Rize Liman İşletmeleri (RİPORT) Yönetim Kurulu Başkanı Asım Çillioğlu, Rize Ticaret ve Sanayi Odası (RTSO) seçimlerinde başkan adayı olduğunu açıkladı.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir konuşmasında söylediği metal yorgunluğun Rize Ticaret ve Sanayi Odası yönetiminde de görüldüğünü savunan RTSO Başkan Adayı Asım Çillioğlu, mevcut yönetimde sürekli aynı kişilerin yer alarak 20-25 yıldır yönetimde bulunduklarından metal yorgunluk yaşandığını ifade ederek, Ovit Tüneli, Lojistik Merkez, Rize Havalimanı gibi hep aynı projeleri konuştuklarından mevcut yönetimin ekonomiyi canlı tutacak yeni projeler yeni fikirler, yeni düşünceler üretemediklerini ve değişimin şart olduğunu söyledi.
 
Rize Ticaret Odası Başkan adaylığını 3 yıl önce bir hareketle başlattığını ve bunu ailesiyle birlikte yakın çevresiyle paylaştığını, bugüne kadar da bu yönde çalışmalar yürüttüğünü dile getiren Çillioğlu, Rize’de ticaretin, esnafın ve tüccarın sorunlarına hakim olduklarını ve proje adamı olarak bu sorunları hep birlikte omuzlayarak yapılabilir projelerle çok ciddi projeleri Rize tüccarı ve esnafıyla birlikte hayata geçireceklerini kaydetti.
 
Tüm sanayici, tüccar ve esnafları kucaklayıcı bir seçim kampanyası yürüteceğini kaydeden Çillioğlu, kazanması halinde aynı şekilde Rize’de birlik ve beraberlik içerisinde çalışmalar yürüteceklerini belirterek, Rize’nin en büyük sorununun konut sorunu olduğunu ifade etti. Ortalama geliri 2.500 TL olan vatandaşların Rize’de kira bedeli olarak çok yüksek fiyatlar ödediklerini ve Rize’de istihdam oluşturulamadığından kalifiye eleman sıkıntısı yaşandığını ve şehir dışından gelecek kalifiye elemanların da yüksek kira bedelleri nedeniyle tercihlerinin Rize olmasının zorlaştığını kaydeden RTSO Başkan Adayı Çillioğlu, konut sorununun çözülmesi halinde kalifiye eleman sorununun da çözüleceğini söyledi.
 
Çillioğlu, Rize’nin bir başka sorununun da eğitim olduğunu kaydederek, meslek liselerinin uygulamalarının eksik olduğunu ifade ederek, Rize’de Rize’nin sanayi ve ticaret kenti olduğunu kabullenmeyen bir kesimin bulunduğunu ve bunlara Rize’nin sanayi ve ticaret kenti olduğunu kabul ettirmek zorunda olduklarını da sözlerine ekledi. Çillioğlu, açıklamasında ayrıca, başkan seçilmesi halinde mevcut başkan Şaban Beyin söylediği gibi siyasetçilerin istediklerini istemeyeceklerini ve siyasilerin dediklerini yapan bir başkan olmayacağını, siyasilere öncü olacak projeleri her kesimin görüş ve önerilerini alarak projeler üreteceklerini ve bu projelerle siyasilerle iktidarın ve hükümetin önünü açarak kazanan bir Rize için çalışacaklarını kaydederek, sadece Rize şehir merkezinin değil her ne kadar kendi odaları olsa da Çayeli, Pazar, Ardeşen’i de kucaklayarak bütünlük sağlayacak bir oda olarak çalışmalarını sürdürmek istediklerini ifade etti.
 
Çay, turizm ve Samsun Sarp demiryolu hattı ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Çillioğlu, demiryolu için altyapı çalışmalarının Rize’de başlaması gerektiğini kaydederek, demiryolu yapımının Batum’dan Rize’ye doğru yapılması gerektiğini belirterek, seçim manifestosunun hazır olduğunu ve önümüzdeki günlerde bunu kamuoyuyla da paylaşacağını belirtti.
 
Asım Çillioğlu’nun Projeleri
 
Rize Ticaret Ve Sanayi Odası Üye Kimlik Kartı
 
Bu kimlik kartları ile üyelerimize aidiyet duygusunu sağlamak, yardımlaşma olgusu katmak. Oda üye iş yerlerinden üyelerimizin yapacağı alışverişlerde çeşitli oranlarda indirimden yararlanmalarını sağlamak.
 
