Meclis toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Çevre ve Şehircilik şurasında yaptığı konuşma ekrana yansıtıldı. Erdoğan şurada yaptığı konuşmasında yüksek katlı, yerel mimariye uygun olmayan ve dayanıksız binalara yönelik eleştiri yapmıştı. Başkan Gümrükçüoğlu meclis toplantısında yaptığı konuşmada: “Bu konuşmada siyaset yok. 2014 mahalli seçimlerinden sonra bu yüce meclis vazifeye başladı. Buradan hareketle plan notlarında olan lejant diye tabir ettiğimiz absürtlükleri akıl almaz bina yapımlarını bir düzene kavuşturalım diye mecliste beraberce bir karar verdik” dedi. 

Aldığımız Kararlar İle Şehrin Geleceğini Belirliyoruz

Gümrükçüoğlu konuşmasında; “Bu lejantın kaldırılması edinilmiş haklar ile birlikte bu hakların lejant dışında tanınması ve bundan sonrası için yön vermek gayreti idi. Bu katkılarınızdan dolayı şükranlarımı sunuyorum. O aldığımız kararlara riayetinde bu şehrin geleceğini yani torunlarımıza çocuklarımıza neyi bırakacağımızı belirleyeceğini de tekrar hatırlatmak istiyorum. Yeni imar planı çalışmalarında biz o zaman ki lejantlarda olan bir bodrum sayılmaz iki bodrum sayılmaz hangi katı meclis olarak gösterirseniz sayılmaz.
 
Bu boşluklar sayılmaz gibi uygulamalar bizim vebalimizdir. Bizim gelecek olan nesillere kötü bir şehir bırakmamız neden ki elli yıl sonra bu gün yapılmış binaların tekrar ülkenin katrilyonlarını harcayarak kentsel dönüşümlere tabi tutulmasının neticesini doğurmasıdır. Bu dediğimiz lejantlarla birlikte 10 bin metrekare inşaat yapılabilecek bir yer kırk bin metrekare inşaata ulaşabilecek hesaplamalar yapıyoruz. Ülkenin Cumhurbaşkanı’nın burada ki yap-sat, yüklenici, arsa sahibi ve ya belediyeler olarak sorunluluklarını hangi tanımlarla hatırlattığını hep beraber izledik. Hep söylediğimiz husus şu; bizim yatay yapılarla bu şehrin yüzlerce yıl yeteceğini gösteren çok önemli bir çalışma var.
 
Eğer bir şehrin planını yaparken 200 bin nüfusu 300 bin nüfusa çıkaracağınızı var sayarak yaparsanız o uygulama başladığı zaman o planın süresi tamamlanmış olur. Bu sebeple burada çalışan arkadaşlarımızla bu konuyu şehir planlamacısı olarak yürütenlerden benim şahsen istediğim şuydu; Büyükşehir olmadan önce ilçelerde ve il merkezinde imara açılmış olan yerlerin Trabzon 2050 projeksiyonunda ki nüfusuna yetecek kadar zaten olduğunu yani imara açılmış yerlerin zaten 2050 nüfusunu karşılayacak ölçekte olduğunu ifade ederek ne yapacaklarını sorduklarında; 1- sahil şeridine yığılmış olan Trabzon gibi bir kenti gelişebilmesi için orada ki arsa fiyatları ile baş edebilmek, yükleniciyi de zor durumda bırakmamak için mutlaka 2050 yılında ki projeksiyona yetecek imara açılmış alanlar varsa da bu alanları bir misli daha geliştirmelerini istedik” ifadelerini kullandı. Bağımsız Meclis Üyesi Ali Sağır ise bu durumun takipçisi olacaklarını ifade ederek; “Sayın Cumhurbaşkanımızın söylediklerinin altına imzamı atıyorum. 15 yıldır çoğu belediyeler AKP’li belediye olduğunu varsayarsak bu 15 yılı ne yapacağız. İnşallah Cumhurbaşkanımız gerekli talimatları verir. Bunun ve Reis-i Cumhur’un söylediklerinin takipçisi olacağız” ifadelerini kullandı.
  
SONAY ÇALUK
 
Editör: TE Bilisim