TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Türkiye işbirlikleriyle birlikte dünyanın en etkili ekonomik güçlerinden birisi olabileceğini söyledi. Türkiye'nin daha önce savunma sanayinde dışarıya muhtaç olduğunu aktaran Şentop, "Türkiye şimdi yüzde 70’lere varan milli bir savunma sanayisi oluşturdu. Türkiye’nin yakın zamanda, bugüne kadar elde ettiklerimizden çok daha mesafeler elde edeceğini görüyoruz. Dünya bir değişim ve dönüşümün içerisinde. Tarihte her zaman gün 24 saat, bir hafta 7 gün, bir yıl 365 gün olmuyor. Önemli olan takvim yaprağının arasını dolduran olaylar, vakalar. Bunların önemi ve bunların sonraki dönemler açısından belirleyiciliği." diye konuştu.

Yeni Dünya Düzeninin Kuruluşu

Tarihte akış hızının hızlandığı dönemler olduğuna dikkat çeken Şentop, şöyle devam etti: "İşte öyle bir dönemi yaşıyoruz bugünlerde. 20. yüzyıldaki dünya düzeni çöktü. 20. yüzyıl bence bir geçiş dönemiydi, belki bir ara dönem, belki devre arasıydı. Bu devre arası görünüyor ki sona ermek üzere. Dünya yeniden şekillenecek. Yeni bir dünya düzeni kurulacak. Yeni dünya düzeninin kuruluşu noktasında aslında ticaret savaşlarından birçok çatışmalara kadar hepsinde motivasyon fazla. Daha önce herkes pozisyonunu korumak için mücadele eder, çatışırdı. Şimdi ise yeni kurulacak dünya düzeninde bir pozisyon elde etmek için çatışmalar var."

Türkiye Nereden Nereye İlerledi

Türkiye'nin son yıllarda önemli işler başardığına işaret eden Şentop, şunları kaydetti: “Türkiye çok büyük mesafeler kazandı. Sadece fiziki alt yapı olarak değil, bilhassa bilimsel çalışmalara verilen destek bakımından Türkiye çok büyük mesafeler kazandı. Ben bunu büyük ölçüde üniversitede yaşamış birisiyim. 1993 yılı ocak ayında Marmara Üniversitesi'nde araştırma görevlisi olarak başladım. 2011 yılı mart ayında da milletvekilliği adaylığı için istifa ettim. Dolayısı ile bu sürecin içinde bizzat yaşamış birisiyim. Çeşitli kurumlarda da bu anlamda üniversitelerde görevlerimde oldu. Bu bakımdan aradaki farkı, Türkiye’nin nereden nereye ilerlediğini gelişmeyi bizzat gördüm. Bu bakımdan Türkiye’de üniversite hayatının gelişmesi bakımından sunduğu imkânlarla bu alana gösterdiği alaka ve vermiş olduğu ehemmiyet bakımından sayın cumhurbaşkanımızın bir üniversiteye ismi verilme noktasında bunu en çok hak edecek kişi olduğu kanaatindeyim” dedi.
 

Editör: TE Bilisim