Türk Kadınlar Birliği, Yaşam Kadın Merkezi Derneği, Türk Anneler Derneği, Femin Art, Kadın Erkek Birlikte Sosyal Eşitlik Derneği, Ev Eksenli Çalışan Emek Sensin Derneği, Karadeniz Kadın Dayanışma Derneği bu yasayı kınayan ortak bildiri yayınladılar. 

Türk Kadınlar Birliği Başkanı Hatice Saraç ve üyesi Canan Nehbit konuyla ilgili şu açıklamada bulundular, “Çocuk İstismarı insanlık suçudur.  Bu konuda küresel iş birliği sağlanmıştır. FBI ve İnterpol tarafından porno sitelerine giren pedofililer hangi ülkede olursa olsun bilgisayarlarının Ip numaralarından yakalanıp ceza evlerine konmaktadır. 

Tecavüzcünün “Rızası vardı” mazeretini 12 yaşa kadar indiren tecavüzcüyü mağdurla evlendiği takdirle cezaevinden kurtarırken kız çocuğunun hayatını travmatik bir müebbet hapse çeviren AKP yasa önergesi kabul edilemez. Bu önerge insan hakları bağlamında küresel itibarımızı da yerle bir etmiştir. Tecavüzcü ve pedofilileri ödüllendiren bu önerge kız çocuklarını cinsel köle evlilik kurumunu da sapıklığı aklama kurumu haline getirmektedir. Kadın Sivil Toplum Kuruluşları olarak; kadın ve çocuklara tecavüz hakkı verecek hiçbir yasayı kabul etmeyeceğiz. Bu önerge Türkiye’nin 2011’de imzaladığı 2014’te yürürlüğe giren ‘İstanbul sözleşmesi’ ne ve Anayasa’nın 90. Maddesine de aykırıdır. Türkiye imza atarak bu sözleşmeye savaş koşullarında da muyacağını, GREVİO Avrupa konseyi denetleme kuruluna da hesap vereceğini taahhüt etmiştir. Sözleşmenin asıl konusu ve odak noktası kadınlara yönelik toplumsal cinsiyet temelli şiddet ve ev içi şiddetin önlenmesidir. Kadın terimi 18 yaşından küçük kız çocuklarını da kapsayacaktır. GREVİO; İstanbul sözleşmesine taraf ülke temsilcileri, insan hakları, toplumsal cinsiyet eşitliği kadına yönelik şiddet ve ev içi şiddet, ceza hukuku gibi konularda uzmanlaşmış kişilerden oluşur. Taraf ülkelere soru sorma raporlama, STK’lardan bilgi edinme haklarına sahiptir. Sonuç olarak: AKP’nin tacize uğrayan kız çocuğunun travmasını önemsemeyen “Cinsel istismara uğrayan mağdur tecavüzcüsü ile evlendirilsin” yasa önergesini Kadın STK’lar ve Türk Kadınlar Birliği olarak şiddetle kınıyoruz. İptalini talep ediyor, bu önergeyi insan hakları ihlali kabul ediyoruz” dediler.
ATAKAN TOK
 
Editör: TE Bilisim