Trabzon’un Tonya İlçesine bağlı Sayraç Mahallesi'nde bulunan Sayraç Ortaokulu, 2 yıl önce duvarlarında oluşan çatlaklar nedeniyle kapatılıp, 25 öğrencisi İskenderli Mahallesi'ndeki Şehit Kenan Kumaş Ortaokulu'na taşındı. 

2019- 2020 eğitim ve öğretim yılının başlamadan önce ilçe milli eğitim müdürlüğü de görevlendirilen müfettişlerin incelemelerinin ardından, daha önce boşaltılan ortaokulun yanında yer alan Sayraç İlkokulu'nun da olası çökme riskine karşı tehlike oluşturduğu gerekçesiyle, öğrencilerin tahliye edilip Kenan Kumaş Ortaokulu'na nakledilmesine karar verdi. Karar, ilkokulda öğrenim gören 27 öğrencinin velilerine bildirildi.

İlkokulun tahliyesini durdurmaya yönelik itiraz girişimlerinden sonuç alamayan veliler, duvarlarında çatlaklar oluşan ortaokul ve yanında tahliye edilecek ilkokul bahçesinde toplanarak, tepki gösterdi. Daha önce taşınan ortaokul binasının yıkılması ya da onarılarak riskin ortadan kaldırılmasını talep eden veliler, öğrencilerin, sağlam olduğunu belirtikleri ilkokulda dersbaşı yapmasını istedi. Veliler adına konuşan emekli öğretmen Mustafa Gültepe, tahliye kararını kabul etmedikleri, öğrenci ve velilerin mağdur edildiğini öne sürerek, "Sayraç İlkokulu alınan kararla kapatılmıştır. Bu kararı kabul edemiyoruz. Öğrenci sayımız yeterli. Öğretmen sayımız yeterli. Bina yeterli. Sadece komisyon raporu; 'çatlayan bina öğrenciler için tehlike arz ediyor' diyor. O zaman riskli bina yıkılsın ya da onarılarak risk ortadan kaldırılsın" dedi.

'Okulumuz sağlam'

Sayraç İlkokulu öğrencilerinden Kayra Çınara Kara, “Okulumun kapanmasını istemiyorum. Okulum kapanırsa başka bir yere gitmeyeceğim" derken velisi Gülperi Kara, da “Okulumuzun kapanmasını istemiyoruz.  Buradaki okuldan, ne doktorlar, ne mühendisler çıktı, savcı çıktı. Şimdi kapatacaklar sağlam okulu da taşıyacaklar başka yere" diye konuştu. Velilerden Havva Kara, “Okulunun kapanmasını istemiyoruz. Taşımalı eğitim de istemiyoruz. Çocuklarımızı başka bir okula göndermeyeceğiz. Bunda hepimiz kararlıyız" dedi.
 
Editör: TE Bilisim