Ulaşmak İstiyoruz

Trabzon Çölyak Derneği çölyak hastalığına dikkat çekmek için Trabzon’da harekete geçti. 6 Nisan 2017’de kurulan dernek seminerler ile çölyak hastalarını bilinçlendiriyor. Dernek son olarak Çölyak Hastaları ile Sera Gölü’nde hastalık ile mücadeleye dikkat çekmek için bir araya geldi.  Çölyak Hastaları Derneği Başkanı Akın Şahin, “Bütün Çölyaklılara ulaşmak istiyoruz” dedi.

Toleransı Yok

KTÜ Hekimlerinden Dr. Murat Çakır, “Eğer bir şikâyetiniz varsa herhangi bir şey de bulunamamışsa biz çölyak araştırması yapılması gerektiğini söylüyoruz. Toleransı olmayan bir hastalık Bizim şuan çocuk bölümü olarak 200’e yakın hastamız var. Trabzon geneline bakıldığında 2 bin hasta olması lazım. Şuan da hastanın yüzde 90’ı tanı almadan yaşıyor. Bu bir halk sağlığı problemi” dedi.

Trabzon Genelinde Yüzlerce İnsan Var

Çakır yaptığı açıklamada tanıdan emin olunması gerektiğine vurgu yaparak hastaları diyetlerine uymaları gerektiği konusunda uyardı. Çakır; “Eğer bir şikâyetiniz varsa herhangi bir şey de bulunamamışsa biz çölyak araştırması yapılması gerektiğini söylüyoruz. Baş ağrısı, eklem ağrısı hepsinin altında bir çölyak olabilir. 

Teşhisin çok doğru konulması lazım. Çünkü ömür boyu diyet gerekiyor. Kişinin kendinden şüphelendiğinde doktora başvuru yapması gerekiyor. Doktorun bu hastalık için gerekli testleri istemesi lazım. Sosyal olarak kişiyi etkiliyor. Hayatı boyunca restoran da yemek yiyemez, simit yiyemez. Bu bir hastalık değil yaşam tarzı. İlk 6 ay çok zor. Ne kadar erken tanı koyulursa alışması o kadar kolay olur. Toleransı olmayan bir hastalık bir gram bile kaçırılmamalı. Bizim şuan çocuk bölümü olarak 200’e yakın hastamız var. Trabzon geneline bakıldığında 2 bin hasta olması lazım. Şuan da hastanın yüzde 90’ı tanı almadan yaşıyor. Bu bir halk sağlığı problemi. Tanı için doktorların daha dikkatli olması lazım.” ifadelerini kullandı. 

Artık Çocuğumuz Gibi Yaşıyoruz

Çölyak Hastaları Derneği Başkanı Akın Şahin ise; “Bölgemizde yüzlerce çölyak hastamız var amacımız çölyak hastalığına yönelik farkındalık oluşturmak. İhtiyacı olan insanlara yardımcı olmak istiyoruz. Çölyak bir hastalık değil yaşam biçimi bunu insanlara daha iyi anlatabilmek ve bütün çölyaklılara ulaşmak istiyoruz” ifadelerini kullandı. Çocuğu Çölyak Hastası olan Fikri Yılmaz çocuğunun hastalığını kabullendiğini belirterek kendilerinin de onun gibi yaşadığını ifade etti. Yılmaz; “5 buçuk yaşında çocuğum var 1 buçuk yıl önce çölyak hastalığı teşhisi koyuldu. Önce bağırsaklarında düzensizlik olduğu söylendi. Daha sonra başka doktorlar tahliller sonucu çölyak hastalığı teşhisi koydu. Biz diyetlerine uyuyoruz. Şuan da düzelme var. Dikkat ettiğimiz sürece sıkıntı yok. 5 buçuk yaşında ama kendisi bu hastalığa karşı bilinçlendi. Dışarı da hiçbir şey yemiyor. Zorlukları tabiî ki var. Biz de artık çocuğumuz gibi yaşıyoruz” diye konuştu. 

Sonay ÇALUK 
 
Editör: TE Bilisim