Danışmanlık, Eğitim Ve İstişare Merkezi
 
Rize Ticaret ve Sanayi Odası’nın mevcut binasının üretim ve ticari katkılarını artırmak için “danışmanlık, eğitim ve istişare merkezi” olarak kullanılmasını sağlamak. Üyelerimizin odamız mevcut fiziki tüm olanaklarını kullanabilmeleri adına, tüm meslek komiteleri için, kararlar alabileceği ve çalışmalar yapabileceği ortamlar hazırlanacak, ayrıca üyelerimiz tüm ticari faaliyetleri ile ilgili olarak danışabilecekleri bir birim merkezi oluşturulacak.
 
Tüm Üretim Kooperatiflerine Destek
 
icari ve Ekonomik ve üretim ile kooperatifl­eri desteklemek. Üretim amaçlı yeni kooperatifl­eri ülkemiz ekonomisine katkıda bulunması için çaba göstermek, üretim kooperatifçiliğini teşvik etmek için gerekli çalışmalar yapılacak. Türkiye genelinde çeşitli örnek büyük kooperati­fleri örnekler alarak büyük ortaklı kooperatifçiliğe öncülük edeceğiz.
 
Rize Mimarisi Yansıtılacak
 
Rize mimarisini yansıtan, tarihi bir binanın restorasyonu Sosyalleşme ve kaynaşma mekanı olarak kullanıma açılacak.
 
Inovasyon Ve Ar-Ge Eğitim Merkezi Oluşturmak Ve Destek Sağlamak
 
Değerli üyelerimiz fikirleriniz bizim için çok değerli. Size ve fikirlerinize önem veriyoruz ve bu önem doğrultusunda bir fikrin proje değeri taşıyıp taşımadığının araştırılması hususunda Ar-Ge ve Inovasyonuna yardımcı olmak. Bu sayede, üyelerimizin veya müteşebbis adayının yapacak olduğu için günümüzdeki yeri ve önemi ve nasıl işleyişi olacağı hususunda teknik donanım bilgisi vermek.
 
Yaz Eğitim Kampları
 
İlgili bakanlıklarla birlikte, genç ve çocuklar için, düzenli olarak kamplar oluşturmak. Sevgili üyelerimiz, geleceğimizin teminatı çocuklarımızı da unutmuyor, belirli dönemlerde yoğun eğitim maratonundan sonra tatilin hakları olduğunu düşünüyoruz. Özellikle yaz dönemlerinde gerçekleşmek üzere çeşitli öğrenci kampları düzenleyerek, gençlerimizi ve çocuklarımızı bir sonraki yıla daha sağlıklı ve mutlu başlamalarını sağlayacağız.
 
Turizm Ve Yaylacılık
 
Turizm (yayla) sektöründe, organik yaşam alanları oluşturmak. Bölge yaşamına ekonomik gelir getirecek projelere destek vermek.
 
Organik Yaşama Destek Olmak
 
Doğal değirmenciliğin önünü açmak, yenileme veya yeniden inşasına kaynak yaratmak amacıyla, sponsor bulmak ve bu değirmenlerde öğütülen doğal ürünlerin pazara ulaşmasına yardımcı olmak.
 

Oto Galeri Alanı
 
Otomobil satıcıları için, galeri, bakım ve onarım, siteleri yapmak. Oto sanayi ile galericilerin hep birlikte kullanabilecekleri alanlar oluşturmak.
 
Rize Fuar Alanı Oluşturmak
 
Kısa süre içerisinde çeşitli kurum ve kuruluşlarında destekleri ile bölgesel fuar ve miting alanı oluşturmak, bu sayede çeşitli organizasyonlara ev sahipliği yaparak ilimize ve bölgemize katma değer sağlamak.
 
Sarp-Samsun Demiryolu Projesine Destek
 
Sarp-Samsun demir yolu olabilirlik çalışmalarına katılarak, ilimizdeki uzun vadeli projelere destek vereceğiz.
 
Rize’de Var Olan Sanayi Envanteri Çıkarmak
 
Değerli üyelerimiz ayrıca hizmet süremizin ilk yıllarda Rize iline ait sanayi envanterini çıkaracağız.
 
Örneğin; ilimizde kaç adet Ekskavatör, Dozer, Forklift, Vinç, Kamyon, Makine, Motor olduğunun tespiti yapılacak.
 
