Çoruh Elektrik Dağıtım A.Ş. Şirket Müdürü Mehmet Aydın ile bölgenin enerji yatırımlarını ve şirketin işlerini konuştuk.
 
Aydın, “Çoruh Elektrik Dağıtım A.Ş. olarak Artvin, Giresun, Gümüşhane, Rize ve Trabzon illerinde elektrik dağıtım hizmeti veriyoruz. 2018 yılı faaliyetlerimizi başarılı bir şekilde gerçekleştirerek geride bıraktık. 2019 yılını farkındalık yılı olarak belirledik. 2019 yılında verimlilik, müşteri memnuniyeti ve iş güvenliği en öncelikli konularımız olacak” dedi. Aydın,  “Yatırım planlamalarını belirlemede esas kriterimiz şebekedeki kesinti, teknik kalite ve master plan verilerinden yararlanmaktır. Elektrik dağıtım şebekemizi simüle ettiğimiz bir coğrafi bilgi sistemimiz var. Kesinti yönetim sistemimizle şebekemizdeki her temel noktadaki teknik verileri ölçüyor ve kesintileri raporluyoruz” diye konuştu.
 
Güvenli Hizmet Önceliğimiz
 
TAKA: Yaptığınız işten bahseder misiniz?
 
MEHMET AYDIN: Elektriğin kritik bir özelliği, büyük ölçekte depolanamaması. Dolayısı ile her an için ne kadar tüketiliyorsa, o kadarının üretilmesi ve dağıtılması lazım. Evde, işyerinde, sanayi tesislerinde, okulda, hastanede kadın-erkek, çocuk yaşlı günün her saatinde elektriği prizden alırsınız. Priz sizin için, her an için emrinize amade 230 voltluk bir enerji kaynağı. Ancak geri planda, onun bu hizmeti sunabilmesini sağlayan dev bir şebeke ve karmaşık süreçler var. Sadece bizim bölgemizde elektrik dağıtım hatlarının uzunluğu 58 bin kilometre, yaklaşık ekvatoru 1,5 kez saracak kadar. Konut ya da işyerinizdeki elektrik, santralde üretildikten sonra iletim hatlarıyla 154 bin veya 380 bin volt yüksek gerilim ile ana trafo merkezine gelir. Burada kent içi dağıtımda kullandığımız 31 bin 500 volta indirilir. Sonra da yeraltından ya da direkler üstünden mahalleniz veya köyünüzdeki trafoda gerilimi 230 volta indirerek kapınızın yakınına kadar getiririz. Tüm bu süreçler boyunca çok çeşitli ölçme, koruma ve kumanda sistemleriyle elektriği güvenli bir şekilde hizmete sunarız.
 
Kaçak Oranını Düşürdük
 
TAKA: Bölgenizdeki elektrik tüketim değerleri hakkında bilgi verir misiniz?
 
MEHMET AYDIN: Çoruh Elektrik Dağıtım A.Ş. olarak Artvin, Giresun, Gümüşhane, Rize ve Trabzon illerinde elektrik dağıtım hizmeti veriyoruz. 2018 yılı faaliyetlerimizi başarılı bir şekilde gerçekleştirerek geride bıraktık. 2019 yılını farkındalık yılı olarak belirledik. 2019 yılında verimlilik, müşteri memnuniyeti ve iş güvenliği en öncelikli konularımız olacak. 2018 yılı sonunda Çoruh EDAŞ bölgesinde kayıp kaçak oranını rekor seviyede düşerek yüzde 7,85 seviyesine indirdik. Son 10 yılda bölgemizdeki elektrik tüketimi yüzde 55 artarak 4 milyar kilovatsaat değerine yaklaştı. 2018 yılında rekor seviyede yaklaşık 60 bin adet neredeyse yeni bir şehir kadar yeni aboneye elektrik bağlantısı gerçekleştirerek toplam abone sayımız bugün itibarıyla 1 milyon 369 bin 474 adete ulaştı.


 
Hızlı Müdahale
 
TAKA: Sokak aydınlatması faaliyetleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
 
MEHMET AYDIN: 2018 yılında arıza bakım onarım faaliyetlerimiz ve yeni ilave aydınlatma tesislerini işletmeye açmamız sonucunda önceki yıla göre sokak aydınlatma tüketimi Çoruh EDAŞ bölgemiz genelinde yüzde 17 artış göstererek 232 milyon kilovatsaati geçmiştir. 2019 yılında da aydınlatma şebekesinin arıza bakım onarımına hızlı müdahale ederek çalışmalarımıza devam ediyoruz.
 
