Erguvan ağacı bordo rengi ile baharın müjdecisidir. Muhteşem görünümü İstanbul boğazının iki yakasında bir cennet manzarası verir. Erguvanın rengi ilk zamanlar beyazmış. Sonradan bordo olmuş.  Oniki havariden biri olanYahuda Hz. İsa’ya ihanet edince büyük üzüntüye kapılmış ve kendini erguvan ağacına asmış.
Bu tarihten sonra erguvan ağacı bordoya dönmüş.

Roma İmparatorluğu’nun da milli rengi bordo-mordur. Osmanlı imparatorları erguvan ağacına çok değer vermişler. Bu yüzden çınar ile birlikte saray bahçelerini erguvan ile donatmışlar. Erguvan bereker, erdem, sevgi demektir. Rüyası çok huzuru gösterir.

Türkiye fırtınası Trabzonspor renginin bordo olması bir asalet ve tarihi simgeliyor. Bu yüzden doğamızdaki bordo renkli erguvan ağacını her kişi, kurum, belediyeler ve özel sektör  her yere, ama her yere  mutlaka dikmelidirler.

Erguvan çiçeğinin görüntüsü kısa sürelidir. Ama  oya ağacı da onun gibi bordo renklidir. Bir nisanda, diğeri Temmuz-ağustos- eylülde çiçekli kalır. Böylece bahar ve yaz ayları, beyaz Trabzon konakları arasında cennetten bir köşe oluşur. Bordo renkli ağaçlar hırçın karadenizin mavi suları ile kucaklaştığında Türkiye ve dünya Trabzon’a hayran kalacaktır.
Hele de Şenol Güneş Spor Tesisleri alanlarına dikilirse artık dünya cennetini Trabzonda yaşayacağız demektir.

Bu güzel eserin mimarı olmakla bir damla Karadeniz suyu kadar katkımız olursa bundan onur duyacağız. Erguvan’nı Ahmet Haşim ve Edip Cansever şiirlerinde şanına layık tariflemişler:
 
Gün bitti, ağaçlar söndü,
Yapraklar ateş oldu, kuş da yakut,
Yaprakla kuşun parıltısından
Trabzonspor rengi erguvana döndü.
Nerdesin ey benim her ğün doğan oğlum,
Sevginin çoğul oğlu,
Senin ülkende yalnız, bütün özlemler,
Bilirim yalnız orda, içten, erinç, coşkulu,
Bayrağındaki bir tek çiçekli dalla,
Orda uçsuz bucaksız,
Olayca görkemi ile bir
Erguvan-Trabzon İmparatorluğu.
 
Haydi Trabzon !
Dünya turizm cennetini birlikte ve hemen kuralım.  Neyse ki  TrabzonErguvan Cafe ve Erguvan Konakları bu işin bilincine varmış.