İlçe, Belde Ve Köy Merkezlerinde Küçük Sanayi Siteleri Oluşturmak
 
Öncelikle hedefl­erimiz, ara eleman ve geleceğin müteşebbislerini yetiştirmek için, ilçe ve beldelerden kente göçü engellemek. Üretime teşvik ederek, organik hayvancılık ve tarımı destekleyerek, ilçe, belde ve köylerde üretimi artıracak küçük sanayi siteleri oluşturmak. Oluşturulacak bu merkezler sayesinde ilimizin tamamında, öncelikle katma değer yaratıp, sonrasında sektörde ara eleman ve ülkemizin gelecekteki kalifiye ustalarının yetişmesine olanak sağlamak. İlimizin tamamını üretime açarak, ekonomimize yeni müteşebbisler kazandırmış olacağız. Ayrıca, çocuklarını okutamayan ve yüksek öğrenim şansı bulamayan gençleri meslek edindirmek amacıyla, şehir merkezlerine göndermek zorunda kalan aileler, bu projemiz sayesinde göç etmek zorunda kalmayacak.
 
Oluşturulan üretim merkezleri, ilçe belde ve köylerde bu sanayi siteleri sayesinde yaşamlarını devam etmelerine olanak sağlanmış olacak. Örneğin, Fındıklı, Hemin, Çamlıhemşin, Ayder, Kalkandere, Güneysu, Derepazarı, İyidere, Kendirli, Güneyce, İkizdere, Anzer, Pazarköy, Salarha, Veliköy, Pehlivantaşı, Ortapazar, Azaklıhoca, Büyükçiftlik gibi beldelerimize uygun üretim ve küçük sanayi siteleri oluşturulacak.
 
1000-5000 Konutluk 6 Adet Uydu Kent Oluşturulmasına Öncülük Etmek
 
Pehlivantaşı Düzköy Bölgesi, Azaklıhoca, Kalkandere, Kendirli İyidere Bölgesi, Pazarköy, Güneysu Bölgesi, Dörtyol Salarha Muradiye Bölgesi, Derepazarı Bürücek, Alipaşa Bölgesi, Veliköy, Gündoğdu, Bozukkale Bölgesi ve bu bölgelerde oluşturulacak olan uydu kentlerde, ilköğretim ve liselerin yanı sıra, alışveriş merkezi, sağlık yerleşkesi, minyatür spor alanları, kreş ve bakım alanları, camii ve diğer sosyal ve kültürel alanlar da oluşturularak bu sayede şehir içi göç engellenmiş, bu sayede şehir kalabalığı ve buna paralel tıkanıkların önüne geçilmiş olacak.
 
Rize Ticaret Odası Dergisini Yayın Olarak Değiştirmek
 
Sadece alıp verilen plaket, oda olarak yapılan gezi ve ziyaretlerin kullanıldığı bir dergi değil, daha çok sektörlerin, sosyal ve kültürel sıkıntıların ve çözümlerinin de yer alacağı yayın organı olacak. Dergi sadece yaptıklarımızı değil yapmamız gerekenlerin anlatıldığı eleştirel, yön gösterici, yapıcı ve katma değer üreten bir haber anlayışı ile içerik oluşturulacak. Odamızın ayrıca şeffaf ve tarafsız ilkeler doğrultusunda,  şikayetlerin veya övgülerin de yer alacağı bir yayın organı haline gelecek. Her sayıda mutlaka birkaç üyemizle röportajlar, sorunlar, üretim alanlarımız ve büyümek isteyen markalarımız ve ayrıca tanıtımları için de dergide ücretsiz olarak belirli sayfalar tahsis edilecek.
 
Rize Sanayi Ticaret Şehri Olduğu Algısı Yaratmak Ve Yerleştirmek
 
Rize şehrimiz 2013 yılı TÜIK verilerine göre sanayi kenti olduğunu ve ayrıca Türkiye genelinde ilk 50 şirket arasında Rize Kurulu Çaykur’dan dolayı, Rize Sanayi ve Ticaret kentidir.
 
Ayrıca Rize merkez için;
 
• Kuru Gıdacılar Depo, Üretim-Satı Sitesi,
• Soğuk Hava Depoculukları,
• Mobilyacılar Sitesi,
• Keresteciler Sitesi,
• Otomobil Oto Sanayi ve Galericiler Sitesi,
• Demir Doğramacılar Sitesi,
• Alüminyum ve Plastik Doğrama Sitesi,
• Taşıma ve Ambarcılar Sitesi,
• Ağır Sanayi Sitesi,
• Organik Ürünler ve Tarımsal Üretim Sitesi,
• Makine Bakım, Onarım ve Ekipman Üretim Sitesi oluşturacağız.
 
