Zülfü Livaneli'nin lugatımıza soktuğu İbni Haldun’un çok doğru bir tespitidir ‘’ Coğrafya kaderdir’’ sözü.. Evet doğduğunuz coğrafyayı kendiniz tercih edemezsiniz bu kaderinizdir lakin doğduğunuz coğrafyanın zorluklarını bilip buna göre kendinizi geliştirirseniz coğrafyanızdan kaynaklı kötü şartlarla daha kolay baş edebilirsiniz.
 
Bedri Rahmi Eyüboğlu meşhur dizelerinde tam da bundan bahseder.
 
En azından üç dil bileceksin
En azından üç dilde
Ana avrat dümdüz gideceksin
En azından üç dil
Çünkü sen ne tarih ne coğrafya
Ne şu ne busun
Oğlum Mernuş
Sen otobüsü kaçırmış bir milletin çocuğusun …
 
İyi de Coğrafya ile futbolun, edebiyat ile Trabzonspor’un ne alakası var diye sorabilirsiniz.
 
Anlatayım!..
 
-  Eğer Trabzonspor gibi Ülkenin ekonomik, siyasi, sosyal merkezine ( İSTANBUL) 1100 Km. uzakta iseniz bu coğrafi şart bir seçim değil sizin kaderinizdir.
- Eğer ekonomik olarak sizden 5-10 kat büyük rakiplerle mücadele etmek zorunda kalmışsanız burada eşitlikten bahsedemeyiz bu sizin coğrafi konumunuzla ilgilidir ve kaderinizdir.
- Eğer Siyasi olarak, etki alanı olarak sizden 10-20 kat büyük rakiplerden kazanımlarınızı (2010-11 şampiyonluk) kurtarma mücadelesi veriyorsanız burada adaletten bahsedemeyiz bu sizin sosyopolitik zayıflığınızla ilgilidir, coğrafidir, kaderinizdir.
- 81 ilde milyonlarca taraftarı olan kulüplere karşı Karadenizin 800 bin nüfuslu küçük bir vilayeti olarak rekabet etmek zorunda kalmışsanız burada denklikten bahsedemeyiz bu sizin kaderinizdir.
 
Sonuç itibariyle Sen Trabzonspor isen oyuna 1-0 geride başladığının bilincinde hatta oynanırken senin aleyhine kuralların değişebileceğini bilip ona göre hareket etmek zorundasın.
 
-Fatih TERİM’in milli takımla ilişiği kesildikten sonra GALATASARAY ile 1905 Tl. göstermelik anlaşma imzalayıp milli takımdan 10 milyonlarca lira tazminat alması konuşulmaz ama yıllar sonra milli takımı Avrupa şampiyonasına götürme başarısı gösteren Şenol GÜNEŞ Bordo Mavi kravattan dolayı infaz edilir.
-Sen futbolcu havuzunun en sıkıntılı döneminde sakat dönebileceğini bile bile Milli takımlara futbolcu uğurlarken ( Novak=Çekya, sakat döndü 6 hafta yok) Rakibinin türlü entrikalar ile Oyuncularını Milli takımlardan saklayabileceğini ( Emre=Türkiye, Vedat Muriqi=Kosova, Sakat diye yollanmadılar) bilmelisin.
 
Velhasıl Trabzonspor kendine bir hedef koymuşsa, şampiyonluğu hedefliyor ise bu olumsuzlukların misli ile artacağını bilmeli ve kadrosunu ona göre dizayn etmelidir.
 
Trabzonspor; başkanı, yönetimi, hocası, futbolcusu hatta taraftarı bu yazdıklarımı kulağına küpe etmelidir ki Güneşli günlere çıkabilelim..