AKP’nin fındık politikasının Karadeniz’i ve fındık üreticilerini büyük bir yıkıma uğrattığını belirten Pekşen, “AKP uluslararası tekellerin çıkarlarını korumak için fındık üreticisini bitirme noktasına getirmiş ve fındık üreticisini 9 TL’ye mal ettiği fındığı 7 TL’ye satmak zorunda bırakılmıştır.” dedi.  

CHP Trabzon Milletvekili Avukat Haluk Pekşen fındık alım fiyatlarının 7 TL’ye kadar gerilemesi üzerine bir basın açıklaması yaptı. Fındık alım taban fiyatlarının Giresun kalite fındıkta 10.5 TL, levant kalite fındıkta ise 10 TL olarak açıklanmasına rağmen TMO’nun vadeli alım yapması nedeniyle şu an piyasada fındık fiyatının 7 TL’ye kadar düştüğünü söyleyen Pekşen, “AKP’nin fındık politikası Karadeniz’i ve fındık üreticilerini büyük bir yıkıma uğratmıştır. AKP uluslararası tekellerin çıkarlarını korumak için fındık üreticisini bitirme noktasına getirmiş ve fındık üreticisini 9 TL’ye mal ettiği fındığı 7 TL’ye satmak zorunda bırakılmıştır. AKP’nin gözünde aşını, ekmeğini fındıktan sağlayan milyonlarca Karadenizlinin İngiliz viski şirketleri kadar ya da milyonlarca TL vergi borcu silinen yandaş şirketler kadar değeri yoktur.” dedi.  

AKP’nin Karadenizli üreticinin değil uluslararası tekellerin ve yandaş firmaların çıkarlarını savunduğunu ifade eden Pekşen, şöyle devam etti, “Karadeniz insanı, AKP için sadece seçim zamanı oy alacağı arka bahçe olarak görülmektedir. Karadeniz insanına yönelik bir bakış açısı akla ziyan bir durumdur. AKP bugüne kadar Karadeniz’den yüksek oranda oy almasına rağmen bu bölgenin kalkınmasına yönelik politika üretmeyi bir kenara bırakın Karadeniz’e karşı tam bir yıkım politikası uygulamıştır. Karadeniz’in bütün doğal güzellikleri talan edilmiş ve yandaşlara peşkeş çekilmişken şimdi de fındık üreticisi uluslararası bir tekelin çıkarlarına peşkeş çekilmektedir.” 

Karadeniz insanını daha ne kadar sömüreceksiniz? Neyi amaçlıyorsunuz, bu insanların fındıklarını söküp tamamen el kapılarına göçmelerini mi istiyordunuz? Bu insanları yerinden yurdundan ayırmak, açlığa mahkum etmek mi istiyorsunuz? Bu kadar büyük destek aldığınız bu insanlara bu düşmanlığınız neden?  Bir yabancı tekele bu bölgeyi sömürmesi için neden bu kadar çalışıyorsunuz? Sizin bu tekellerle ne gibi bir çıkar ilişkiniz var ki fındık üreticisini değil de bu tekelleri koruyorsunuz? diye soran Pekşen, “Karadenizli tarihi boyunca bu kadar büyük destek verdiği bir partiden bu kadar büyük bir ihanete uğramamıştır. Ancak bu kadarı da çok fazla, AKP şunu bilmelidir ki, Karadeniz insanı ve fındık üreticisi yalnız ve sahipsiz değildir.” şeklinde konuştu.
 
Editör: TE Bilisim