Trabzonlu Yavuz Selim Kazancı, Avrupa Wushu Şampiyonasında 2’inci olmasının ardından TAKA’ya samimi açıklamalarda bulundu
 
Moskova’da 17.’si düzenlenen Avrupa Wushu Şampiyonasında gümüş madalya elde eden 14 yıldır branşta yenilgi yüzü görmeyen Yavuz Selim Kazancı, spor hayatını TAKA’ya anlattı. 80 kilogramda ringe çıkan Çaykaralı sporcu spora başlangıcından, Trabzon’da destekçi bulmakta zorluklar yaşadığına, maç esnasında kendisini neyin motive ettiğinden hedeflerine birçok konuya değinen Yavuz Selim, genç sporculara da pes etmemelerini ve her fırsatta hedeflerinin Dünya Şampiyonası olması gerektiğini vurguladı.
 

İşte Yavuz Selim Kazancı’nın açıklamaları..
 
Hem Sporcu Hem Antrenör
 
TAKA: Yavuz Selim Kazancı kimdir?

KAZANCI: Trabzon Çaykara’lıyım. Eğitimimi Kanuni Anadolu Lisesi’nde bitirdim ardından Sakarya’da İşletme Fakültesi mezunu oldum. Bu süreçte Altınyumruk Spor Kulübü’nde Wushu’ya başladım. O yıllarda hem öğrencilik hem de sporculuk hayatıma devam ettim. Yaşantımız bu şekilde devam ederken, hedeflerimiz vardı bu hedeflere koşmak istiyorduk. Zamanla kendimizi spora iyice adapte ettik. Sakarya’daki Üniversite’yi bitirdim ardından KTÜ Beden Eğitimi Öğretmenlik bölümünü okuyorum. Burada okurken Üniversiade yarışmalarına katıldım ve okulu temsil ettim. Bu organizasyonda da okula üçüncülük getirdim. Şu anda mevcut olarak Adrenalin 1461 Kulübü’nde antrenörlük yapıyorum. Aynı zamanda Yomra Halk Eğitim Merkezi’nde antrenörlük yapıyorum. Bir tane Türkiye üçüncüsü, bir tane de Türkiye ikincisi çıkardık.

14 Yıldır Sırtı Yere Gelmedi

TAKA: Türkiye’de kaç yıldan beri Wushu’da yenilgisiz müsabakalarına devam ediyorsun?

KAZANCI: 2004 yılından beri bu sporda hiçbir yenilgim yok. Minikler kategorisinden başlayarak, gençler ve büyükler kategorilerinde hep aktif bir şekilde var oldum. Bu sporda ilkleri başardığımızdan ötürü de çok mutluyum. Türkiye’de yenilgisiz dövüşmeye devam eden sporculardan bir tanesi olduğumdan dolayı da gerçekten gururluyum.

Destek Bekliyoruz

TAKA: Trabzonlusun, fakat Ankara Demirspor bünyesi altında çalışıyorsun, sebepleri neler?

KAZANCI: Trabzon’da kendi kulübümüzü kurduk, buna rağmen burada kendi adımıza yarışamıyoruz. Gerek destek anlamında gerekse maddiyat anlamında sıkıntılar yaşıyoruz. Dolayısıyla bizi milli takımlar seviyesinde olduğumuz için Ankara Demirspor değerlendirdi, bu şekilde çalışmalarımıza devam ediyoruz.

8 Kilo Vermiştim

TAKA: Kazancı’nın bir hayat öyküsü var mı?

KAZANCI: Sporun içerisinde bırakma aşamasına geldiğimiz zamanlar oldu. Kamplarda kimi zaman kilo fazlasından alınmadığımız oldu. Ben esasında 2007 yılında kamptan çıkartılış olayım var. O yıl ben hem gençler hem de büyükler kategorisinde şampiyon olmuştum. Büyükler kategorisine geçtiğim ilk yıl önceki senenin şampiyonunu yenmiştim. Ardından bunun Dünya şampiyonası vardı, o sene de benim sıkletimin yarışmaya katılamayacağını söylediler.  Fakat kilo verip bir alt sıklette yarışabileceğim söylendi. Bende hırs yaptım 8 kilo vererek 70 kilogramda seçmeye katılmıştım. 2 maç kazandım, ikinci maç berabere bitti ve kampa gittim.

