Royal Otel’de gerçekleştirilen toplantıya Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Çaykara Kaymakamı İhsan Ayrancı, Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok, Turizm İl Müdürü Ali Ayvazoğlu, Uzungöl Turizmciler derneği Başkanı Zeki Soylu, Uzungöl Turizmini Yaşatma Derneği Başkanı Mustafa Akyüz, Uzungöl Birlik AŞ Yönetim Kurulu Başkanı İdris Akyüz,  Uzungöl Turizm ve Esnaf Derneği Başkanı Mehmet Öztürk, Trabzon Valiliği Basın ve halkla İlişkiler Müdürü Salih Özkan, turizm işletmecileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
 
100’ün Üzerinde Turizm İşletmesi Ruhsat Sahibi Olacak
 
Uzungöl’deki dernekler adına bir konuşma yapan Uzungöl Turizmciler Derneği Başkanı Zeki Soylu, Uzungöl’ün yılda 1 milyon 750 bin yerli ve 450 bin yabancı turisti ağırlayan, ülke ekonomisine 50 milyon lira katma değer katan bir turizm mahallesi olduğunu belirterek, ne yazık ki Uzungöl’ü bu günlere getiren insanların birçoğunun imar mevzuatından dolayı hüküm giyip sabıkalı turuma düştüklerini kaydetti.   Soylu açıklamasına şöyle devam etti, “Yeni imar teşvik yasalarında turizm tesisi yapanlara yüzde 50’i hibe olan teşvikler veriliyor. Uzungöl’de ise bu zamana kadar kendi imkanlarıyla bu yatırımları yapanlar, bırakın hibeyi, teşviği ağır yaptırımlarla cezalandırılmışlardır. Bu çelişkiler yüzünden ne yazık ki önümüzü göremiyoruz, geleceğimizi hesaplayamıyoruz. Bütün bu çelişkilerin çözümü bugüne dek defaten iptal edilen imar planına bir an önce resmiyet kazandırılmasından geçmektedir. Bu sayede 100’ün üzerinde turizm işletmesi ruhsat sahibi olacak ve yasal yükümlülüklerini yerine getirecektir. Bu kadar işletmeci vergilerini ödediği halde düşürüldükleri sabıkalı durumdan aklanacaklardır” dedi. Zeki Soylu Uzungöl’ün en önemli sorunlarından biri olan elektrik kesintileri, güvenlik önlemleri, kayıt dışı denetimler, trafik ve çevre temizliği sorunlarının çözümünü istedi.
 
Sorunları Tek Tek Çözüyoruz
 
Uzungöl Turizmini Yaşatma Derneği Başkanı Mustafa Akyüz, Uzungöl Turizm Esnaf Derneği Başkanı Mehmet Öztürk ile Uzungöl Birlik A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı İdris Akyüz de beldedeki sorunları dile getirerek, daha iyi hizmet için önerilerini sundu.  Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok da toplantıda yaptığı konuşmada gölün temizleme çalışmalarının bu ay içerisinde başlayacağını belirterek şunları söyledi, “ Uzungöl’deki sorunları tek tek çözüyoruz. İtfaiye sorunu çözüldü. Sağlık hizmetleri 5-6 ay sezon boyunca eksiksiz hizmet verdi bunu 12 aya yaymak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Heyelanlar ve taş düşmelerine karşı kafesleme çalışmalarına bu yıl içerisinde başlanacaktır. Elektrik kesintileriyle ilgili olarak sorun kısmen giderildi. Gölün çevresi ve caminin aydınlatması için 2 trilyon liralık ödenek geldi çalışmalarına başlandı. Yeteri ihtiyacı cevap vermeyen arıtma tesisinin kapasitesi 2017 yılı içerisinde artırılacaktır. Kentsel dönüşüm Ayder Yaylası’nda başladı, burada da en kısa sürede başlayacak. Konuyla ilgili olarak 5 bakanlık yetkilerini TOKİ’ye devretti. Toki kazmayı vuruyor. İmar planı değişikliği için yeniden keşif kararı alındı. 18 uygulamasının birinci etabı tamamlandı. 2 ve 3. Etaplar çözülecek. Yürütmenin durdurulması imar sorununu çözecektir. Seyir terasları kurulacak. Macera parkı kurulacak. Koşon Deresinin islahı yapılacak. Gölü çevreleyen ve trafik sorunun rahatlatacak olan 10 metre genişliğindeki yol projemiz var. Kısmen çalışmalar yapılıyor. En kısa sürede tamamlanacaktır” şeklinde konuştu.
 
Denetimler Sıklaştırılacak
 
Trabzon Kültür ve Turizm İl Müdürü Ali Ayvazoğlu da Trabzon’un ve haliyle Uzungöl’ün yerli ve yabancı turist ağırlayan Türkiye’nin yoğun bölgelerinden biri olduğunu kaydederek asıl amaçların daha fazla memnuniyetle daha fazla turistin geleceğini sağlamak olduğunu söyledi. Bölgenin cezbedici bir yanı olduğunun da altını çizen Ayvazoğlu, denetimlerin sıklaştırılacağını ve gelen turistin ikinci kez daha gelmesini sağlamak için çalışacaklarını vurguladı.    
 
