Yüksek büyüme oranının yanında beklenti de sektörü her geçen gün daha da önemli hale getirirken, büyümesi gereken orandan daha hızlı büyümesine de sebep oluyor.. 2016 yılı itibarı ile sektörün Türk çay sektörünün cirosu 1 milyar dolara yaklaşırken, özel sektörün piyasa payı yıllar sonra artarak 2016 yılında  % 50’ye ulaştı. 

Çay Sanayicisi İşadamları Derneği Genel Sekreteri Mustafa Yılmaz Kar, Çay sektöründe kamu ve özel sektör rekabetine değinerek, çay sektörünün kamunun öncülüğünde büyüyüp geliştiğini söyledi. Kar, “Kamu bir istikrar unsuru olarak sektörde her zaman varlığını sürdürmüş ve kalitenin teminatını oluşturmuştur” diye konuştu. 
 
İstikrar Önemli

Mustafa Yılmaz Kar şöyle konuştu:  “Türk çay sektörü bir ayağı üretici olan ve bir milyon insanın direkt olarak ilişkide bulunduğu bir sektördür. Sektörün istikrarlı bir biçimde büyümesinde üreticiye verilen desteklerin büyük önemi vardır. İç müşteri memnuniyeti denilen bu algı büyük bir maliyet ve fedakarlık gerektirmiştir. 

Özel sektörün sergilediği performans bu fedakarlığı yapabileceğinin göstergesini oluşturamadı. Zira kısıtlı kaynaklar sahibine bu alanda sorumluluk alma imkanı vermedi. Yaş çay alımlarında istikrar unsuru kamudur. Kamu bu günkü noktaya gelebilmek için büyük bir bedel ödemiş, istikrarın korunması için oluşan destekleme maliyetinin tamamını üstlenmiştir. Özel sektörün alım iştahı yıllara göre çok değişken bir performans gösterirken, kamunun dik duruşu ve sektördeki hakimiyeti özel sektör içinde çok rahat bir çalışma ortamı oluşturmuştur.”
 
Editör: TE Bilisim