1960 yılında temelleri atılan ve 1966’da hizmete başlayan Trabzon İl Halk Kütüphanesi artık Trabzon’a yetmiyor. 2017 yılında 105 bini aşkın kişinin ziyaret ettiği halk kütüphanesine ne arşiv sığıyor nede 
okuyucular. Sorunun iletildiği Kültür ve Turizm Bakanlığı Trabzon’un ihtiyaçlarını karşılayacak yeni bir kütüphane yapılması için çalışma başlattı. SİT alanında bulunan binanın yıkılıp yeniden yapılması ya da genişletilmesi mümkün olmadığı için yeni hizmet binası bakanlıkça 2018 yatırım programına alındı. Fakat Trabzon’un çok ihtiyacı olan bu kütüphane yer bulunamadığı için yapılamıyor. 

Trabzon’a Yakışmıyor

Kütüphaneyi ziyaret eden okuyucular yoğunluktan şikayet ederek, “İçeride araştırma yapmamız, yada sakin bir şekilde arşive yoğunlaşmamız mümkün değil. Kütüphanede hemen hemen her gün yoğunluk var. Vatandaşlar resmen dışarıda sıra oluşturuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Trabzon’a verdiği destekler herkes tarafından biliniyor. Trabzon şehri olarak bu konunun yakın zamanda çözülmesini umut ediyoruz. Kültür ve Sanat şehri diye tabir edilen Trabzon’umuza bu görüntü yakışmıyor” ifadelerini kullandılar. 

Müjde Bekliyoruz

Şehir merkezinde yapılmakta olan kentsel dönüşüm mekanlarından bir tanesine ya da yetkililer tarafından gösterilecek olan herhangi bir yere Trabzon’un arşivi ve okuyucuların sıkışmadan yararlanacağı bir kütüphaneye ihtiyaç var.  Kütüphanecilik Haftasını kutladığımız bu günlerde Trabzon’a yeni bir kütüphane müjdesi tüm şehir dört gözle bekliyor.
Atakan TOK 
 
Editör: TE Bilisim