Güzel Bir Eser Bırakmalıyız
 
Çaykara Kaymakamı İhsan Ayrancı da yaptığı konuşmada şunları söyledi, “Uzungöl ile ilgili sorunların çözümü için bir an önce çalışmalara başlayıp sezona iyi bir hazırlıkla girmek hepimizin temel amacıdır. İmar ve kadastro olarak çok ciddi sorunlardan bahsedildi. Ben bu konuların hepsinin zaman içerisinde çözüleceğine inanıyorum. Buradaki işletmecilerin çok aceleci davrandığını görüyorum. Bu konuda biraz sabırlı olmakta fayda var diye düşünüyorum. Bu sorunların hepsi süreç içerisinde iyi bir şekilde çözülmesi hepimizin faydasına olacaktır. Uzungöl’un sorunlarının aceleye getirmemek lazım. Uzun vadede çocuklarımıza bırakacağımız güzel bir ortam ve güzel bir eser bırakmalıyız. Dolayısıyla yapacağımız yatırımlar ve atacağımız adımlarda hepsinin önünü ve arkasını hesap ederek çevreyi, doğayı koruyarak geleceğe taşıma genel amacımız” dedi.
 
Uzungöl Arapların Gözünde Bir Numara
 
Toplantıya başkanlık yapan Trabzon Valisi Yücel Yavuz ise önemli açıklamalarda bulundu. “Yapacağımız tüm çalışmaların planlı ve programlı ve büyük düşünmeyi gerektiriyor. Basit, kişisel, bu günlük ve anlık faaliyetleri değil kalıcı ve uzun vadeli yapacağız. Çünkü böyle olursak ayakta kalacağız. Uzungöl bir cennet Allah’ın verdiği bir güzellik var burada. Sizlerin de Allah’ın verdiği lütuftan istifade eden arkadaşlarımızsınız. Burada yaptığınız hizmet size, Çaykara’ya, Trabzon ve Türkiye’ye para kazandırıyor. Olaya bu şekilde bakmamız lazım. Mesele Uzungöl’ün esnafının değil, Türkiye’nin meselesidir. Buradan memnun ayrılan yabancı veya yerli misafirimiz ülkemize hizmet ediyor. Türkiye ekonomisine katkı sağlıyor. Bu olaya bu şekilde bakmayı öğreneceğiz. Uzungöl için birlik ve beraber olursak meselelerin hepsini çözeriz. Halledilmeyecek hiçbir mesele yok. Ama kısır, basit, üç kuruş, beş kuruş ceviz kabuğunu doldurmayacak bahanelerle birilerinin verdiği akılla hareket edip kendini bir şey yaptığını zannedenlerle maalesef uğraşmak zorunda kalınıyor. 15 Temmuz Türkiye için bir lütuftur. Artık bakılmayacak. Bu ülkenin önünde engel olan ne varsa beraberce bunu çözeceğiz.
 
Buna tahammülümüz yok. Uzungöl’de inşaatlar bir türlü bitmiyor. Uzungöl doğan ve geçmişte hatıraları olanındır ama bu güzelim ülkenin bir parçasıdır. Hadiselere el koyarken de bu mantıkla bakacaksınız. Büyük bir şansımız var. Süleyman Soylu gibi bütün yoğun mesaisine rağmen Uzungöl’ün bütün sorunlarıyla ilgileniyor. Uzungöl Arapların gözünde bir numara. Cennetten bir parça. Sayın Cumhurbaşkanımızın Ayder yaylasına ve Uzungöl’ümüze önem vermektedir. Burası ile düşündükleri inşallah aşama aşama hayata geçecektir. Kimsenin hakkı hukuku yenmeden kanun çerçevesinde hukuk çerçevesinde ne yapılması gerektiğinden emin olmak lazım. Geçmişten bu güne kadar günlük politikalarla şunu yaptık kimse dokunmadı ile değil, beyefendinin talimatı, ”gerektiğinde yıkın yeniden yapım” kimsenin hakkını hukukunu yedirmeden kentsel dönüşüm ve 18 uygulaması bunlarla ilgili düzenlemelerdir. Trabzon’a gelen 2 milyon iki yüz bin turistin birinci adresi Uzungöl ve bu Uzungöl’ü günlük politikalarla biz geleceğini kararttırmamalıyız. Bu konuda radikal kararlar alınacağını sizlerde kabul ediyorsunuz. Bizim yöremiz 22 milyonu ağırlayacak kapasiteye sahiptir. Ama önemli olan bize gelen turisti nasıl memnun edeceğiz. Buradan memnun ayrılan bir turist bir daha gelelim moduyla giderse hem kendisine hem de ülkesine hizmet etmiş olur, Özellikle burada yeme içme yerleri mutlaka yemek fiyatlarını yazmasını uygulayacağız ” şeklinde konuştu.
 
Zihni AĞIRMAN
Editör: TE Bilisim