Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) Türk Arap Ticaret Odası Projesi'nin Türkiye ve özellikle Doğu Karadeniz açısından önlerine yeni ufuklar ve fırsatlar koyduğunu söyledi.

Hacısalihoğlu, 22 ülke ve 2,7 milyar dolarlık pazar için düşünülen Türk Arap Ticaret Odası Projesi'nin iş adamlarına büyük fırsatlar yaratacağını belirterek, "TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na bu önemli adımından dolayı teşekkür ediyorum. Doğu Karadeniz'i, Arap Turizm Merkezi ilan eden Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın ciddi bir ticari hareketin de önünün açılmasına önderlik etmesinden dolayı şahsım ve özel sektör adına şükran duygularımızı sunuyorum. Bu güzel hamleler özel sektör tarafından büyük takdir görüyor, çalışmalarımıza şevk veriyor." dedi.

TTSO'nun hedeflerinden birinin de turizm sektörünü geliştirmek olduğuna dikkati çeken Hacısalihoğlu, tüm potansiyelleri canlandırmak suretiyle turizmi Doğu Karadeniz'in geleceğine dönük bir lokomotif  haline getirmek istediklerini vurguladı.

Hacısalihoğlu, bu işi özel sektörün yapacağına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Taşın altına elimizi koyduk. Bunu yaparken çalıştaylar düzenledik ve stratejilerimizi belirledik. Turizmi 12 aya yaymak için bir çok proje geliştirdik. Önceliğimizi ise bölgede turizmi çeşitlendirmeye verdik. Türkiye'nin son yıllardaki politikaları doğrultusunda Körfez ülkeleri üzerinde yoğunlaştık. 2010 yılında Körfez ülkelerinin büyükelçilerinden oluşan heyeti odamız öncülüğünde Trabzon'da ağırladık. Heyete Trabzon'u, bölgemizi, yaylalarımızı, doğamızı gezdirdik. Uzungöl'e, Haçka'nın yaylalarına ve Ayder'e hayran kaldılar."

"Turizm seyahat acente sayısı 5 yılda 53'ten 114'e çıktı"

Turizm için ortak çalışma başlattıklarını anlatan Hacısalihoğlu, şöyle devam etti:

"TTSO, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı, TÜRSAB üyesi acenteler ve iş adamlarımız ile Körfez ülkelerinde bölgenin tanıtımını ısrarla yaptık. Turizm fuarlarına katıldık, büyük alışveriş merkezlerinde direkt halka tanıtımlar gerçekleştirdik. Binlerce tanıtım dokümanını Körfez ülkeleri halkı ile buluşturduk. Arapça tanıtım filmleri oluşturduk. Böylece güçlü bir iletişim bağı kurduk. Diğer taraftan da Körfez ülkelerinde birçok resmi temaslarda bulunduk. Yaptığımız görüşmelerde turizmi geliştirmeye, ticari bağlantıları kurmaya özen gösterdik."

Hacısalihoğlu, yaptıkları davetlerin olumlu sonuçlar verdiğini belirterek, Körfez ülkelerinden yatırımcıların Karadeniz'e önce ulaşım sektöründe yatırım gerçekleştirmelerini sağladıklarını dile getirdi.

Böylece Trabzon'a Körfez ülkelerinden direkt uçak seferleri başlatıldığını ifade eden Hacısalihoğlu, "İlk kafileyi havaalanında görkemli bir törenle karşıladık. Sonrasında yüzlerce görüşme ve toplantılarımızın olumlu sonuçlarını almaya devam ettik. Trabzon'a 2010 yılında 30 bin Arap turist gelmişti. Bu rakam 2013'te 190 bine, 2014'te 240 bine, 2015'te ise 410 bine yükseldi. Bu yıl sonunda ise rakamın 500 bini geçmesini bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Hacısalihoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Doğu Karadeniz'i Körfez ülkeleri için turizm merkezi ilan etmesinin, 3 milyon turist hedeflerine daha kısa sürede ulaşmalarını sağlayacağını umduğunu söyledi.

