Doktorlar Hastaya altbezi kullanması, bunun çaresi ve ameliyatının olmadığı söyledi. Yanlış ameliyatlar ile daha da çaresiz hale geldi.  Kuru uzun süren araştırmaları sonucunda Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Uzman Doktorlarından Opr. Dr. Ayhan Çağılcı’ya başvurdu. İzmir’den Trabzon’a gelen hasta ameliyat sonucunda sağlığına kavuştu. Kuru Trabzon’da geçirdiği ameliyattan sonra yeniden doğmuş gibi olduğunu söyledi. 

“Ameliyat olmaktan korkar hale geldim”

Nurettin Kuru yaptığı açıklamada defalarca kez ameliyat geçirdiğini söyledi. Kuru;  “1990’lı yılların başında hastalık ilk olarak başladı. Fistül çok basit geldi.  Zamanla geçeceğini düşündüm. Daha sonra ameliyat oldum. 3 gün sonra hastalık yeniledi.  Yine gittim yine ameliyat ve yine aynı sıkıntılar devam etti. Belli aralıklarla antibiyotikler ile hastalığı geçiştirmeye başladım.  Çünkü ameliyat olmaktan korkar hale geldim. 2009’da 5’inci, 2013 yılında 6’ıncı ameliyatı oldum” dedi. 

“İntiharın eşiğine bile gelebiliyorsun”

 “En son hocamıza geldim. Geçen yıl buraya geldiğim de bir arkadaşım Ayhan Beyi söyledi” diyen Kuru, “Araştırdım çok güzel şeyler söylediler. Buraya geldikten sonra kendimi psikolojik olarak ameliyata hazırladım. İnsanların burada bize yaklaşımı çok iyi.  Ayhan Hoca psikolojik olarak beni hazırladı. Hocam hastalığımın bende yaşattıklarını benden daha iyi bildi. Her şeyi anlattı bana. Bu hastalık nedeniyle toplum içine giremiyorsun iradenin dışında her şey gelişiyor. Seni toplumdan uzaklaştırıyor. Hep bu hastalık bizi başka yerlere mi götürür diye düşünüyor insan. Bunalıma giriyorsunuz. Öyle bir an geliyor ki intiharın eşiğine bile gelebiliyorsunuz. Çok zor. Ailemle, çocuklarımla oturamıyordum.  Ameliyata karar verdim. Bağırsaklarımı temizlediler. Serumla beslendim, 3 gün hiçbir şey yemeden. Bu hastalıkla kurtulacaksam dayanacaktım. Ameliyata girdim çok başarılı geçti. 10 gündür farkı gördüm. Toplum içine giremiyordum, otobüse binemiyordum. Hayata yeniden başladım” şeklinde konuştu. 

“ Ameliyatlar ve doğumdan sonra ortaya çıkabiliyor”

Operatör Doktor Ayhan Çağılcı yaptığı açıklamada; “Hemoroit, Fistül ameliyatları veya zorlu doğumdan sonra hastalarda bu durum olabiliyor. Büyük abdest tutamama sorunları olmakta.  Bu hastalara genelde bez önerilmekte.  Bu şekilde yaşayacaksınız, yapacak bir şey yok denilmekte.  Dünyanın her yerinde böyle. Hastalar bu nedenle evlerinden çıkamamakta. Sosyal hayatları olmuyor. İş hayatı bitiyor. Altına kaçırmanın özrü yüzde 85, Bir kişi büyük abdest tutamıyorsa yüzde 85 engelli demektir. Bu olay çok ciddi olay. En önemli psikolojik sorunlardan biride intihar girişimleri. Çok ağır bir sorun var burada.”

“Bu ameliyatı ilk defa yaptık”

Tedavi ve teknik ile ilgili bilgi veren Çağılcı; “Biz bu yama olayını, damar cerrahlarının kullanmış oldukları grefti 365 derece hastamızda yama olarak kullandık. Bundan yeni bir sfinkter yaptık. Birçok cerrah tedavi yok demiş. Hastamız hayata tutundu. Bunlar çok ciddi sorunlar. Bu ameliyatı ilk defa ben burada yaptım. Bu ameliyat teknikleri internette yayınlanıyor ve bütün dünya bunu duyuyor. Bu şekilde sorunları olan hastalar var. Evin içerinse çekilmiş hastalar var. İnşallah bundan sonra başka hastalara faydası olur. Bu tıbbi bir başarıdır.  İnsanlar bunu bilsin ki böyle bir çözüm şans var.”
Sonay ÇALUK

Editör: TE Bilisim