AK Parti Trabzon İl Başkanı Haydar Revi, “Milletimize sözümüz var, milletimiz için çalışacağız. Efendi değil, hizmetkar olacağız. Hangi görevde olursak olalım, milletimiz için mücadelemizi sonuna kadar vereceğiz” dedi
 
AK Parti Trabzon İl Başkanı Haydar Revi, 24 Haziran seçimlerinde alınan sonuçları değerlendirdi. Revi, milletvekili aday adayı neden olmadığından, büyükşehir belediye başkan adaylığına kadar bir çok soruya samimi bir şekilde cevap verdi. Hizmet adamı olduğunun altını çizen Başkan Revi, “Partimizin kurulduğu günden bugüne bizim açık ve net olan bir politikamız var. Bunu herkes biliyor; biz millete efendi olmaya değil, hizmetkar olmaya geldik. Allah biliyor ki bu yoldan hiçbir zaman şaşmadık” dedi. Partisinin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın görev verdiği her yer olacağının altını çizen Revi, “Bugün sayın Cumhurbaşkanımız ilçe başkanı ol deste ilçe başkanıyım. Belediye başkan adayı ol derse belediye başkan adayıyım. Hangi görevi layık görürse oradayım” dedi. İşte o röportaj:
 
Yerel Seçimlerde Heran Hazırız
 
TAKA: Öncelikle Türkiye ve Trabzon’dakiseçim oranlarınızı değerlendbir değerlendirebilir misiniz?

1 milletvekili kaybına rağmen, oy oranları anlamında ilk 4 rakamı var, ilk 6 rakamı var, ilk 10 rakamı var… bununla ilgili ne söyleyeceksiniz?
 
Haydar Revi: Biz 25 Mart da kongremizi yaptık bir ay sonrada cumhurbaşkanımız seçim tarihini açıkladı. Bir kampanyada yapılması gerekenleri hemen ortaya koyduk. Bu konuda zaten tecrübeliyiz, seçim koordinasyonu ekibimiz var, dördüncü kez Hasan Tefik DİLEK OĞLU SKM başkanlığını yürüttü, ekipte tecrübeliydi. Çok zor olmadı bizim için sonuçta partimiz kurulduğundan bu yana 13-14 seçim gerçekleşti buda bize üç buçuk yılda yaptığımız dördüncü seçim organizasyonudur. Recep Tayyib Erdoğan’ın teşkilatı he zaman seçime hazır. Önümüzdeki yerel yönetim seçimleri var ona da hazırdır. Çok güzel bir seçim ortamı oldu. En küçük tartışma ortamı yaşanmadı.
 
Seçimi Değerlendirmek Çok Zor Değil
 
Seçimi değerlendirmek çok zor değil cumhurbaşkanımızın aldığı oylar var, birde milletvekillerimizin aldığı oylar var yani güçlü meclis güçlü hükümet sloganı ile yola çıktık tabi cumhurbaşkanımızın biraz daha fazla oy alacağını zaten biliyorduk sizde biliyorsunuz. Tabi 10 puanlık bir ark oldu cumhurbaşkanımız yüzde 52,6 alırken milletvekili seçiminde 42,6gibi bir oy aldık. Demek ki ittifakın cumhurbaşkanımıza verdiği oyda bir denklik var aynı şey Trabzon’da da var yüzde 56 oy aldık.
 
Ak Parti Sistem Partisidir
 
Seçim sonuçlarını değerlendirdiğimiz zaman başarılı bir sonuç biz milletvekilliği sıralamasında 10 sıradayız, büyük şehir sıralamasında dördüncü sıradayız.Cumhurbaşkanımızın oylanmasında 17 sıradayız daha önde olmalıydık. Büyük şehirlerarasında altıncı sıradayız.  Türkiye geneline baktığımız zaman durum bu şekilde sonuçlandı. AK parti bir sistem partisi, ak partinin iki önemli özelliği var ikisi de genel başkanımız, cumhurbaşkanımız recep Tayyib Erdoğan çıkıyor birisi onun liderliği diğeri de parti disiplini, parti ahlakı, teşkilat faaliyetleri buda Recep Tayyib Erdoğan’ın partimize kazandırdığı bir özelliktir. 
 