Çay Fabrikaları için;
 
• Kuru Çay Depolama Hizmetleri,
• Satı ve Paketleme Entegre Tesisleri,
• Ticaret Borsası stok ve Yediemin Depolama Tesisleri,
• Çay fabrikaları çay toplama dönemi dışında üretimde tutabilme çalışmaları,
• Organik Gıda Üretimi,
• Gıda işleme Tesisleri,
• Balık Üretim Tesisleri,
• Sanayi üretim alanları.
 
Kooperatifler için;
 
• Et Entegre Kooperatifçilik
• Yeşil, Kuru Meyve, Marmelat ve Komposto Dolum Tesisleri
• Süt ve Süt Ürünleri Entegre Üretim ve Satış Entegrasyonu
• Balcılık
 
Akredite Üye Projesi Akredıte Olan Odamızın Üyelerini De Odamıza Akredite Edeceğiz
 
Şöyle ki akredite olan üyelerimizi ilimizde, bölgemizde, ülkemizde ve uluslar arası pazarlarda sektörlerine uygun ürün satışlarında ve projelerinde sürekli olarak yanlarında olacağız. Gerekli teknik altyapıları ile gerekli hallerde finansal olarak da desteklerimizle büyümelerini sağlayacağız. Belirli kıstası olan üye akreditasyon sürecinden olumlu üyelerimiz odamız imkânlarından sonuna kadar yararlandırılmaları sağlanacaktır. Ayrıca üye akreditasyonu sonucunda akredite olan üyelerimiz, dışarıdan gelen hizmet veya iş taleplerinde birinci olarak akredite puanına göre yönlendirilecek bu sayede, il dışına ve ülke dışına iş yapabilmeleri daha da kolaylaştırılabilecek. Bu proje Türkiye’de ilk akredite üye uygulamasının da öncüsü olacaktır.
 
Sanayi –Üretim- İstihdam
 
Cumhurbaşkanımızın veya Başbakanımızın yurt dışı seyahatlerinde İlimizdeki ticari sanayi üretim istihdam ve endüstriyel tarım ile birlikte hizmet sektörü ve ticari faaliyetleri artırabilmek için İşadamları ile seyahatleri döneminde ilimizden de akredite olan üyelerimizin en az birini gönderebilmek için gerekli girişimlerde bulunacağız. Uçakta yer bulunamaması halinde bölgesel ülkelere kendi imkânlarımızla gidilerek, organizasyona katılabilmeyi sağlayacağız.
 
Hukuksal Danışmanlık Hizmeti
 
Tüm üyelerimizin ticari faaliyetleri sırasında karşılaşacakları her türlü sorunla ilgili konunun uzmanı bir avukat’a yönlendirmek suretiyle, oda olarak gerekli desteği vereceğiz. Bu sayede, üyemizin karşılaştığı sorunun çözümüne yönelik, katkı sağlamış olacağız.
 
Fuar Katılımı
 
Yıl içerisinde, dünya da en bilinen ve talep gören en az 5-10 fuara katılacağız. Bu fuarlarda üyelerimizin talebi doğrultusunda büyük bir stant alanını kiralayarak, Rize Ticaret ve Sanayi Odası olarak ilgili firmalara bölüştüreceğiz. Böylece, daha büyük fuar alanını daha ucuz fiyatla kiralamalarına öncülük etmiş olacağız.
 
Rize İçin Araştırma Bitirme Tezleri
 
Üniversite’nin, başta mühendislik, idari ve sosyal bilim bölümleri olmak üzere, Rize için lisans bitirme tezi, yüksek lisans ile doktora ve doçentlik tezlerinde, Rize ile ilgili araştırma yapmaya teşvik ve katma değer yaratacak projeleri seçmek amacıyla, ödüllü yarışmalar düzenleyeceğiz. Dereceye giren projelere ödül vererek, ilimiz için proje üretimini artırarak, verimliliğini sağlayacağız.
 
Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu;
 
İpek yolu demiryolunun Ovit tüneline bağlantısının sağlanması için projelendirme çabaları göstereceğiz.
 
