Son zamanlarda fındık bir iniyor bir çıkıyor. En son fiyatın 12.5 lira olmasına karşın vatandaşlar fiyatın tekrardan artacağını düşünüp eski fındıklarını satıp yeni ürünlerini saklıyorlar. Değirmendere’de fındık tüccarı olan Tahsin Azaklı bu konuya açıklık getirerek fındık ile gerçekleri bizimle paylaştı. Ancak arz talebe göre fındık fiyatlarının oynayacağını söyleyen Azaklı, fındığı da rekoltesine bakarak alıyor.

Türkiye’ye En Fazla Döviz Getiren Ürün ‘Fındık’

Tahsin Azaklı fındık fiyatları ile ilgili şu şekilde konuştu; ‘Milletin elinde geçen yılın fındığı hala duruyor. Aşağı yukarı geçen yıl satılan fındık kadar da üreticinin elinde var. Bu yılki rekolte geçen yılın rekoltesinin yarısı kadar. Bir de fabrikaların kendi ellerinde olan mal var. Geçen yıl fiyat en fazla 13 liraya çıkmıştı. En son 7.85 liraya inmişti. 9.5 liradan bu yıl açıldı. Şu an eski fındık 12,5 lira, yeni fındık ise 12,5 lira. Vatandaştan şu an gelen malın %80’i hep eski fındık. Şu anda insanlar geçen yıl fındıklarını satmadıklarına pişman oldular. En azından geçen yılki kaçırmış olduğum fırsatı yakalayayım diyorlar. Bundan sonra ne olur; tam ihtiyaç sahibi olan fındığını getirip satıyor. Geçen yıl 500 kilo fındık yapan bu sene 250 kilo yaptı. Fiyat ne olacak artacak mı konusunu kestirmesi çok güç olur. Arz talep ve ihracata bağlı bir durum. Fiyatın artması için talebin yüksek olması gerekiyor. Şu anda Türkiye’de en kıt olduğu halde en büyük döviz girdisi sağlayan ürünü fındıktır. Otomotiv sektöründen bile fazla döviz kazandırıyor bu ülkeye. 

Arz Talebe Göre Fındığın Fiyatı Tırmanır

Fiskobirlik 14 liradan fındık almaya başladı. Kendisinin hala Trabzon Kooperatifine ödemediği borçları var. 14 liradan nasıl fındık alabiliyor. Ziraat Odaları da milletin kafasını karıştırıyor. Fındığı saklayın 15 lira olacak diyor. Ziraat Odasının fiyat belirleme hakkı yok. Onun görevi nedir? Üreticiye çiftçiye yaptığı ilgili alanlarda finans geliri veya tarım ilacı sağlıyor musun? İlk önce sen asıl görevini yap. Onlar konuştukça iş ciddiye biniyor. Fındığı alan ben, parayı veren ben. Sen bu fındığı 20 liradan alacaksın diyebilir misin bana? İşte Ziraat Odaları halkı şaşırtıp fındığı satmayın 15 liraya çıkacak deyip insanları şaşırtıyorlar. Geçen yıl 5-6 saat fındık 13 lirada durdu. Bugün de bu konuma gelmiş durumda. Vatandaş satarsa satar. Yeni fındık da geçen yılın yarısında. Şimdi insanlar da fındık 20 lira olacak diye eskiyi getirip yenisini saklamaya başladı. 15’i bırak 20 lira olacak diyen de var. Böyle yaparak insanların aklını çeliyorlar. Yüklü bir satış olsun, fabrikaların güzel bağlantıları ve anlaşmaları olsun fiyat belki tırmanabilir. 

Elif ÇELİK
 
Editör: TE Bilisim