 Efendi Değil Hizmetkarız

TAKA: Cumhurbaşkanı Erdoğan, il başkanları toplantısında “Bu millet şamar oğlanı değil, bir oy verir iki oy verir üçüncüsünde sizi kenara koyar…” dedi. Bu cümleden kendinize pay çıkardınız mı? ‘Eksik yaptık’ dediğiniz şeyler var mı?
 
Haydar Revi: Bunu bir değerlendirme olarak almamız lazım kararı veren sonuçta milletimiz. Genel başkanımızın bize öğrettiği “biz millete efendi olmaya değil hizmetkâr olmaya geldik” temel politikamız budur. Milletin verdiği oya milletin taleplerine dikkat etmemiz gerekiyor. Zaten yaptığımız işte o. Türkiye’de hükümet sistemi değişikliğine gidilmiştir. Bu millete gidilmiştir, milletin kararı ile olmuştur. Genel başkanımızın söylediklerinden ders alacağız, milletin söylediğinden ders alacağız. Dünyadaki çok partili sistemlere baktığımız zaman yüzde 40 oy almak öyle kolay bir iş değil biz Ak Parti olarak çıtayı çok yükselttik.
 
Bakanımızın sözleri açık ve nettir!..
 
TAKA: Ağrı’da AK Partili sandık görevlisinin PKK’lı teröristlerce katledilmesinden sonra, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun hem HDP’ye hem de CHP’ye dikkat çeken mesajlar göndermişti. Söylediği sözler günlerce konuşuldu… Sizin yorumunuz nedir?
 
Haydar Revi: Sayın İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’nun dün olduğu gibi bugünde sonuna kadar yanındayız. Sözlerini de kendisini de sonuna kadar destekliyoruz. Şunu söylemek istiyorum Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde hepimiz gördük ki İstiklal Marşı’mızdan rahatsız olan bir HDP var. Ayağa kalmıyorlar, bir şekilde sabote etmeye, saygı göstermemeye çalışıyorlar. Bakanımızın söylediği sözlerin ne denli doğru olduğunu bu hareket ve tavırlarından bizde gayet tabi milletimizde anlıyor. Cumhuriyet Halk Partisi ile ilgili sözleri ise, bakanımızın direk CHP’nin yönetim kadrosunadır. Burada dikkat etmek gerekiyor, hiçbir CHP’li kerdeşimize söylenen tek söz yok. CHP kendi partisine gönül verenleri de istismar ediyor. Burada terörle mücadele devam ederken, HDP gibi bir partiyle kol kola yürümek milletin evlatlarının moralini bozuyor. Bakanımız bunun mücadelesini veriyor. CHP yönetimi hep bizi değerliyor, hiç kendilerine bakmıyorlar kendilerini hiç değerlendirmiyorlar.
 
Tayyip Erdoğan Milletin Sevgilisi
 
TAKA: Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hem başbakanlığına de Cumhurbaşkanı ve Devlet Başkanlığına tanık oldunuz, mensubu olduğunuz AK Parti’de Tayyip Erdoğan gibi bir liderle çalışmak nasıl bir duygu.
 
Haydar Revi: Recep Tayyib Erdoğan milletin sevgilisi, bizde kendisini çok seviyoruz. Biz şanslıyız bizim başımızda Recep Tayyib Erdoğan var bu işi çok iyi bilen birisi memleketi çok iyi tanıyan birisi Türkiye cumhuriyetinde ayak basmadığı toprak yok, Türkiye’deki bütün insanlar ona baktığı zaman biz çok az çalışıyoruz daha fazla çalışmamız lazım diyebiliyor.  Çalışmayla ilgili örnek insan çok çalışıyor, çok seviliyor bizde onun yol arkadaşı olmaktan büyük bir gurur duyuyoruz.
 
Belediye Başkanlığı Düşünüyorum
 
TAKA: Milletvekilliği aday adaylığınız konuşuluyordu. Ama aday adayı olmadınız. Bu süreç erken seçim olduğu için mi böyle oldu? Önümüzde yerel seçimler var, nasıl bir yol izleyeceksiniz?
 
