Kurban Bayramı öncesi, giyim, gıda, ayakkabı ve turizm gibi birçok sektörde büyük bir yoğunluk yaşandı. Trabzon’da da vatandaşları Kurban Bayramı heyecanı sardı.  Türkiye’nin pek çok ilinden memleketleri Trabzon’a gelen vatandaşlar ve çeşitli ülkelerden gelen turistler AVM’lere ve esnaflara akın etti.  
 
Trabzon’da esnaf bu yoğunluktan memnun. Yüzü gülen esnaf bu bayramda piyasanın oldukça hareketli olduğunu ifade etti. Esnaflar eski bayramlar kadar olmasa da yine bayram heyecanın olduğunu söylediler. Trabzonlu esnafta bayram öncesi piyasanın durumu ile ilgili gazetemize konuştu.
İşte o röportaj;
 

Talep Fazla
 
KEMAL ÖZTÜRK: Satışlarımız bayramda fena değil insanların talebi beklediğimiz düzeyde.Talep fazla onu karşılamaya çalışıyoruz. Kurban bayramı dolayısıyla insanlar tatlıya yöneldiği için pasta ve tatlı satışlarımız arttı.


 
Masraf Ayı
 
 ETHEM KAYIKÇI: Bayram bize gayet güzel yansıdı. Kurban bayramlarında genelde belli bir satışımız oluyor. Onun yukarısına da çıkmaz aşağısına da inmez bir şeker bayramı gibi değildir. Çünkü kurbandan sonra okul sezonu açılıyor. Hazırlıkları masraflı Kurban bayramının kendine has bir seyri var. Masraf ayı diyebiliriz. Dolaydan dolayı artan Avm fiyatları dışında bir sorunumuz yok.
 
Satışlar Artmadı
 
SEMİH ÖZTÜRK: Bayramda satışlar artmadı normal seyrinde. Doların yükselişinden biraz etkilendik. Eski bayramlara göre pek fazla rehavet yok. Hakkımızda hayırlısı diyoruz.
 
Eski Bayramlar Yok
 
MURAT YILDIRIM: Bayram bize çok iyi geldi. İşlerimiz arttı. Bayram sonrası da işlerimizin artacağını düşünüyoruz. Gece 2 3 kadar çalıştığımız oluyor. Eski bayramlar yok evet ama elimizden gelen bir şey de yok çağa ayak uydurmak zorundayız.
 
Araplarla Anlaşamadık                      
 
ONUR KAHRİMAN: Bayramda ekstra bir yoğunluk olmadı. Sıradan bir gündü ama kalabalık yorucu. Alman turistlerden yoğun ilgi gördük Araplarla fiyatta anlaşamadık biraz sıkıntı yaşatıyorlar. Herkese iyi bayramlar diliyorum.
 
Geçmişi Arıyoruz
 
EMRE ÖZKAN: Bayram öncekiler gibi değil. En ucuz kurban 1000 lira bu insanların alışverişlerine de yansıyor. Ben bir berber esnafı olarak geçmişi arıyorum. Bugünümüz kötü mü hayır değil ama geçmişte ki o sıcaklığa özlem duyuyoruz esnaf olarak.
 
Bizim İçin Çok İyi Oldu
 
MUHARREM ÇAKMAK: Çok kalabalık bizim için çok iyi oldu. Özellikle Arapların  gelişi bize baya yaradı. Tek sorunumuz 5 yıldır artmayan dolmuş fiyatlarımız.
 
Yarı Yarıya Düştü
 
ÜMİT ÇOLAK: Çokta bir artış olmadı işin gerçeği, eski Bayram'lar gibi değil. İşler yarı yarıya düştü. Bu olayda insanların ekonomik durumundan dolayı olduğunu düşünüyorum.
 
İşler Açıldı
 
ÖMER BURKAY YILDIRIM: Bayram iyi geldi. İşlerimiz açıldı, özellikle dükkanı cadde de bulunan esnaf için ekonomik açıdan daha verimli geçti. Halkımızın ayağına sağlık, bütün esnaf arkadaşlarım için inşallah iyi bir dönem olmuştur. Bütün halkımızın Bayram'ı mübarek olsun.
 
Çok İyi Geçti
 
FATOŞ DEMİR: Bayram'ın esnaf için çok iyi olduğunu düşünüyorum. Kadınların bayram alışverişi olduğu için daha iyi satışlar yaptık, bizlerde bayram alış verişi yapan müşterilerimize elimizden gelen yardımı gösterdiğimizi düşünüyorum. Bu neden ile gayet mutluyuz. Herkesin Bayram'ını kutluyorum.
 
Şekerin Yüzüne Bakan Yok
 
ARİF KARAÇOMAK: Bayram'lar eskisi gibi değil, Gençler Bayram'ın önemini artık bilmiyor. İş adamın zaten bayram ile işi olmaz. Doların artması ile satışlar düştü. Bayram'ın pek fazla bir etkisi olmadı, insanlar ancak kurban parasını verebiliyor. Öncelikleri bu bayram da şeker olmuyor.
Aleyna Tonya-Burak Yıldırım