Türkiye'de yaz saati uygulaması kalıcı olarak devam ediyor fakat Avrupa saatleri bir saat geri aldı ve kış saati uygulamasına geçti. Mobil telefonlarda otomatik saat ayarı olduğu için Türkiye'de birçok vatandaşın saati geri alındı. Hal böyle olunca mağdur olan kişiler "Saat kaç?" araması yapmaya başladı.

Avrupa Birliği ulaştırma bakanları, Avrupa Komisyonu'nun yıllık saat değişikliklerini kaldırma konusunu görüşmek üzere 29 Ekim Pazartesi günü gayri resmi bir toplantı yapacak.

Toplantıda ülkelerden kalıcı yaz veya kış dönemlerini tercih etmelerinin isteneceği belirtiliyor.

Avrupa Birliği (AB), Ağustos ayında yaptığı bir anket sonucunda yaz saati-kış saati uygulamasını, AB vatandaşlarının büyük bir bölümünün karşı çıkması üzerine kaldıracağını duyurmuştu. AB, uygulamaya devam edilip edilmemesi için Temmuz ayında 5 milyona yakın Avrupalının katıldığı bir anket yaptı. AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, ankete katılanların yüzde 80'inden fazlasının uygulamanın kaldırılması yönünde görüş bildirdiğini açıklamıştı.

Saat uygulamasında yapılacak değişikliklerin üye ülkelerin hükümetleri ve Avrupa Parlamentosu tarafından onaylanıp yasalaşması gerekiyor.

Türkiye'de 7 Eylül 2016 tarihi itibariyle gün ışığından daha çok faydalanabilmek maksadıyla Resmi Gazete üzerinden ilan edilen karar neticesinde yaz saati uygulaması kalıcı olarak hayata geçirilmişti.
Türkiye'nin yanı sıra Rusya, İzlanda ve Beyaz Rusya yaz-kış saati değişimi uygulamasına son veren ülkeler arasında bulunuyor.

Avrupa ülkelerinde yaz saati uygulaması 28 Ekim Pazar günü saat 03.00'te saatlerin bir saat geri alınması ile sona erecek. Ülkeler yaz saati uygulamasına 31 Mart 2019 tarihinde geçecekler.
ABD'de yaz saati uygulaması 4 Kasım 2018'de sona erecek, 10 Mart2019'da yeniden başlayacak.
 
Editör: TE Bilisim