Haydar Revi: 25 Mart il kongremizi gerçekleştirdik 57 tane kongre yaptık, kongre dinamizmi sonuçlandığı anda da seçim kararı çıktı. Bizim içinde iyi oldu. Bu dönem içerisinde seçilmiş bir il başkanı olarak böyle bir görev talep etmedim etmemin de etik olmayacağını düşündüm. Partimizde böyle bir görev vermediği için de yola mevcut şartlarda devam ettik.  Genel başkanımız 9 il başkanına listelerde yer verdi, bunlarda dördü milletvekili Rize, Artvin, Afyon Kara Hisar ve Malatya oldu. Belediye Başkanlığı düşündüğüm bir görev. Parti içerisinde müthiş bir disiplin var müthiş bir çalışma var yani cumhurbaşkanımız belediye başkanı adaylarıyla ilgili karar verirken önüne bir sürü bilgi gidiyor. Zaten takip ediyor karış karış her tarafı biliyor. Önemli olan verilen görevi hakkaniyet içerisinde yerine getirmektir. Öyle bir görev verilirse onun içinde bütün gayretimizi ortaya koyarız. Belediye başkanlığı benim sıcak baktığım bir şeydir.
 
Turhan kendisini ıspatlamış bir isim..
 
TAKA: Güney Çevre Yolu ve Kanuni Bulvarı’nın konuşulduğu bu yıllarda Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Trabzonlu Cahit Turhan oldu… Trabzon için ne anlama geliyor?
 
Haydar Revi: Cahit Turhan ismi bizim için çok önemli, bütün bakanlarız önemli bütün bakanlarımız Türkiye’nin bakanı dört bakanımız Trabzonlu. Cahit Turhan o alanda kendisini ispatlamış birisi yıllarca çalışmış son derece alçak gönüllü bir isim bizim de iyi tanıdığımız birisi Trabzon’a yapılan yatırımlar 28 milyarı geçti ama tabi bu bölgede her şey pahalı yapılan işlerin maliyeti de yüksek, kanuni bulvarının imalatından daha fazla kamusallaştırması tutuyor. Trabzon’da öne çıkan yatırımlar biraz çevre yolunu arkaya attı. Artık yatırım adası oluyor, şehir hastanesi oluyor, ikinci bir üniversite oluyor, Zigana tüneli hızla ilerliyor. Demir yolu projesinde de bir hızlanma sağlandı.
 
Orada Pist Eksikliğimiz Var
 
Tabi bu şehrin hızlı kalkınma ile ortaya çıkan trafik sorunu var ama toplu taşımacılıkla ilgili bir adım atılması gerekiyor. Çevre yolu önemli şehirim muhakkak artık açıktan geçilmesi lazım, yani bölgenin üç tane yolu olacak bütün meselelere biz bölgesel bakıyoruz. Bir sahil yolumuz var, içerden bir transit geçiş olacak, sonunda bunlar tamamlandığında birde iç kesimde yeşil yol olacak çok güzel olacak, yani insanlar tercihlerini yapacak sahil yolunu kullana bilecek, çok önemsediğimiz yeşil yolda ilerliyor, o yolda tamamlandığında, Ordu, Samsun’dan insanlar iç sahile inmeden bütün bu bölgeyi boydan boya geçebilecekler. Havalimanı ile ilgilide bir çalışmamız var. Orda bir pist eksikliğimiz var.
 
Yeni Havaalanı Yapmak…           
 
Şöyle bir algı oluşuyor Trabzon’a ikinci bir pist gerekli gibi, ikinci pist gerekli değil aslında. Pistimiz ekonomik ömrünü yavaş yavaş dolduruyor, hem de boy olacak standartların biraz altında uygun bir ikinci pistin yapılması ile ilgili bir şey bu, ikinci pist yapılırsa aynı yerine yapılacak onunda yüksek maliyeti var iyi etüt edilmesi lazım ikinci pistin maliyeti yeni bir havalimanı yapmaya yakın bir maliyetten söz ediliyor. Biz yeni bir havalimanı yapabilirseniz oradaki bin 400 dönümlük alanı da kazanmış oluyorsunuz. Çok çok daha faydalı olacağını düşünüyorum.
 
Sadece Trabzon’un Bakanı Görmek Yanlış Olur…
 
TAKA: Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabineyi milletvekillerinden ayırmasının bir sebebi de bakanların 81 ile eşit bir şekilde hizmet götürebilmek için… Ama Trabzon’da önceki dönem (sistemde) iki bakan vardı.. (Süleyman Soylu-Berat Albayrak) Şimdi dört kabinde Trabzonlı 4 isim yer aldı. Yatırımlar 4’e katlanacak, 2’ye katlanacak diye bir algı var. Bu düşünce ne kadar doğru, hayal kırıklığı olur mu?
 
