İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Ortahisar Ziraat Odası paydaşlığı ile düzenlenen çalıştay da fındık hastalıklarına ve mücadeleye dikkat çekildi. Çalıştaya; İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cahit Gülbay, Ortahisar Belediye Başkan Vekili Firar Bayrak, Arsin Ziraat Odası Başkanı Hasan Kozoğlu, Muhtarlar Federasyonu Başkanı Bekir Aktürk, Ortahisar Ziraat Odası Başkanı Mustafa Bekar, Muhtarlar ve çok sayıda kişi katıldı. Mustafa Bekar çalıştaya da yaptığı açıklamada fındık üreticilerinin mücadelesine dikkat çekti. Bekâr; “Fındık Karadeniz’in olmazsa olmazıdır. Türkiye dünya da fındık üretiminde 1’inci sırada. Fındığımız Türk ekonomisine büyük katkı sağlamakta. Üreticilere çok büyük işler düşüyor. Kalite ve üretimi artırmada gayret sarf edersek modern ekonomi alanında çok büyük adımlar atmış oluruz. Fındık baronları var. Fındık ticaretini yapanlar para kazanacaktır. Onların para kazanmasında kimsenin gözü yoktur. Ancak üreticinin çiftçinin alın terini sömüren kimseye müsaade etmeyeceğiz. Bundan sonra da mücadelemiz artarak devam edecek” dedi. 

“Muhtarlar Ellerini Değil Bedenlerini Taşın Altına Koydu”

Muhtarlar Federasyonu Başkanı Bekir Aktürk çalıştay da konuşmasın da şu ifadeleri kullandı; “Biz muhtar camiası olarak her zaman elimizi değil bedenimizi taşın altına sokuyoruz. Köylerimiz de halkımızı bilgilendirme çalışmaları yapıyoruz. Fındık olmazsa olmazımıdır. Benim üretimcim kazançlı olmalı. Üreticinin emeğini sömürenlerin hizaya çekilmeli. Senede bir kere değil gerekirse bin kere fındığın yanına gitmemiz lazım. İstenildiği zaman başarı vardır o zaman çalışacağız. Emek olmadan yemek olmaz. İlgi bilgi yoksa başarı da yoktur. Onun için çalışmak zorundayız” şeklinde konuştu. 

“Kimse Kimsenin Sırtından Beslenmesin”

Arsin Ziraat Odası Başkanı Hasan Kozoğlu ise yaptığı açıklamada şunları kaydetti; “Fındık bahçelerimizin temizliğini yapalım. Çiftçi olarak çalışmamız lazım. Başkasının 10 tonu bizi ilgilendirmez. Bizim 1 tonumuz bizi ilgilendirir. Fındığı değerini bilmeliyiz. Fiyatını da bilmeliyiz. Fiyatı çiftçi kurmalı ama 4 yıldan beri fındığın üzerinde oyunlar oynanıyor. Çitçi de fabrikacı da kazanması lazım. Ama kimse kimsenin sırtından beslenmemeli. Üretici de, işleyen de, ihracatçı da hakkını alacak.”

“Az Ürün Alıyoruz, Tarlaya Gitmiyoruz”

Trabzon İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cahit Gülbay ise yaptığı açıklamada şunları kaydetti; “Fındıkta birçok sıkıntılar var. Rekolte çalışmalarını yapıyoruz. Geçen sene fındıkta ki rekoltenin kışın dondan her hangi zarar görmediği, mevsimsel olarak iyi bir dönem beklediğimizi bu çalışmanın sonun da tespit ettik. 

Ancak Haziran’da yaptığımız rekolteden sonra Ağustos ayının ilk haftasında onca yaptığımız tespitleri orada görmedik. Hadi bunun birkaç sebebi var. En fazla sebebi geçen sene ve önce ki sene mevsim şartlarına bağlı olarak,  bölgemiz de iş gücün de fındığa gerekli önemi, bakımı yapmamamızdan, küllemeden kaynaklı verim de baya düşüş oldu. Bu sadece Trabzon’da değil diğer bölgelerlerde de oldu. Şimdi biz daha çok emek harcıyoruz daha az ürün alıyoruz. Birde hastalık işin içerisine girdiğinde tarlaya gitmeyecek gibi pozisyona gidiyoruz. Fındıkta çay da özel üründür. Eğer o yıl bakımını yapmazsak orman konumuna gelir.”

Sonay ÇALUK
 
Editör: TE Bilisim