İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, Karadeniz’deki deniz kirliliğine dikkat çekerek “Karadeniz S.O.S veriyor” dedi.
 
İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, "Karadeniz’de deniz kirliliğinin azaltılması, deniz ekosisteminin korunması, Karadeniz Bölgesi’nde ve Türkiye'de balıkçılık sektörünün son durumunun araştırılması" için TBMM Başkanlığına önerge verdi.
 
Önerge, AK Parti’nin ret ve MHP'nin çekimser oyları ile reddedildi. Oylama sonrası bir açıklama yapan Örs, “Karadeniz’de deniz kirliliğinin artması, ekosistemin korunması ve balıkçılık sektörünün uğrayacağı zararların giderilmesinin araştırılması için vermiş olduğum araştırma önergesi keşke kabul edilseydi. Çünkü kirlilik Karadeniz’in geleceğini tehdit eder hale geldi. Deyim yerindeyse Karadeniz artık S.O.S veriyor” dedi.
 
Önergesinin gerekçesinde, bölge üniversitelerinin yapmış olduğu inceleme sonuçlarına dikkat çeken Örs, "Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri öğretim üyeleri Karadeniz’i ve balıkçılığı tehdit eden kirliliğe çözüm bulmak adına deniz çöplerinin azaltılması ve deniz ekosisteminin korunmasına yönelik projeler ve araştırmalar yapmaktadır. Karadeniz’de yapılmış olan ilk incelemelere göre, Karadeniz’de kilometrekare başına yaklaşık 1 milyon mikroplastik yani 5 milimetreden daha küçük plastik parçacıkları tespit edilmiştir. Tespit edilen kirliliğe nehirler, balıkçılık aktiviteleri, kıyısal yerleşim derin deniz deşarjları, özellikle kıyılardaki çöp boşaltma alanlarının neden olduğunu belirtilmiştir. Balıklar ve omurgasız canlılar bu kirlilikten oldukça fazla etkilenmektedirler. Bunun sonucunda Karadeniz ve ülkemizdeki balıkçılık sektörü de son derece olumsuz etkilenmektedir. Bu durum, balıkçılığın gerilemesine ve yıllar sonra balık miktarı ve çeşitliliğinde önemli derecede azalmalara neden olacaktır." dedi.
 
Gerekçede Karadeniz'de en sık görülen mikroplastiklerin kanalizasyon yoluyla denize ulaştığını belirten İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, "Karadeniz'de en sık rastlanan mikroplastikler, sentetik kıyafetlerin yıkanması sonucu kanalizasyon yoluyla denizlere ulaşan mikrofiberler ve büyük boyutlu plastiklerin parçalanması sonucu oluşan mikro parçacıklardır. İnsanların kullandıkları ambalajlar başta olmak üzere; cam, metal, plastik, strafor gibi katı atıklar kullandıktan sonra geri dönüşüm sistemleri yerine maalesef doğaya bırakılmaktadır. Özellikle son yıllarda Karadeniz'de doğa, yayla ve kıyı turizminin gelişmesi ve piknik gibi günübirlik aktiviteler sonucunda ortaya çıkan katı atıklar bulundukları yerlere, havzalara, dere yataklarına bırakılmaktadır. Bu atıklar doğrudan ya da rüzgâr ve akarsular yoluyla hem doğaya hem de denize ulaşarak kirliliğe neden olmaktadır." dedi.
 
Vermiş olduğu önergenin gerekçesini TBMM kürsüsünden açıklayan ve kıyı balıkçılığının yok olma tehditi ile karşı karşıya olduğunu vurgulayan Hüseyin Örs,"Karadeniz'de küresel ısınma, kıyıların doldurulmasıyla oluşan deniz kirliliği ve sayıları azalan ve boyları küçülen balıkların bilinçsiz ve aşırı avlanmasıyla kıyı balıkçılığı da yok olma tehdidiyle karşı karşıyadır. Karadeniz'de kıyılarda oltayla ve ağla yılın on iki ayı avlanan yerli balıklardan mezgit, barbun ve kalkan sürülerinde azalma ve boy küçülmesi yaşandığı gözle görünen bir gerçektir. Balıkların yaşadığı alanlar dolgularla, yollarla ve parklarla yok edilmekte, belediyelerimiz "derin su deşarj sistemi" adı altında evsel atıkları denize atmakta, bu atıklar arındırılmadan sulara karışmaktadır. Bu durum balık popülasyonunun geleceğini tehdit etmektedir. Yapılan bir araştırma sonucuna göre, Karadeniz'de kalıcı organik kirleticiler, metaller, böcek ilaçları, biyositler, ilaçlar, alev geciktiriciler, endüstriyel kirleticiler ve kişisel bakım ürünleri dâhil olmak üzere, deniz ekosistemi ve insan sağlığı için tehlikeli 124 madde tespit edilmiştir." diyerek tehlikeye dikkat çekti.