkartma işlemlerini otomatik olarak yapan tabanca üzerinde dört farklı aparatı bulundurabiliyor. Ayrıca tabanca da geri tepmeyi azaltan ve şahlanmayı önleyen sistem bulunmaktadır.  Üç noktadan namlu kilit sistemi tasarımı, aşınma değerlerini asgari düzeye indirmekle beraber bileşenlerde görülebilen kırılma vb hasarların önüne geçiyor.

Yerli Ve Milli Silah

Trabzon’da, TOKAT 571’i geliştiren BİHEMTA Şirketinin yetkilileri, milli savunma sanayinin geliştirilmesi için büyük gayret içinde olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde çalışmalarına devam etmek istediklerini dile getirdi. Silah sektörünün dünya genelinde çok büyük bir etkinliği bulunduğunu kaydeden BİHEMTA Şirketi yetkilileri, “Seri üretime hazır olmayan ve henüz testlere girmeyen bir prototip ile silahın tanıtımını IDEF 2019 Fuarı’nda yaptık. İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu ve Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekât Dairesi Başkanımız da silahımızı yakından görerek desteklediler. 

Fuarda ABD’liler adına bizimle seri üretim anlaşması yapmak isteyenler oldu. 

Bunu reddettik. Fuar sonrasında ABD ve Kore basınında tabancamız gündem oldu. Çünkü TOKAT 571; MP5, Akrep, UZİ gibi silahların yaptığı görevi rahatlıkla yapabilen bir tabancadır. Bunun dünya üzerinde başka bir örneği, emsali yoktur. Fuarın ardından Savunma Sanayii Başkanlığımız, ‘TOKAT 571 Silah Projesi’nin başlatılmasına karar verdi. 

Bizler 2013 yılından itibaren bu konuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın milli savunma sanayimizin millileştirilmesi için ortaya koyduğu irade ve bugüne dek yaptığı atılımlar hepimizin ve kamuoyunun takdirindedir. TOKAT 571, ülkemize karşı uygulanmak istenen yabancı silah ambargolarına karşı geliştirmiş olduğumuz bir tokattır. Bu bağlamda birçok risk unsuruna karşı, Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde çalışmalarımızı sürdürmek arzusundayız” dediler.
 
Editör: TE Bilisim