35’inci kez gerçekleşen buluşmada; Türkiye’nin 76 ilinde yaklaşık 150 muhtar katıldı. Gerçekleşen sempozyumda paydaşların uyuşturucu ve madde bağımlılığı ile mücadelede birliğine vurgu yapıldı. 

Trabzon Valisi Yücel Yavuz bağımlılık ile mücadelede muhtarların rolünün önemine değindi.  Vali Yavuz yaptığı açıklamada; “Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere başbakanımız bütün bakanlarımız, STK’lar hep berber bu konu ile mücadelede hem fikiriz.  Muhtarlık müessesesinin bu konuda ki önemi, görevi çok önemli. Mahallenizde bulunan nüfustan, unvanınızın sağladığı yetki ve donanım ile bulunduğunuz bölgede ki her sorundan aslında sorumlusunuz. Sizler sorumlusunuz.  Bu konu ile ilgili görevli bütün güvenlik görevlerimiz, kamu kurum ve kuruluşlarımız, STK’larımız ile sorumluyuz. Bizler birlik ve dayanışma içerisinde olmalıyız. En önemli görevlerden biride siz muhtarlarımıza düşüyor. Sizlerin bu konuya vereceği katkı son derece önemlidir” dedi. 

Son Derece Önemli Bir Mücadele

AK Parti Trabzon Milletvekili Ayşe sula Köseoğlu açıklamasında şunları kaydetti; “Gelecek nesillerimizi sağlıklı, vatana, millete hayırlı bir evla yetiştirmek anlamında önümüzde en önemli tehditlerden bir tanesi uyuşturucu tehdidi.  Sadece gençleri değil toplumun sosyal barış ve huzurunu etkilemek anlamında son derece önemli bir mücadele.”



Tekrar Topluma Kazandıracağız

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu açıklamasında; “Bu gün Büyükşehir Belediyesi olarak Düzköy yolu üzerinde uyuşturucu ve madde bağımlığı tedavi merkezi tadilatı ve yapımını ile hizmete hazır hale gelecek şekilde yapımını gerçekleştirdik. Bu merkezde bağımlı olan evlatlarımızı tedavi edip tekrar topluma kazandırmaya çalışacağız. Çocuklarımıza, gençlerimize ahlakın dürüstlüğün iletilmesi lazım. Milli Eğitimimizde okul aile birlikleri birlikte büyük bir program uygulamasına girmesi lazım. Bu konuda bizim ülkemizde önemli bir şuurlanma, birlik ve beraberlik var” cümlelerine yer verdi. 

Makamlara İletilmesi Konusunda Sıkıntımız Var

Cumhuriyet Başsavcısı Mithat Kutanoğlu ise ; “Bekir başkanım ile bu konuyu konuşmuş ve değerlendirmiştik. Sizlerin sahip olduğu bilgiler bizim için, Türkiye Cumhuriyeti’nin geleceği için çok önemli. Güçlü bir gelecek inşa etmek için sağlıklı bireylere ihtiyacımız var. Geleceğimizi kurtarmak ve büyük Türkiye’yi inşa etmek istiyorsak mutlaka hepimizin uyuşturucu ve madde bağımlılığı konusunda çok güçlü bir irade ortaya koymak mecburiyetimiz var. Bir mahallede olan biteni gerek muhtarın gerek ihtiyar heyetinin bilmeme ihtimali çok az. Bu anlamda bu bilginin sağlıklı bir şekilde işlemesi ve ilgili makamlara iletilmesi konusunda sıkıntılarımız var. Sonuçta muhtarımız o mahallede yaşıyor ve yaşamaya devam edecek.  Bu anlamda bu arkadaşların endişelerini karşılayacak çözümleri hep birlikte üretebiliriz. Ben Trabzon’da ki muhtar arkadaşlarıma cep telefonumu verdim ve dedim ki telefonum 7 gün 24 saat açık. Özellikle uyuşturucu noktasında her hangi bir muhtarımın beni araması halinde kimliği bende kalacak ikincisi o bilgi konusunda gereğini yapacağız. Trabzon’da uyuşturucu konusunda çok ciddi mesafeler aldık. Herkesin bütün muhtar arkadaşlarımın bu konuda duyarlı olmasını üst seviyede bekliyoruz” ifadelerini kullandı. 


 
“Sürekli Temas Halindeyiz”


Trabzon İl Emniyet Müdürü Orhan Çevik yaptığı açıklamada; “Sahaya, alana, sokağa hakim olma noktasında arkadaşlarımız ile sürekli temas halindeyiz. Arkadaşlarımız sunumda belirtti. Madde kullananların davranışları ile ilgili belgi verdiler ki böyle bir hassasiyet il karşılaştıkları noktasında bilgileri olsun. Onlar için ipucu olsun. Birlikte bu şekilde mücadelemizi sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı. 

“Yoğun bir çalışma içerisinde olmalıyız”

Ahmet Metin Genç; “Hep birlikte öyle bir çalışma ortaya koymalıyız ki bu uyuşturucu ve bağımlılıkla mücadele edelim. Gençlerimizi  bu yola sürüklemeden kurtarmalıyız. Avrupa’da hayatından bir kez uyuşturucu ile buluşanların oranı yüzde 18’dir. Türkiye’de bu oran yüzde 1 buçuktur. Bunun sosyolojik nedenine, alt yapısına baktığımız da işin manevi kısmı öne çıkmaktadır. Biz muhtarlarımızla daha yoğun bir çalışma içerisine girersek çok faydalı neticeler elde edeceğimize yürekten inanıyorum. ” şeklinde konuştu.

“Taşın altına elimizi koyacağız”

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı Hüseyin Akdeniz ise açıklamasında şunları kaydetti; “Uyuşturucu ve madde bağımlığı ile ilgili ülkemizde ve dünya da ki gelişmelerden ülkemiz de etkileniyor.  Birlik ve berberlik bu noktada çok önemli. Bu konu toplumumuzun yarası muhtar arkadaşlarımızın bilgilendirilmesi ile olayın üstüne daha bilinçli bir şekilde gidilmesine sebep olacak. Bizde elimizi taşın altına koymuş olacağız” dedi.  Trabzon Muhtarlar federasyonu Başkanı Bekir Aktürk Uyuşturucu ve bağımlıkla mücadelede bütün paydaşlar ile el ele vererek mücadele etmeye devam edeceklerini belirtti. Sempozyuma; Trabzon İl Jandarma Komutanı Halil Şen, Ortahisar Kaymakamı Numan Hatipoğlu, İlçe Belediye Başkanları, AK Parti Trabzon il Başkanı Haydar Revi ve çok sayıda kişi katıldı.
Sonay ÇALUK
Editör: TE Bilisim