Şiddet Ve Korku

Aslında her şey bir facebook sayfasında oluşturulan grupla başladı. Birbirine meydan okuyan insanlar, yabancı bir numarayı arama konusunda iddialaştı. İşte bu andan itibaren Momo devreye girdi. Meydan okumaya katılan insanlardan bazılarının telefonlarına whatsapp üzerinden, Momo'dan mesajlar gelmeye başladı. Bu mesajlar çoğunlukla şiddet ve korku içeren fotoğraflardı. Sonra olay daha korkunç bir hal almaya başladı. Artık birçok insan tehdit içeren mesajlar alıyordu. Bu tehditlerden biri de kişisel bilgilerin açıklanmasıydı.

Üç Ülke Uzantılı

Momo'da, Meksika (+57), Japonya (+81) ve Kolombiya (+52) uzantılı üç ayrı numara kullanılıyor. Bu namaralar kişilere ulaşıyor ve onları önce tehdit edip sindiriyor daha sonra ulaşmak istediği her şeye ulaşıyor. Özellikle de Latin Amerika'da yetkililer bu çirkin kadın yüzünün telefonun ekranında belirip kullanıcılara meydan okumasına karşı alarma geçmiş durumda. Ancak oyun Latin Amerika sınırlarını çoktan aşarak ABD, Fransa ve Nepal'e kadar yayıldı bile. Meksika polisi Momo oynamanın yarattığı tehlikeleri şöyle sıralıyor:

Kişisel bilgileriniz çalınabililiyor.

Şiddet öven bir dil kullanılıyor ve kişiler intihara sürüklenebiliyor.

Kullanıcılar tehdit ve taciz ediliyor.

Kişilerden zorla para elde edilebiliyor.

Oyuna katılanlar, depresyon ve kaygı ataklarına kapılabiliyor.

Görmezden Gelin

İspanya polisi de konu ile ilgili devreye girerek sosyal medya kanalları üzerinden gelecek absürt oyun davetlerini görmezden gelme konusunda uyarıda bulunuyor. Polis twitter üzerinden ilettiği mesajlarla tehlikeye dikkat çekmeye çalışıyor. Polis, #SaçmalıklarıGormezden- Gelin etiketi altında, kullanıcılara Momo'dan uzak durma ve aptalca trendlerin whatsapp üzerinden yayılmasını engelleme çağrıları yapıyor. Ancak tüm bu uyarılara rağmen Momo, whatsapp sınırlarını da aşmış durumda. Çünkü Momo, çocuklar arasında çok popüler olan sanal inşaat oyunu Minecraft'ta da bir oyun karakteri olarak görülmeye başladı bile.

Karakter nasıl yaratıldı?

Japonya'da, Vanilla Müzesi'nde 2016 yılındaki sergide görücüye çıkan "Momo" isimli heykel etkinliğin en çok ilgi çeken işlerinden biriydi.

Birçok kişi onunla çekilen fotoğraflarını sosyal medya hesaplarından paylaştı ve bu şekilde de Instagram'da yayıldı. Meksika polisi, bu sırada bir kişinin Instagram'da rastladığı fotoğrafı kestiği ve Momo karakterini yarattığı görüşünde.
 
Editör: TE Bilisim