Önemli Mesafe Kat Ettik
 
Fındık alımlarına bir sonraki hafta başından itibaren başlanacağını söyleyen Ordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, ''Bu alım fındık üreticisi için çok önemli. Alım yapılacak fiyat, taban fiyatı. Giresun fındığı 10.50'den, diğer fındık 10 liradan alınacak. Üretici bu fiyatı az bulsa da en azından alım konusunda mesafe kat edilmesi çok önemli. Bu alım kararı aynı zamanda 2017 sezonunun fındığı için de geçerli olacak. TMO yeni sezon fındık da alacağını açıkladı. Piyasanın dengesini bulması açısından bu alımın faydalı olacağına inanıyorum'' diye konuştu.
 
Fındık'ta 2017 Sezonunda Da Alım Olacak
 
Fındık sektöründeki tekelleşmeden ve fındık alıcısının üç beş büyük firmanın insafına bırakılmasına her zaman vurgu yaptıklarını kaydeden Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan ise, ''Birkaç güçlü alıcı piyasayı manipüle ederek, fiyatları kontrol ediyordu. Güçlü ve yerli bir alıcımız olmadığı ve üretici birliklerinin güçlerini kaybetmesinden dolayı sıkıntılar yaşanıyordu.
 
Fındıkta bir taban fiyatı olsun ve piyasaya müdahale edilsin isteğimiz vardı. TMO'nun bu kararındaki eksiler artılar tartışılır ama işin artık devlet tarafından sahiplenildiğini, piyasada olumsuz koşullar oluştuğunda müdahale edeceği imajını vermiş oldu. Sektörde oyuncuların birisi bu saatten sonra TMO'dur.
 
Bu yıl üreticinin elinde çok fazla fındık kalmamış olabilir, faydasını da bu sene çok görmeyeceğiz ama asıl meyvesini önümüzdeki sezondan sonra görmüş olacağız. Şu anda fındığın fiyatı rekoltenin düşük olmasına rağmen sürekli aşağıya gidiyordu. Daha da aşağıya gideceğini düşünüyorduk. Çünkü birkaç kişinin insafına bırakılmış oldu. Bu alım kararıyla birlikte bu düşüş durmuş oldu. Burada önemli olan artık Giresunlu üretici her zaman fındığını 10.50'ye satabileceğini biliyor. Daha önceki yıllarda serbest piyasa koşullarında bu fiyat bilinmiyordu. Üretici de bunu bilerek borçlanacak, hesabını bilecek. Biz devleti üreticinin arkasında destek olarak görmekten çok mutluyuz'' diye konuştu.
 
Editör: TE Bilisim