Amerika Gördü Ülkem Görmedi!

Ordu’da emekli bir akademisyen olan Doç. Dr. Ahmet Kapusuz’a deniz dalgalarından enerji üretilmesine yönelik ‘Dalga Panelleri Enerji Projesi’ ile ABD’nin ünlü bilim merkezlerinden International Royal Academy Unıted Nations tarafından ‘Profesörlük’ unvanı verildi. 

Yayınlanmış 11 adet kitabı ve yenilenebilir enerji üzerine 3 adet patentli buluşu olan ve iki yıl önce yakıtla çalışan jeneratör yerine yakıtsız çalışan enerji robotunu keşfeden Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi'nden emekli öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Kapusuz, Karadeniz'in dalgalarından esinlenerek hazırladığı 'Dalga Panelleri Enerji Projesi' ile enerji üzerine bilim çalışmalarını destekleyen Amerikan International Royal Academy Unıted Nations (Amerika Kraliyet Akademisi)’a  başvurdu. Projeyi olumlu bulan Üniversite Bilim Kurulu, Ahmet Kapusuz'u 'Altenatif Enerji Anabilim Dalı' alanında profesörlük diploması verdi. 

Gelecek Kuşaklar İçin Önemli Bir Proje

Amerikan International Royal Academy Unıted Nations’tan ‘Dalga Panelleri Enerji Projesi’ ile profesörlük diplomasını alan Prof. Dr. Ahmet Kapusuz Türkiye’de çalışmak istediğini ancak YÖK tarafından diplomasının kabul edilmediğini vurgulayarak; “Bu projelerin uygulanması insanlığın, ülkeleri geleceği açısından hatta güzel yaşanılabilir bir dünyanın gelecek kuşaklara taşınması konusunda çok önemlidir. Bunlar devlet projesi olmalıdır. Devletin enerji politikası olmalı bence. Yenilenebilir enerji kaynakları günümüzün tek kurtuluşudur. Deniz dalgası projemiz ülkemizin enerji ihtiyacının en az bin katı enerji üretimine cevap verecektir. Ne yazık ki Amerika’nın gördüğü ve Profesörlük unvanı ile onurlandırdığı bu projeyi ülkem göremedi. Başbakanımızla görüşme talep ettim cevap bekliyorum. Umarım değerli başbakanımız benimle projeyi görüşecek ve ülkem için projemi hayata geçirmeye çalışacak. Üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemiz için bu bir nimettir. 

YÖK Beyin Göçünü Tetikliyor

Ben Türkiye’de ki üniversitelerde profesör olarak çalışamıyorum. Diplomam Amerika’da, Ukrayna’da, Rusya’da, Bangladeş’te, Kongo’da, Ürdün’de Brezilya’da, Çin’de ve Avrupa Birliği ülkelerinde geçerli. Ama ben bu diploma ile bu çalışmalar ile üniversitelerde profesör olarak çalışamıyorum. YÖK diyor ki sen istersen âlemi cihan ol biz bize ağlıyoruz. Git Amerika’da çalış diyor beyin göçünü tetikliyor. Oktay Sinanoğlu gibi. Avrupa bizi baş tacı yapıyor YÖK bunu engelliyor. YÖK diyor ki; Yurt dışından alınan Profesörlüklerin denkliği kabul değildir. Yurt dışından alınan profesörlüklerin denkliği ancak 5 yıl doçent olan makalesi olan ve yabancı dili olanlar için geçerli. Şimdi adam gidiyor Azerbaycan’dan alıyor onunla bunu bir tutamazsınız. Diyin ki bilim merkezli üniversitelerden alınan diplomalar geçerli. Beyin göçünü engelleyin. Oradan diploma alanların çalışmasını sağlayın. Bu projelerimi Türkiye’de ki Üniversitelerde anlatmak isterim. Bu projeyi keşke öğretim üyesi olarak anlatabilsem. Teknik bölümlerde okuyan öğrencilerimize yeterli donanım verilmemekte. Öğrencilerimizi araştırmaya geliştirmeye yönlendirilmemekte. Çocuklar bir proje üretemiyor. Makine mühendisi olan bir insan torna kullanmayı bilmiyor. Batı teknoloji üretiyor bizde kullanıyoruz. Alternatif enerji alanında öğrenci yetiştirmek en büyük dileğim. Ama YÖK yasaların buna müsaade etmiyor. Gelişmiş ülkelerin ödüllendirdiği bir profesör’e Türkiye izin vermiyor” dedi.

SONAY ÇALUK
 
Editör: TE Bilisim