Siyaset Bilimci Erkan Hacıfazlıoğlu uzun yılların çalışması sonucu iki kitap birden çıkardı. Bu kitaplarda Asya ve Avrupa Türkleri ile Bulgarlar ve Macarların Türklüğü konusu da ele alındı. Erkan Hacıfazlıoğlu, kitapları ile ilgili bilgi verdi, detayları paylaştı. Çalışmalarını anlatan Hacıfazlıoğlu’nun işte o röportajı:


TAKA: Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

ERKAN HACIFAZLIOĞLU: Rize’de doğdum. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü mezunuyum. Yüksek lisansımı yine aynı üniversitede Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Anabilim Dalında yaparak ‘Siyaset Bilimi Uzmanı’ unvanını aldım. Daha sonra aynı üniversitenin Yönetim Bilimi kürsüsünde doktora derslerini tamamladım. Halen Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu’nda Başmüfettiş olarak görev yapmaktayım.

Çok Az Çalışma Var

TAKA: Böyle bir çalışma yapmanızdaki amacınız neydi?

ERKAN HACIFAZLIOĞLU: Bu alanda çok az çalışma var. Bu çalışmalar da çok eski tarihli. Türk tarihinin köklerini bilmeden bugünü anlayamayız. Bu kadar büyük bir milletin parçası olmamıza rağmen tarihimizin köklerini anlayabilecek kitapların olmaması beni bu çalışmaya sevk etti.



Hayatın Her Alanını Kapsıyor

TAKA: Asya Türk-Hun kitabınızın içeriği ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

ERKAN HACIFAZLIOĞLU: Kitapta Türklerin Kökeni, Çin Seddi, Mete Han ve Diğer Hun Hükümdarlar kronolojik bir sıra ile incelenmiştir. Ayrıca Türklerin inanç dünyaları, asker kişilikleri, aile bağları, beslenme alışkanlıkları, dilleri, yazıları, meclisleri, takvimleri, adalet anlayışları, savaş aletleri, müzikleri, sporları, giyimleri, cenaze törenleri, kurt efsanesi gibi hayatın her alanını kapsayan konular sade ve bilimsel bir metotla okuyucuya sunulmuştur.

Türk Ordusu Daimi Bir Ordudur

TAKA: Bu kitabınızla ilgili en ilginç gördüğünüz birkaç konudan bahseder misiniz?

ERKAN HACIFAZLIOĞLU: Öncelikle dünyada iki büyük millet olduğunu söyleyeyim. Bunlardan biri Türk Milleti diğeri ise Çin Milleti’dir. Türkler Kore’den Adriyatik Denizi’ne kadar onlarca devlet kurmuş bir millettir. Çinliler ise bulundukları coğrafyadan hiç dışarı çıkma cesaretini gösterememiş bir millettir.  Kaşgarlı Mahmud, “At Türk’ün kanadıdır” şeklinde güzel bir söz söylemiş. Türk’ün atı ilk ehlileştiren bir millet olması ve ata binmedeki mahareti ile askeri başarılar elde etmiştir.  Türk ordusu daimi bir ordudur. Herkes savaşçıdır. Yani ‘Her Türk asker doğar.’ Bu konuda ünlü Türkolog Jean Paul Roux şu anlamlı tespitte bulunmuştur: “Türklerde herkes savaşa isteyerek katılır. Ordu ayağa kalkmış bir halk, yürüyen bir ulustur. Kadınları da gerektiğinde savaşırlar, ki bu Yunanlıları dehşete düşürmüştür.” Bu tür birçok hikâye kitabımızda yerini almıştır.


Macarların Türklüğü Kronolojik Bir Sıra İle İncelenmiştir

TAKA: İkinci kitabınız olan Avrupa Türk-Hun İmparatorluğu ile ilgili neler söylemek istersiniz?

ERKAN HACIFAZLIOĞLU: Bu kitapta Avrupa Hunları’nın Kökeni, Kavimler Göçü, Attila, Bulgarlar ve Macarların Türklüğü kronolojik bir sıra ile incelenmiştir. Avrupa Hunları meşhur Attila’nın tarihidir. Avrupa Hunları’nın karakteristik özellikleri, dili, dini, savaş aletleri, beslenme kültürü, eğlenceleri ve giyimleri gibi uygarlıkları -yakın çağ tarihinin önemli olayları ile karşılaştırılarak- sade ve bilimsel bir metotla okuyucuya sunulmuştur.

