Demiryolu ile ilgili açıklama yapan Köseoğlu; “Yüz yıllın rüyası Trabzon’umuzu güneye doğru açacak önemli bir proje olacak. Yılın ilk çeyreğinde projenin kesin yapım ihalesine çıkılacağı dair bakanlığımızın verdiği bilgi var” dedi.
 
AK Parti Trabzon Milletvekili Ayşe Sula Köseoğlu düzenlediği kahvaltıyla basınla bir araya geldi. Köseoğlu konuşmasına geçtiğimiz gün hayatını kaybeden Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Eski Başkanı Turgut Özdemir’i anarak başladı. Köseoğlu toplantıda 2017 yılını değerlendirdi. 2018 yılı ile ilgili açıklamalar yaptı. Gelişmeler ile ilgili bilgi verdi. Köseoğlu, 2017 yılının en önemli olayının 16 Nisan’da gerçekleşen referandum olduğunu ifade etti. Diğer olayın ise Kudüs olduğuna vurgu yaparak; “Diğer bir olay ise Kudüs’teki olay tüm dünyada hukuksuzluğun galip gelmediği, dünyanın geleceğine dair önemli bir süreci gördük” dedi.
 
“İhalesinin yapılması bekleniyor”
 
Projeler ile ilgili bilgi veren Köseoğlu Arsin’de yapılması planlanan Yatırım Adası’nın Trabzon ekonomisine ve markasına büyük katkı vereceğini söyledi. Köseoğlu; “ 2Trabzon için 2017 yılı tohum ekme yılı 2018 yılı filizlenme yılı. Bildiğiniz gibi son derece önemli en önemli istihdam projesi Yatırım Adası projesidir, bire bir aşamalarını takip ettiğimiz, bu şehrin geleceğinde son derece önemli etkiler bırakacak projedir.  Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımızın da heyecanla takip ettiği proje. Türkiye’de planlan diğer projelerden küçük olmasına rağmen işlevsellikte çok büyük katkı sunacak. En önemli farkı dar alanda çok daha etki yapabilecek, ekonomimize çok daha katkı sağlayabilecek bir projedir. Dolgusunu Bakanlığımız gerçekleştirecek ama fizibilite çalışmaları TTSO tarafından yürütülmekte.  TTSO Başkanımız talep toplamada seçici davrandıklarını söyledi bize TTSO başkanımız, amacına uygun şekilde yer tahsisi yapmaya özen gösteriyoruz. Buradaki şuan ki aşamada bakanlığımız Trabzon Valiliğimize yazı yazmış, uygun görüş bildirilmiş diğer taraftan Çevre Ve Şehircilik Bakanlığımıza yazı yazılmış.  Diğer kurum yazıların tamamlanması bekleniyor, burada bakanlığımız tarafında ihalesinin yapılması bekleniyor. Dolgu süreci 2 yıl tahmini olarak.
 
“Cevap bekleniyor”
 
Şehir Hastanesi 300 dönüm üzerine 1200 yatakla gerçekleştirilmesi planlanıyor. Şehir Hastanesi ile ilgili fizibilite çalışmalarının tamamlanmış olması önemlidir. Yapılacak alanın Sağlık Bakanlığı’na devri bakanlık kararı ile oluyor. Kararın Ocak ayı içerisinde alınmasını bekliyoruz.  Fizibilete çalışması yüksek planlama kurulunca onaylanması gerekiyor. Bakanlık tekrar yüksek planlama kurulana yeniden projeyi sunacak, yüksek kurulun ardından ihale çalışmalarına başlanacak. Esas projeyi Ocak ayından sonra kararın ardından başlamış olacak, 2017’de yapılanlar tohum çalışmasıydı. 2018 bu tohumlar yeşillenecek. 
 
“İlk üç ay içerisinde ihale”
 
Demiryolu projesi Trabzon’un Türkiye’de ki Doğu Batı aksına bir bağlantı yapan Erzincan-Trabzon hattıyla Kuzey-Güney Hattının da önemli bir adımı olan projedir.  Yüz yıllın rüyası Trabzon’umuzu güneye doğru açacak önemli bir proje olacak. Yılın ilk çeyreğinde projenin kesin yapım ihalesine çıkılacağı dair bakanlığımızın verdiği bilgi var.  Yani ilk 3 ay içerisinde yapım aşamasına çıkılmasına beklediğimiz proje. 245 kilo metre bir hat söz konusu.
 
“Çözüm değil”
 
Trabzon Güney Çevre Yolu çok yakın bir gelecekte adım atılması şu hali ile gerçekleşse dahi trafiğe bir çözüm getirmesi beklenmiyor. Kanuni Bulvarından sonra başlanması bekleniyor.  Bakanımızla en son yaptığımız görüşme ile Güney Çevre yoluna ödenekler anlamında Kanuni Bulvarı  çok yüksek maliyet ile gerçekleştiriliyor. Şehrin trafiğini ciddi anlamda rahatlatacak düzenlemeler içeriyor. Ama uzun vade de Trabzon’un yol sorununa çözüm üretmesi mümkün gözükmüyor.  Güney çevre yolu bizim vazgeçilmezimiz olan bir projedir ama bu haliyle değil. Güney çevre yolunun Of ile Beşikdüzü arasında yeniden planlamasının, planlama yapılarak kamulaştırma maliyetlerini arttırmadan şehrin güneyinden Of’tan- Beşikdüzü’ne kadar ulaşacak paralel hattın geçekleşmesinin şehrin menfaatine olduğunu bizim 2 yıllık süreç içerisinde asıl yapmamız gerektiğinin bu olması gerektiğini ifade ettik.
Bu proje bu hali ile şehre kalıcı çözüm üretmeyecektir. Planlamasının değiştirilmesi noktasında kamuoyu oluşmalı.
 
Takibimiz Devam Ediyor
 
Trabzon için geleceğe umutla baktığımız alan turizm. Bu anlamada ciddi mesafe aldık. Seyir terasları, teleferik uygulamaları, turizm alanı ilan edilen bölgelerimiz ile turizm alanını çeşitlendiren turistlerin daha uzun kalmasını sağlayacak adıma doğru beraber yol alıyoruz. Nakış nakış işliyoruz. Basın bu anlamda ciddi çalışma veriyor. Daha fazla duyarlılık ortaya koymalıyız.  2. Üniversite ile ilgili YÖK’te ki prosedür tamamlanmış.  Konunun takibindeyiz. İnşallah 2018 yılı içerisinde somut adımların ortaya çıkmasına katkı verecek süreci inşa etmeyi planlıyoruz. Bu konuda tavrımız nettir. 2. Vakıf üniversitesi olarak planlanmış olan İpek Yolu Eğitim ve Kültür Vakfı Akyazı’da bir arazi tahsis edildi. Şehrimizin bu konuda hassasiyeti var. Hepimizin beklentisi Trabzon’un üniversite kenti olması noktasında.  Bu konuda takibimiz devam ediyor” diye konuştu.
Sonay ÇALUK
 
Editör: TE Bilisim