Trabzon Fen Lisesi Konferans Salonu’nda İstinye Üniversitesi Genel Sekreteri ve Eğitim Uzmanı Burak Kılanç’ın konuşmacı olarak katıldığı etkinlik düzenlendi. Etkinliğe çok sayıda veli ve öğrenci katıldı. Eğitim Uzmanı Kılanç “Üniversite sınavı nasıl kazanılır? Sınav Maratonunda velilerin görevi” konularında bilgi verdi ve öğrencileri dikkat etmeleri gereken konularda uyardı. Kılanç burada yaptığı açıklamada,  tercih yaparken dikkat edilmesi gereken vurgu yaparak yanlış tercih yapmaya karşı öğrencileri uyardı. Kılanç, “Bu ülkede eğitim sisteminin içerisinde bir yol arıyorsak sınavların olacağını kabul etmeliyiz. Hepimizin başından geçti şimdi sıra sizde önemli olan kuralları iyi bilmek” dedi.

Öğrencileri Bilgilendirdi

Kılanç açıklamasında, “Kim bu süreçte hedef odaklı giderken duygusallığa kapılmazsa o başarılı oluyor. Beklenmedik şeyler ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu süreçte beklemediğiniz şeylere ne kadar hızlı adapte olup da önlemlerinizi alabilirseniz o kadar başarılı olursunuz. Kırılganlığa yer yoktur” dedi. Kılanç sunumunun da puan türleri, bölümler ve üniversiteler ile ilgili bilgi verdi. Kılanç, “Hangi mesleğin en iyisi olması değil senin mesleğinin en iyisi olman önemli. Sıradan bir bilgisayar programcı değil ama en iyi bilgisayara programcısı olduğunda aranan oluyorsun” ifadelerini kullandı. Kılanç geleceğin meslekleri ile ilgili sunum yaptı, bilgi verdi. Kılanç, “Biraz ezber bozacak şekilde düşünmeniz gerekiyor. Geleceğin meslekleri konusunda bunları göz önüne alın” diye konuştu. 

Velilere Sorumluluk Düşüyor

Limit Eğitim Kurumları Kurucusu Tahsin Aydın ise bu süreçte velilere büyük bir sorumluluk düştüğüne vuru yaptı. Aydın, “Gençler 100 yıl önce sizin dedeniz 15-16-17 yaşında bu ülke için, memleket için en değerli olan canını verdi. Şimdi sıra sizde. Sizde oturacaksınız çalışacaksınız, okuyacaksınız. Onlara layık torun olduğunu göstereceksiniz. Bu ülkeyi siz aydınlatacaksınız.  Süreci sadece öğrencilere, çocuklara bırakıyoruz. Bu süreç sadece öğrencinin sınava çalışması ile olacak bir süreç değildir. Bu süreçte velilere de çok önemli görevler düşmekte. Çocuklarımıza istedikleri hedeflere gitmelerinde yardımcı olacağız” ifadelerini kullandı.

Doğru Çalışmalıyız

Aydın açıklamasında sınav süreci içerisinde velilere sorumluluk düştüğünü ifade ederek, “Peki nasıl üniversite sınavı kazanılır? Çok çalışarak değil. Doğru çalışarak kazanılır. Doğru çalışmamız gerekiyor. Bu süreçte mantıklı olan, çalışmayı bırakmayan, inat eden arkadaşlarımız üniversiteye yerleşecektir. Gençler “ben moralim bozuk çalışamadım” bu bir gün, iki gün olur üçüncü gün olmasın. Sınava giren herkes aynı psikolojide onların da bir gün, iki gün ders çalışamayacağı zamanlar oluyor. Dolayısıyla bu yarışta bir eksiklik yok. Kendine hakim olan, mantıklı olan sınavı kazanır. Burada velilere de çok büyük sorumluluk düşüyor. Hiçbir zaman hedefinizden vazgeçmeyeceksiniz. Çocuklarımızın başarılı olmasını istiyorsak dikkatli olmalıyız. Stresi artırmamalıyız. Buna gerek yok. Onlara değerli olduğunu hissettirmeliyiz. Her zaman yanlarında olmalıyız” diyerek öğrenci ve velileri uyardı. 
Sonay ÇALUK
Editör: TE Bilisim