İkinci Organize Sanayi Bölgesi
 
Öncelikle, projenin hazırlanması için öncülük sağlayacağız ve bu projeyi sonuna kadar destekleyeceğiz.
 
Rize Serbest Bölgesi
 
Serbest bölgeye yeni alanlar kazandırarak, aktif hale getireceğiz.
 
Ticaret Odası İftar Yemekleri
 
2500 kişilik, sektörlere veya gruplara yönelik organizasyon ile paylaşımı ve kaynaşmayı sağlayan, aynı zamanda bilgilendirme etkinliğine dönüşen iftar yemekleri düzenleyeceğiz. İsme rezervli bir  şekilde davetler olacak. Protokol üyeleri ile değil, aksine birlik ve beraberlik amaçlayan bir şekilde bütün Rize halkı ile kaynaşmış olacağız.
 
Oda Kayıt Belgesi
 
Ticari faaliyetlerde üyelerimizin bir yıl boyunca 1 adet belge bedelsiz olarak verilecektir. Bu belgeden doğan TOBB’a ödenmesi gereken bedel odamız tarafından karşılanacaktır. Ancak bu uygulamadan, odamıza borcu olanlar yararlanamayacaktır.
 
Istişare kahvaltısı Meclis veya yönetim kurulu üyeleri olarak her ay talep edilmesi
durumunda en az 5 üyemize oda-üye, üye-oda ilişkilerini artırmak adına kahvaltılarda bulunacağız.
 
Meclis ve yönetim toplantılarımız Meclis toplantılarını ve yönetim kurulu toplantılarını belirli dönemlerde, ilçelerle el ele birlikteliği artırmak adına, o ilçelerde belirli toplantılar yapacağız. Ayrıca ilçelerinde sorunlarını burada dinleme imkânımız olacak.
 
Meslek komite toplantıları Seçimleri tüm meslek grubu üyeleri ile yılda en az bir kez
kaynama, dayanışma, bilgi alışverişinde bulunmak üzere,üyelerin katkıları ile, yemekli toplantılar düzenleyeceğiz.
 
NACE Kodları
 
Tüm meslek grupları NACE kodları ile birlikte yeniden gerçeklerini yapıp yapmadıkları tespit edilerek, ileriki dönemlerde yeniden gruplaşmalar olmaması için revize edilecek.
 
Bilgi paylaşım havuzu;
 
Odamız bünyesinde daha gelişimi bir bilgi havuzu oluşturulacak. Sektör tabanlı gelişmeler, teşvikler, hibeler ve diğer destekler ve kitle iletişim araçları ile bilgilendirileceği gibi gerekli halde odamız ilgili personeli tarafından da talep durumdan yerinde ziyaretler ile bilgilendirme sağlanacak.
 
Ihtisas gümrükleri
 
Rize’de var olan Ihtisas gümrük sayıları artırılacak bu sayede Rize gümrügü işlevsel hale gelecek. Endüstriyel genişleme merkezi ve lojistik merkez olma yolundaki çalışmalar da
Hızlanmış olacak.
 
Rize için Kamu spotu
 
Yazılı ve görsel basında ilimizin tanıtılması ve katma değer sağlaması, marka değer yaratılması veya korunması ile ilgili çeşitli kamu spotlarının yapılması için fonlar ayarlanacak.
 
Odamızın üye sayılarının artırılması
 
En kısa sürede odamıza verdiğimiz hizmetlerden dolayı üye kazanımları artırılacak ve bu artış için gerekli çalışmalar başlatılacaktır.
 
 Hizmet, Üretim, Ciro bazında artış
 
Yönetimde olduğumuz süre sonunda çay ve maden sektörü dışındaki alanlardan  sağlanan geliri, en­asyondan arındırılmışşekilde, %40 oranında artırmak için gerekli araştırma ve çalışmaları yapacağız.
 
Anket çalışmaları
 
Grup çalışmaları harici yapılacak çalışmalar her yıl kalitemizi daha da artırabilmek amacı ile mevcut yılımızın değerlendirmesi için üyelerimiz ile anket çalışmaları yapacağız.
 
 Seçim Günü Üyelerimize Destek
 
Önümüzdeki dönem Rize Ticaret Odası seçimleri için, ilçelerimizden gelen üyelerimizin, ulaşım ve şehirdeki yemek giderlerini Rize Ticaret ve Sanayi Odası karşılayacaktır.
Asım ÇİLLİOĞLU