Müslümanların en kutsal zaman dilimi Ramazan-ı Şerif ayı bugün kılınacak teravih namazı ve pazarı pazartesiye bağlayan gece kalkılacak sahur ile başlayacak. Gönüllerimizi Rahmet-i Rahman’ın nuruyla dolduran Ramazan’ın heyecanı İslam coğrafyasını sararken, ilahiyatçılar da bu kutsal zaman diliminin nasıl idrak edilmesi gerektiği yönünde uyarılarda bulundu.

Bayraktutar: Her geceyi kadir gecesi bilmeliyiz

Diyanet Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktutar, Ramazan’ın rahmet ve bereket ayı olduğunu belirterek, “Ramazan Allah’ın kullarına karşı rahmetini geniş tuttuğu bir aydır. Duaların reddedilmediği bir dönemdir. Bu ayda Kur’an-ı Kerim semaya indirilmiş, Kadir gecesinde de Peygamber Efendimize verilmiştir. Özellikle bir Kadir Gecesi var ki Ramazan’ın içine gizlenmiştir. Ramazan’ın her gecesi Kadir Gecesi şuuruyla idrak edilmelidir. Zira bin aydan daha hayırlıdır” dedi. Ramazan’da kırgınlıkların son bulması gerektiğini kaydeden Bayraktutar, “Ramazan gecelerini dua ve ibadetle geçirelim. Allah’a ulaşmanın yollarını arayacağız. Allah bu sevgiyi gönlümüzden eksiltmesin. Ramazan’da kavgadan gürültüden uzak duralım. Ne kadar çok ibadet edersek o kadar güzel olur. Ülkemizin birlik ve beraberliğine çok dua etmek gerekir” şeklinde konuştu.
 
İbadetlere önem vermeliyiz

Ömer Faruk Korkmaz Hoca ise, Ramazan-ı Şerif’in eşsiz duyguları da beraberinde getirdiğini kaydederek “Kalplerdeki iman heyecanının mahyalarda resim edildiği mübarek bir aydır Ramazan. Ramazan, insan bünyesindeki bütün azaların oruç tuttuğu bir aydır. Göz harama bakmaktan sakınır, dil gıybetten katiyyen geri durur, kulak gayr-ı meşru şeyleri dinlemez, el ancak helale uzanır ve ayak ancak hayra yürür bu mübarek ayda” dedi. İbadetlere büyük önem verilmesi gerektiğini belirten Korkmaz, “Ramazan’ın taşıdığı bunca manayı, sayısızca remzi bîhakkın idrak ederek tutmaya çalışmalıyız oruçlarımızı” şeklinde konuştu.

Vatandaşlara ‘yüksek fiyat ve indirim’ uyarısı

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, tüketicilerin ramazanda fiyatları yükseltenlere ve fırsatçılara karşı duyarlı olmaları gerektiğini belirterek, “Gerek gramaj gerekse ürünün içeriği konusunda bilinçli olmalıyız. Özellikle ramazanda ‘indirim’ adı altında, aldığımız ürünler genellikle kalitesiz ve sağlıksız oluyor. Son kullanma tarihi de ya geçmiştir ya da geçmeye yakındır. Tüketiciler bu tür durumlara karşı dikkatli olmalıdır” dedi. Şahin, ramazan ayının yaklaşmasıyla tüketicilerin özellikle gıda ürünlerindeki fiyat artışlarına karşı duyarlı olması gerektiğini söyledi.

Aç karnına alışverişe çıkma

Ramazanda aç karnına alışverişe çıkılmaması tavsiyesinde bulunan Şahin, şöyle konuştu: “Gündüz vakti, yani iftarınızı açmadan alışverişe giderseniz karnınız aç olduğu için ihtiyacınızdan çok daha fazlasını almaya başlarsınız. Bunların fiyatlarına da karnımız aç olduğu için bakmayız. Bu yüzden alışverişe mutlaka iftardan sonra gidilmelidir. Hatta liste yaparak gitmek gerekiyor. Ramazanda fırsatçılar bitmiyor. Her ramazanda ortaya çıkıyorlar. Çünkü bir aylık hassas uzun bir dönem var. Kampanyalı ürünlerin birçoğu genellikle kalitesiz ve sağlıksız olabiliyor. Bunlara dikkat etmek gerekir.”

İstanbul’da Halk Ekmek pidesi 1 lira

Ramazan ayı boyunca İstanbul Halk Ekmek büfelerinde pide 1 liradan satılacak. İstanbul Halk Ekmek AŞ’nin duyurusuna göre, 300 gramlık pide, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterlik koordinasyonunda alınan karar gereği 2018’de olduğu gibi  bu yıl da 1 liradan satışa sunulacak.
Editör: TE Bilisim