Haydar Revi:Kesinlikle dört bakanın olması şans en azından şehri biliyor, sorunları biliyor, bölgenin esiklerinin giderilmesi acısından faydası olacak. Sadece Trabzon’un bakanları olarak bakmamamız gerekiyor onlar Türkiye cumhuriyetinin bakanları ve yükleri çok ağır. Bir dönem 37’ye kadar çıkan bakanlık sayısı 16’ya düştü. Sonuçta bunu yapabilecek kapasiteleri var ama bizim içinde bir avantaj, sadece Trabzon’un bakanları olarak görmek çok yanlış olur. Aradaki var şu daha önce 550 milletvekilimiz vardı. Bunların içerisinden bakanlar oluyordu, hem milletvekilliği yapıyor hem de bakan oluyordu, buda denge problemine neden oluyordu. Doğrusu budur bağımsız yargı, yasamayı yürüten bir meclis, icraatları yapan yürütmeyi yapan hükümet sistem çok çok daha doğru, tabi bakanların meclise karşı sorumlulukları var, cumhurbaşkanımızın da sorumlulukları var. Yeni bir sistem aksaklıklar olabiliyor.
 
Fındığın Takipçisiyiz…
 
TAKA: Çok dürüst, beyefendi ve çalışkan bir siyasetçisiniz. Ama risk almadığınız konuşuluyor ve sık dillendiriliyor. Trabzon meydanın da fındıkla ilgili olarak sayın cumhurbaşkanının fiyatla ilgili önemli sözleri oldu… O sözden sonra sizden ve milletvekillerinden bir girişim oldu mu? Fındık sezonu geldi, vatandaş oyunu verdi ve malumunuz herkes fiyatlarla ilgili beklenti içerisinde…
 
Haydar Revi:Cumhurbaşkanımızın o platformda söyledikleri çok önemli, Trabzon’un beklentileri, vatandaşların beklentileri, sivil toplum kuruluşlarının beklentileri alıyoruz ve biz bunları genel başkanımıza iletiyoruz. Cumhurbaşkanımızın fındıkla ilgili söyledikleri artık sadece bizimle ilgili bir şey değil, Trabzon üretilen fındık miktarında gerilerde olan bir il, daha çok Ordu, Giresun’u ilgilendiren bir konudur. Fındığın üretimi de tüketimi de arttı. Türkiye’nin 350 bin ton fındığı oluyordu şimdi bizim sattığımız ya da ürettiğimiz fındık 600 bin tonları buldu. Devlet bir hamle yaptı ve toprak mahsulleri ofisi vasıtasıyla fındık alımı gerçekleştirdi. Belki fiyat çok daha aşağı gelecek ama fındık arz talep meselesidir.  Biliyoruz bir şey az olursa fiyatı fazla oluyor çok olunca da fiyatı düşük oluyor. Devlet gecen sene hamlesini yaptı toprak mahsulleri ofisi vasıtası ile ciddi miktarda fındık alındı. Yeni dönemde de Sayın Cumhurbaşkanımız milletini mağdur etmeyecek şekilde düzenlemesini yapacaktır. Bizde bu işin takipçisi olacağız.
 
Tarih Henüz Belirlenmedi
 
TAKA: Son olarak, Şehir Hastanesi’nin ihale süreci, temel atma gibi bir planlama söz konusu mu?
 
Haydar Revi: Şehir hastanesi büyük bir yatırım ve büyük bir alan gerektiriyor. 300 dönümün altında olmaması gerekiyor. Siz değirmen derenin tamamını alsanız 300 dönüm olmuyor. Şehir hastanesinin yeri bulundu stadyum Akçaabat tarafındaki yeri kullanılacak, orada yeterince alan var çok güzel olacak. Stadyumla hastane yan yana olur mu diyenler var, buna ben katılmıyorum. Şehir hastanesi çok farklı bir şey bütün orada gelen hastanın ihtiyaçlarını görecek bir büyüklükte bir yer temel tarihi henüz belirlenmedi.
Röportaj: Furkan YİĞİT
Fotoğraflar: Taşkın ZENGİN