Suudi Prens Alwaleed bin Talal, düzinelerce kıdemli Prens ve Bakanın hedef alındığı büyük bir yolsuzluk operasyonu kapsamında gözaltına alındı.

Suudi Arabistan'da Kral Salman ve ve veliaht Prens Muhammed bin Salman'ın iktidarını sağlamlaştırmak amacıyla kurduğu Yolsuzlukla Mücadele Komisyonunun ilan ettiği bildiriye göre 11 prens ve eski bakanlar tutuklandı.

Ülkede rüşvet ve yolsuzlukların engellenmesi için komisyon kurulmasını kararlaştıran Kral Selman bin Abdulaziz'in ciddi yaptırım kararları aldığı kaydedildi.

Yemen'den, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a balistik füze saldırısı gerçekleştirilmesinin ardından ülkede hareketli dakikalar yaşanmaya başladı.

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in kraliyet kararnameleri yayımlayarak kabinede revizyona gittiği kaydedildi.

Kraliyet kararnameleriyle Suudi Arabistan'da Kraliyet Muhafızları, Ekonomi ve Planlama bakanları ile Deniz Kuvvetleri Komutanı değiştirildi.

Ayrıca ülkede rüşvet ve yolsuzlukların engellenmesi için Yolsuzlukla Mücadele Komisyonunun kurulması kararlaştırılarak ciddi yaptırımların olacağı bildirildi. Komisyonun, kişi, kurum ve kuruluş yetkilileri hakkında gerekli incelemeleri yapma yetkisinin bulunduğu, yapılan araştırmalar neticesinde yolsuzluk yaptığı kesinleşenlerin mal varlıklarını dondurma, haklarında gözaltı kararı verme ve yurtdışı çıkış yasağı koyma yetkilerinin olacağı kaydedildi.

Prensler Ve Bakanlar Gözaltında

Reuters'ın geçtiği son dakika haberine göre 10 prens ve 12 eski bakanın gözaltına alındı. Suudi Arabistan’ın Resmi Haber Ajansı SPA’da saat 22.20’de yayınlanan Kraliyet Kararnamelerine göre rüşvet ve yolsuzluklara bulaşmış olanlar hakkında işlemlerin başlatılması ve araştırmaların sürdürülmesi için bir komisyon kurulmasına karar verildi.

Paralarına El Konulacak

Ülkede rüşvet ve yolsuzluklara karşı mücadele amacı güden komisyonun alacağı kararlar doğrultusunda rüşvet ve yolsuzluğa bulaştığı tespit edilen şüphelilerin, yurt dışına çıkışları engellenecek, bankalardaki tüm paralarına el konulacak ve tüm şirketleri kontrol altında tutulacak. Araştırmalar sonucunda suç unsurları sabit olanların ise derhal tutuklanacakları belirtildi.

"Kolera Ve Atık Suyu Projesi Usulsüzlüğü" İddiası

Gözaltına alınan isimler hakkında bilgi verilmezken, aralarında bir kadının da olduğu ve bu kişilerin yolsuzluk nedeniyle gözaltına alındıkları ifade edildi.

Haberde "Kolera ile ilgili ve Cidde'deki atık suyu projesi usulsüzlüğü" gibi birden fazla yolsuzluk dosyası nedeniyle gözaltıların gerçekleştirildiği kaydedilirken, resmi makamlardan henüz bir açıklama yapılmadı.

Kraliyet kararnamesi gereğince bu gece kurulduğu ilan edilen Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu, tutuklama, malvarlığına el koyma ve gerekli diğer işlemleri yapmak ile yetkilendirilmiş, başkanlığına da Kral Selman'ın oğlu Veliaht Prens Muhammed bin Selman getirilmişti.

Balistik Füze Savuşturulmuştu

Dün gece saatlerinde Suudi Arabistan liderliğindeki Koalisyon Güçleri Komutanlığı, Yemen topraklarından başkent Riyad'a atılan balistik füzenin başarıyla imha edildiğini duyurdu.

Koalisyon Güçleri sözcüsü Albay Turki el-Maliki tarafından yapılan yazılı açıklamada, Yemen topraklarından akşam 20:07'de Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a atılan balistik füzenin, hava savunma sistemleri tarafından başarıyla imha edildiği belirtildi.
 

Editör: TE Bilisim