TÜRK’te Kibirlenme Ve Övünme Yoktur

TAKA: Bu kitabınızla ilgili en ilginç gördüğünüz birkaç konudan bize bahseder misiniz?

ERKAN HACIFAZLIOĞLU: Avrupa Hunları’nın devletleri çok kısa ömürlü olmuş. Milattan sonra 375’te tarih sahnesine çıkan Avrupa Hunları Attila’nın 454’te ölümü ile birlikte dağılmışlardır. Bunun sonucu Bulgarlar ve Macarlar tarih sahnesine çıkmıştır. Avrupa Hunları’nda Attila günümüze kadar gelen kahramanlıkları ile bilinen büyük bir hükümdardır. Attila, Bizans seferi ile ilk kez İstanbul’u batıdan gelip kuşatan komutan olarak tarihe adını yazdırmıştır. Yani Fatih Sultan Mehmet’ten bin yıl önce İstanbul yine bir Türk hükümdar tarafından kuşatılmıştır. Attila Bizans’ı vergiye bağlayarak geri çekilmiştir.  Attila’nın en büyük özelliği itaat edene saldırmamaktı. Attila bir zafer elde ettiğinde kibirlenmez, övünmezdi. Yani Kaşgarlı Mahmud’un Türk ile ilgili söylediği şu sözleri tatbik ederdi: “Türk’te kibirlenme ve övünme yoktur. Türk büyük kahramanlıklar yaptığı zaman, bir fevkaladelik yaptığından habersiz gibi görünür.”


Dünyanın Kadim Milleti

TAKA: Bulgarlar ile Macarların Türklüğü konusunda neler söylemek istersiniz?

ERKAN HACIFAZLIOĞLU: Türk tarihi ile ilgili en büyük Türkologlar; Fransız, Macar, Alman ve Ruslar’dır. Bunun sebebi de dünyanın kadim milleti olmamızdan ötürüdür. Attila’nın ölümünden sonra Orta Avrupa’dan ayrılan Hun kütleleri Karadeniz kıyısında başka Türk kütlelerle [Oğurlarla] karışmıştır. Bu karışımdan oluşan topluluk ‘Bulgar’ diye anılmaya başlamıştır. ‘Bulgar’ kelimesi ‘bulgamak’ yani ‘karışmak’ kelimesine karşılık gelir. Meşhur Türkolog GyulaNemethTonyukukKitabesi’nde geçen ‘bulganç’ kelimesinin ‘karışmak’ olduğunu söyler. Macarların Türklüğü konusunda ise meşhur Macar Türkolog LaszloRasonyi şöyle der: “Macarların esas nüvesini Türkler ile birlikte, Türkler ile en eski çağlardan beri bağı olan Fin-Ogırlar oluşturur. Daha basit bir ifade ile, Türkler Macarların babası Fin-Ugurlar ise anasıdır.” Bu sözün üstüne bizim bir şeyler dememiz de doğru olmaz.

Kitabın Çok Özgün Yanı Olduğu İnancındayım

TAKA: Başka çalışmalarınız olup olmadığını da öğrenmek isteriz.

ERKAN HACIFAZLIOĞLU: Şu an Gök Türkler, Uygurlar, Selçuklular konusunda da çalışmalar yapmaktayım. Ancak çok yakın bir zamanda Türk Milleti’nin başına büyük belalar açan ‘Haşhaşi Tarikatı’ ile ilgili akademik bir çalışmamız yine Altınordu Yayınları’ndan çıkacak. Bu kitapta; Hasan Sabbah’ın ortaya koyduğu doktrin ve Selçuklu İmparatorluğu’nun başına bela olması çok ilgi çekici anekdotlarla anlattım. Kitabın çok özgün yanı olduğu inancındayım.


Okuyucuların Kitapla Buluşma Noktası

TAKA: okuyucular kitapları nasıl temin edebilir?

ERKAN HACIFAZLIOĞLU: İnternet üzerinden satış yapan sitelerde mevcuttur [www.kitapyurdu.com, www.idefix.com, www.dr.com, www.sozcukitabevi.com, www.odakitap.com ve diğer birçok online sitede]. Ayrıca Ankara’nın önemli kitabevlerinden olan ‘Dost Kitabevi’ ile ‘Turhan Kitabevi’nde de mevcuttur. Bazı D&R mağazalarından da temin edilebilmektedir.

TAKA: çalışmalarınızda başarılar diliyoruz.

ERKAN HACIFAZLIOĞLU: Ben de sizlere teşekkür ediyor ve her şeyin gönlünüzce olmasını diliyorum.