Dağıtım Bedeli…
 
TAKA: Dağıtım bedeli nedir?
 
MEHMET AYDIN: Dağıtım bedeli elektrik faturasının dağıtılması veya elektrik sayaçlarını okuma bedeli değildir. Sayaç okuma bedeli altında herhangi bir ücret alınmamaktadır. Dağıtım Bedeli; elektriğin üretim santralinden iletim ve dağıtım şebekeleri üzerinden aboneye ulaşana kadarki Türkiye’deki toplam 1 milyon 460 bin kilometre şebekenin işletme maliyetini, şebeke tesisi ve diğer yatırımları kapsar. Dağıtım bedelinin, dağıtım bedeli+ enerji bedeline oranı Avrupa Birliği’nde yüzde 51 iken Türkiye’de yüzde 35’tir.
 
Yüzde 35 Tasarruf Sağlanabiliyor
 
TAKA: Evlerde enerji verimliği hususunda neler yapabiliriz?
 
MEHMET AYDIN: Son 10 yılda tüketim alışkanlıklarına göre farklılıklar gösterse de Çoruh EDAŞ bölgemizdeki meskenlerin elektrik enerjisi tüketimi yüzde 40 arttı. Son yıllarda enerji verimliği sınıfı yüksek elektrik ev aletleri kullanımının artması tüketimi azaltıcı etki gösterse de elektrikli ev aleti çeşit ve sayısının evlerde artması ve enerji verimliliği sınıfı düşük cihaz kullanımın yaygın devam etmesi ortalama mesken başına tüketimi arttırıyor. Enerji maliyetlerinin ve enerjiye olan talebin artması, çevre kirliliği enerji verimliliğini zorunlu hale getirdi. Verimli ev aletleri kullanarak ve tüketim alışkanlıklarına dikkat ederek verimlilik sağlanabilir. Elektrikli ev aletlerinde enerji verimliliği sınıfını gösteren etiketbulunur. Enerji verimliliği sınıfı etiketinde en verimliden en verimsize doğru A+++, A++, A+, A, B,C, D sınıfları bulunur. Evlerde enerji verimliği sınıfı düşük aletlerin yerine verimlilik sınıfı yüksek alet kullanımında tüketimde yüzde 35 tasarruf sağlanabiliyor.
 
Teknoloji Yatırımına Devam
 
TAKA: 2019 Yılı işletme ve yatırım faaliyetlerinizde yeni uygulamalar hakkında bilgi verir misiniz?
 
MEHMET AYDIN: Yatırım planlamalarını belirlemede esas kriterimiz şebekedeki kesinti, teknik kalite ve master plan verilerinden yararlanmaktır. Elektrik dağıtım şebekemizi simüle ettiğimiz bir coğrafi bilgi sistemimiz var. Kesinti yönetim sistemimizle şebekemizdeki her temel noktadaki teknik verileri ölçüyor ve kesintileri raporluyoruz. Saha teknik operasyonları personelimizde mobil uygulamalar ile vatandaşlarımızın taleplerini daha etkin ve hızlı karşılama imkanına sahip. Yatırım yaparken de bu verilerden yararlanıyoruz. Bunun sayesinde yıllar itibarıyla kesinti sayı ve sürelerinde ciddi düşüşler oldu. 2019 yılında bu tür teknoloji yatırımlarına devam ederek uzaktan izleyip kontrol edebileceğimiz şebeke unsuru nokta sayısını genele yaygınlaştıracağız.
 
Kokusu Yoktur Ses Çıkarmaz
 
TAKA: Son olarak elektrik tüketicilerine bir mesajınız var mı?
 
MEHMET AYDIN: Evet. Elektriğin güvenli kullanımı hakkında konuşmak isterim. Elektriği göremezsiniz. Kokusu da yoktur. Ses de çıkarmaz. Ama temas ettiğinizde öldürür. Elektrik tesisatınızda izolasyon bozulmalarını olup olmadığı, priz ve anahtarların sessiz çalıştıklarından ve koku bulunmadığından emin olun. Prizlere takılan elektrikli aletlere ait kablolarda aşınma ya da açıklık olması hayati tehlike doğurabilir yangın riski oluşturabilir. Kaçak akım koruma rölesi kaçak akım değeri sınır değeri aştığı an elektrik devresini keserek hayat kurtarır ve yangını önler. Sigorta panonuzda kaçak akım koruma rölesi olup olmadığını kontrol ediniz.