Trabzon'da turizm seyahat acente sayısının 5 yılda 53'ten 114'e çıktığını aktaran Hacısalihoğlu, yatırımcılarımız da artık Arap turizm hareketinin önemini kavradığını ve buna göre pozisyon almaya başladığını vurguladı.

"Turizm arttıkça yatırımlar da beraberinde çoğalıyor"

Hacısalihoğlu, tüm planlarını 3 milyon turist rakamına ulaşmak için yaptıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"2015 yılında Trabzon'un Arap turistlerden 1,3 milyar dolar gelir elde ettiğini tahmin ediyoruz. İlk yıllarda bir Arap turistin kentte ortalama konaklama süresi 1,4 gündü. 2016 yılında bu süre 8 güne kadar çıktı. Bu yıl Trabzon'da 16 otel daha açılıyor. Kentte Körfez ülkeleri vatandaşlarına yönelik bir çok inşaat projesi devam etmektedir. Trabzon Valiliğinin verdiği bilgilere göre, sadece son 2 yılda Körfez ülkelerinden kente gelen bin 81 kişi, bin 271 konut aldı. TÜİK'in Ağustos ayı konut istatistiklerine göre de 2016 yılının Ocak-Ağustos ayları döneminde yabancılara 514 konut satışı gerçekleşti."

Doğu Karadeniz'de Körfez ülkeleri vatandaşlarının yatırımlarının sürekli artış gösterdiğine dikkati çeken Hacısalihoğlu, "Turizm arttıkça yatırımlar da beraberinde çoğalıyor. 5 yıl önce Körfez ülkelerinden Trabzon'a direkt uçak seferi yoktu ama 2016 yılı sezonunda sadece Trabzon'a günde 4-5 uçak inmeye başladı. Bu yıl aynı zamanda komşumuz Ordu'ya da direkt uçak seferi yapılmaya başladı." dedi.

Hacısalihoğlu, TTSO'ya kayıtlı firma veya ortakları açısından bakıldığında 30'un üzerinde Körfez ülkelerinden üyeleri bulunduğunu ifade ederek, "Üyelerin 3'te 2'si ise Suudi Arabistanlı. Bu şirketlerin tamamı ise turizm, gayrimenkul ve inşaat sektörlerinde faaliyet gösteriyor." diye konuştu.

Türkiye ekonomisinin sürekli büyüdüğünü dile getiren Hacısalihoğlu, şunları söyledi:

"Bu nedenle, bu büyümeyi sürdürmek ve global pazarlarda ülkemizin yatırımlarını artırmak, girişimcilerimizin ticaretini geliştirmek için yurt dışı pazarlarını çok önemsiyoruz. Bu bağlamda, Türkiye  ekonomisinin yurt dışı pazarlarda geleceğini düşünerek çeşitli adımlar atıyoruz. Özel sektör ve girişimcimiz için hedeflediğimiz Körfez ülkeleri pazarlarını yakından takip ediyoruz. Dubai'nin Körfez ülkelerine açılımda birçok avantajı olduğunu gördük. Dubai gibi bir ticaret şehrinde üyelerimizin önünü açmak için girişimlerimiz var. Üyelerimize yönelik bilgilendirme yapmak, iş bağlantılarını sağlamak, eşleştirme gibi faaliyetleri yapabilecek bir oluşum planlamaktayız. Bunun ilk adımlarını attık."
Hacısalihoğlu, Doğu Karadeniz halkına da teşekkür ederek, "Bizler her ne kadar turizmin önünü açmaya çalışsak da asıl başarı sektörün içerisinde çalışan acentelerimizin, girişimcilerimizin, rehberlerimizin, otel çalışanlarının, restoran görevlilerinin, taşımayı gerçekleştiren şoförlerimizindir, yani kısaca halkımız evinde, sofrasında, toprağında gönlünde yer açtığı, misafir ettiği turistleri memnun etmiştir, etmeye de devam edecektir. Böylece daha büyük turizm ve ticari ortaklıklara yol açılacaktır. Bundan her iki tarafta kazançlı çıkmaya devam edecektir." ifadesini kullandı.
 
Editör: TE Bilisim