Kadrodan Çıkartılmıştım

TAKA: Kampta neler oldu?

KAZANCI: Kampta sürekli rakibimle hazırlık maçları yapıyoruz, her maçta da yeniyorum. Ardından en son güne gelindi ve açıklama yaptılar, rakibimin 1 kilo benimse 1.5 kilo fazlam olduğundan şampiyonaya getirmediler. Bunun üstüne kadrodan çıkartıldım ve bu olay bana çok dokunmuştu. Ortada bir emek var, hedef var ve bunların hepsi bir anda çöpe gidebiliyor. Ben bu olaydan ötürü tekrar spora döndüm hırslı bir şekilde çalışarak Avrupa Şampiyonu oldum, arkasından Dünya üçüncüsü sonrasında ÜNİVERSİADE üçüncüsü oldum.



Hırslanmıştım

TAKA: Şampiyonaya getirilmemek seni nasıl etkiledi?

KAZANCI: Bu olay beni bir takım ateşlemiş gibi oldu. Daha çok hırs yapmıştım çünkü belki de Dünya şampiyonu olabileceğim bir organizasyona gidememiştim. Tabi bu süreçten sonra daha başarılı bir şekilde ilerledim. Gerek yurt içi gerekse yurt dışındaki organizasyonlardan hep birer başarıyla döndüm.

Hedeflerini Yüksek Tutsunlar

TAKA: Spora yeni başlayan gençlere neler söylemek istersin?

KAZANCI: Bu sporu herkes ringde görüyor evet çok güzel ve zevk veriyor fakat bu işin bir alt yapısı var. Burada çekilen çileyi kimse bilmiyor spora başlayan arkadaşlara en büyük önerimde en küçük bir şeyde sporu bırakmamaları. Antrenmanda hafif bir hırpalanma, zorlanmayla beraber çekip gitmemeliler. Hedeflerini her zaman yüksek tutmaları gerekiyor. Hedeflerine Dünya şampiyonluklarını koysunlar ve bu şekilde çalışmalarına devam etsinler. Büyük hedeflerle kısa sürede başarı sağlanabilir.



Tüm Acılarımı Unutuyorum

TAKA: Maçlardaki motivasyonunu nasıl sağlıyorsun?

KAZANCI: Benim en büyük ateşlenmemi sağlayan, motivasyonumu artıran 15 Temmuz darbe girişimi gecesinde Ömer Halis Demir’in kahramanca silahı çekip hain komutanı vurması aklımdan çıkmıyor. Bu vatan için insanlar gözünü kırpmadan şehit olabiliyorsa benim müsabakada küçük bir darbe almam hiçbir şey değil. Ben orada yediğim tüm acıları unutuyorum. Bu sebepten ötürü kötü bir sonuçla karşılaşsam sürekli o anı aklıma getiririm ve en iyi şekilde mücadelemi veririm.

Ring Çok Önemli

TAKA: Wushu’nun eksiklikleri nelerdir?

KAZANCI: Türkiye’deki Federasyonumuz gerçekten çok iyi çalışıyor. Trabzon’daki eksikliği ise ring olayı. Maç kazanmakta ringin çok büyük katkısı oluyor. Şehrimizdeki salonlarda bir Wushu ringinin olmasını çok isterim. Federasyonumuz başka illerde bu konuda çalışmalarını sürdürüyor. İnşallah bize de sıra gelir. Bu sporda emeği olan herkese sonsuz teşekkür ederim. Çok iyi yerlere geleceğimize inanıyorum.
TAHSİNCAN DEVECİ