Görüşmenin ana gündem maddesi Suriye meselesi olacak. İki lider Suriye meselesinin çözümü konusunda görüş alış verişinde bulunacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ayrıca PYD-YPG konusunda Türkiye'nin hassasiyetlerini bildirecek.

S-400 Savunma Sistemi

Görüşmede Türkiye ve Rusya savunma sanayii yetkilileri arasında müzakere çalışmaları süren S-400 füze savunma sistemi konusu da ele alınacak. Bu konuda özellikle teknoloji transferi ve fiyat konusunda görüşmenin yoğunlaşması bekleniyor.

Ekonomik Adımlar

Ziyaret kapsamında ayrıca iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler de masaya yatırılacak. Putin, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için atılacak adımları, özellikle gıda alanındaki kısıtlamaların kaldırılması ve vize serbestisi konularını da ele alacak. Erdoğan ve Putin görüşmesinde iki ülke arasındaki turizm faaliyetlerini geliştirmek için atılacak adımlar da değerlendirilecek.

Beşinci Görüşme

Türkiye ile Rusya arasında 24 Kasım 2015'te yaşanan uçak krizinin ardından iki lider, ilk kez 9 Ağustos 2016'da St. Petersburg'da bir araya gelmişti. Daha sonra 3 Eylül 2016'da Çin'deki G-20 Liderler Zirvesi'nde bir araya gelen Edoğan ve Putin, 10 Ekim 2016'da İstanbul'daki 23'üncü Dünya Enerji Kongresi'nde de görüşmüştü. Erdoğan ve Putin, son olarak 10 Mart'ta Moskova'da ÜDİK toplantısına başkanlık etmişti.

Esad'ın Kaderi Belli Olacak Mı?

Rus basınında Erdoğan ile Putin'in görüşmesi hakkında "İki lider, Esad'ın kaderini belirleyebilecekler mi? Erdoğan'ın Soçi ziyareti sürprizlere gebe" yorumu yapıldı. Kimyasal saldırı sonrası Esad'ın koltuğunun ciddi anlamda sallandığı belirtilen haberlerde, "Erdoğan ve Putin'in Soçi'de bir numaralı gündem maddesi Suriye olacak. Erdoğan, her zaman Esad'ın gitmesinden yanaydı" denildi.

Rusya'nın 'Dört Bölge' Önerisi Görüşülecek

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Erdoğan ile Putin arasında bugün gerçekleşecek zirvede, ticaret hacminin ve karşılıklı yatırımların artırılması, turizmin geliştirilmesi, enerji işbirliğinin güçlendirilmesi gibi konularının ele alınacağını belirtti. Dışişleri yetkilileri de zirvede ayrıca Rusya'nın 'Suriye'deki tarafların çatışmasını engellemek amacıyla dört gerilimi azaltma bölgesinin oluşturulması' teklifinin masaya yatırılacağını söyledi. Rusya, daha önce İdlib'de, Humus'un kuzeyinde, Şam yakınındaki Doğu Guta'da ve ülkenin güneyinde dört bölge kurulmasını önermişti.
 
Editör: TE Bilisim