Karadeniz Bölgesi’nde, 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayan 2 bin 600 kilometre uzunluğundaki Yeşil Yol Projesi’nde yer alan, Rize’nin Çamlıhemşin İlçesi Yukarı Kavron ve Samistal Yaylaları arasındaki 8 kilometrelik bağlantı yoluna karşı çıkan yöre sakinlerinin açtığı dava Rize Adliyesi İdare Mahkemesinde görüldü. CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, CHP Trabzon milletvekili Ahmet Kaya’ da izledi. 

Celse sonunda davaya destek verenler Rize Adliyesi önünde basına açıklamalar yaptı. Yeşil yol davasında yöre sakinlerini temsil eden Avukat Yakup Okumuşoğlu, “Bilirkişi raporları doğrultusunda ve kanun çerçevesinde mahkeme lehimizde karar vereceğini umuyorum. Yakın zamanda kararlar açıklanır. Bu arada Samistal yaylasında yol çalışması başlatıldı. Biz bu dava sonrasında birde Pazarda yargılandığımız bir dava var, ona gideceğiz. Oradan da Samistal yaylasına çıkacağız. Yasylacılar yayladan ayrıldıktan sonra yol çalışması yapan dozerin başına gideceğiz. Yargı ne kadar yavaşsa dözer o kadar hızla ilerliyor. 

Bunun tespitini yapmamız gerekiyor. Yeşil yol 20015-2018 yıları arasında bir hengame ile sürdü. Maalesef yargı 3 yılda bir karar veremezken Fırtına Vadisinde yeşil yol kapsamı bitmek üzeredir. Son ayağını Samistal tarafında yapmaya çalışıyorlar” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu yaptığı açıklamada, CHP olarak bu davayı başından beri takip ettiklerini ifade ederek “Hayatım insan hakları ve çevre mücadelesiyle geçti. Böyle bir dönem görmedim. Hukukun ayakaltına alındığı, yargıçların üzerinde baskının yaşandığı bir dava görmedim. Hak arama peşinde koşan insanların hukuksuzluğa uğradığı dava 12 Eylülde 28 Şubatta görmedim. Yaşadıklarımız bu davanın Dava avukatının baktığı gibi sonuçlanacağına inanmıyorum. Kazanımlarımız bu tür davalarla tek tek kaybediyoruz. Eğer adalet adliye kapılarında bulunamıyorsa o zaman insanlar adaleti kendileri dozerlerin önüne çıkarak haklarını arayacaklar. Hak aramak yaşamak alanıdır. Şimdi yaşam alanımız ortadan kaldırılıyor. Bütün canlı varlığı, insan hayatı bu yolla tehdit ediliyor İnşallah yargıçlar hukuka uygun karar verireler” dedi.
 
Dava avukatı Özkan Yücel ise, “Bu davada temel sıkıntı yürütmeyi durdurma kararı veren mahkeme üyeleri başka yerlere atandı. Yerine gelen diğer üyeler yürütme kararını kaldırdı. Süreç öyle işliyor ki vatandaşlar dozerlere çalışma belgesi soruyor olmayınca jandarma çağırıyor. Gelen Jandarma dozercilere belge sormadan kendilerini oraya çağıran vatandaşları tutukluyor Bu gün hala onların davaları devam ediyor. O davadan da beraat kararı çıkacağını umuyoruz. Maalesef yargı üzerindeki korkunç baskı kendini gösteriyor. Biz yargıçlardan beklediğimiz çocuklarınıza onurlu bir miras bırakmak istiyorsanız baskıyla alınmış karar değil adaletli karar verin diyoruz” dedi.

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, bu yolun adının yeşil yol olmasının mümkün olmadığını ifade ederek, “Bu yolun adı gri yol olmalıdır. Arkasına tonlarca kaya, toprak, hafriyat bırakan yolun adı yeşil yol olamaz. İnsanların yaşam alanına müdahale ederek yıkılan doğaya yeşil yol denemez. Avukat arkadaşların savunmalarını dinledik. Gördük ki ortada bir hukuk garabeti var. Derhal yeşil yol denilen yol çalışmasının durdurulması gerekir” dedi.
İlyas GÜR
 
Editör: TE Bilisim